Życzę miłej i efektywnej pracy. Tylko musisz na jeden drobiazg uważać - po zrobieniu tej formy z gipsu, musisz ją czymś powlec, żeby potem nie było problemu z wyciągnięciem tego, co z w niej zrobisz. Możesz np. wysmarować formę jakimś olejem albo pomalować kilkoma warstwami jakiejś farby albo lakieru, najlepiej żeby to było coś olejnego. Tak, żebyś miał warstwę czegoś gładkiego i w miarę śliskiego. Bo jeśli zostawisz goły gips, to żywica może się z nim mocno skleić, a to raczej mało pożądane. No i ogólnie - cokolwiek robisz, rób to z głową i bez pośpiechu (wiem coś o tym...). Powodzenia!
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 13:38 ]
Aha, jeszcze coś, właśnie mi to przyszło do głowy - jak już byś zakładał klapę z laminatu czy czegokolwiek innego - wymień siłowniki od klapy bagażnika na jakieś słabsze. Szczerze mówiąc, nie wiem jakich parametrów tu potrzeba, ale chodzi o to, że taka klapa jest lżejsza i nie trzeba takiej siły, żeby ją unieść, a poza tym - po otwarciue klapy, trzeba ją zamknąć. Klapa z tworzyw sztucznych nie ma takiej twardości i sztywności jak klapa metalowa. To oznacza mniej więcej tyle, że jeśli siłowniki bedą zbyt mocne, to przy zamykaniu klapy może Ci ona pęknąć na wysokości, gdzie są w niej mocowana tych siłowników.
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 13:41 ]
No, chyba że do usztywnienia klapy od wewnątrz użyjesz czegoś metalowego, np. płaskowników, kątowników, prętów, rurek, profili... itp. Musisz je tylko odpowiednio wkleić - jakimś dobrym klejem, najlepiej do połączeń ruchomych, bo np. Poxilina po tygodniu zacznie pękać.
viewtopic.php?f=91&t=496640" onclick="window.open(this.href);return false;
VW LT VR6 RWD Salonka by m3tal SLOW progress
Wulkanizator - Psychopata