stukniecia w zawieszeniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tmhc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

stukniecia w zawieszeniu

Post autor: tmhc » wt mar 23, 2010 17:39

Gdy wyjeżdzam z garaż i odbije kierownica w prawo lub w lewo słysze stukniecie w przodzie (dzwiek jak bym uderzył grubym kawałkiem gumy) nie mam luzów na kierownicy, przynajmniej ich nie odczuwam, gdy jade po prostej i skrecam nie czuje tego tylko gdy nawracam na parkingu i i odbijam kierownica, co moze byc zużyte jaka cześc? czy moge to jakos sam sprawdzic na podnosniku? czy to moga byc sworznie wachacza?

Awatar użytkownika
bo3ek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bo3ek » wt mar 23, 2010 21:43

Jeśli to taki głuchy dźwięk i przy kręceniu na postoju zwłaszcza występuje lub przy manewrach na parkingu to mogą to być łożyska amortyzatorów. Miałem właśnie z tym problem i sprawa wyglądała tak że właśnie przy parkowaniu gdy musiałem nakręcić kierownicą i w jedną i w drugą stronę właśnie było słychać takie stuknięcia. U mnie żeby to sprawdzić wystarczyło otworzyć maskę i chwycić za kielich amortyzatora pod nią wystający i w momencie występowania tego stukotu cały ten kielich amora wpadał w drganie i lekko się przemieszczał.

Od jakiego czasu to masz?

MóJ MK4 --->> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2215494#2215494

Awatar użytkownika
tmhc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tmhc » wt mar 23, 2010 22:04

tak gdzies od 3 miesiecy tylko teraz sie to nasiliło, własnie kolega mechanik mi mówił ze to moze byc własnie to co mówisz, dziwiło mnie to ze jak pod koniec stycznia byłem na przegladzie i wjechałem na te wałki do diagnozy to facet mi powiedział ze jak narazie nie jest nic wybite, jutro poruszam tam pod maska tymi amorami i sprawdze. Jak cos to bede pisał

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » wt mar 23, 2010 22:06

Może końcówki drążków... drążki... i inne rzeczy... proponuję podjechać na diagnostykę zawieszenia koszt nie wielki a będziesz wiedział... jakieś 20-30zł...
Ostatnio zmieniony wt mar 23, 2010 22:07 przez poolak2006, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bo3ek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bo3ek » wt mar 23, 2010 22:10

Do sprawdzenia dobrze mieć drugą osobę żeby Ci pokręciła kierownicą a Ty tylko przyłóż rękę do kielicha amorka i powinieneś odczuć drgania razem z pukaniem... Mi na szarpakach też nic nie wyszło przy przeglądzie.

MóJ MK4 --->> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2215494#2215494

Awatar użytkownika
tmhc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tmhc » pn maja 17, 2010 21:35

Panowie, byłem na podnośniku i brechą sprawdziłem końcówki dolnego wachacza, prawa była wyrobiona, wiec zakupiłem:
2x końcówki wachacza (sworzeń dolny)
2x łącznik stabilizatora (u mnie plastik)
2x gumy drążka stabilizatora
wymieniłem to i dalej bije, otwarłem mache i okazało się ze podczas skrętu blokuje się amortyzator i kumpel powiedział ze trzeba kupić gumy amortyzatora i łożyska, wiec nie mam wyjścia kupie to i wymienię, jakie będą efekty, zobaczymy, napisze o tym na forum, może komuś mój przypadek w czymś pomoże.
Ostatnio zmieniony pn maja 17, 2010 21:38 przez tmhc, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”