witam! mam problem z układem chlodzenia, wiele czytalem i musze swoj problem opisac pomimo. otoz temp na wskazniku chlodzenia jest 70, a wszedzie pisza ze powinno byc 90, szwagier tez ma 70, wiec jak to jest? od jakiegos czasu temp zaczela sie podnosic (wczesniej twardo 70 i ani stopnia wiecej) i przy prawie 80 pika mi kontrolka od oleju, wymienilem termostat, plyn chlodzacy, olej, filtry i nadal 70, nadal temp sie podnosi i pika. aha went dziala i zalacza sie tak przy tych prawie 80 (pare stopni powyzej 70), tak jakby cos mi o te 20stopni przeklamywalo, czujnik? jak tak to ktory? czy nowy termostat mialem pecha wadliwy?
dzieki z gory!
temperatura chlodzenie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
No dokładnie te 90 stopni powinno być.
Liczniki są tak wyskalowane od temperatury że zawsze pokazują 90 stopni na środku i tak powinno być na rozgrzanym silniku.
Czyli prawdopodobnie to będzie czujnik temperatury znajdujący się gdzieś przy króćcu jeśli się nie mylę to 4PINowy...
Uzupełnij jeszcze swoje dane w profilu o silniku itp to w przyszłości ludzie będą mogli łatwiej Tobie pomóc nie pytając się zbędnie jaki masz silnik itd.
Liczniki są tak wyskalowane od temperatury że zawsze pokazują 90 stopni na środku i tak powinno być na rozgrzanym silniku.
Czyli prawdopodobnie to będzie czujnik temperatury znajdujący się gdzieś przy króćcu jeśli się nie mylę to 4PINowy...
Uzupełnij jeszcze swoje dane w profilu o silniku itp to w przyszłości ludzie będą mogli łatwiej Tobie pomóc nie pytając się zbędnie jaki masz silnik itd.
Ostatnio zmieniony sob maja 01, 2010 14:40 przez Fox_00, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
dzieki za szybka odp!
sprobuje z czujnikiem i dam znac czy pomoglo, tylko tak dla pewnosci (bo wiedza moja nikla w ty temacie) czy to ma byc czujnik temperatury oleju? na glowicy jest jakis...to ten? jestjakis czarny i bialy czujnik mi szwagier podpowiedzial tez jest tylko nie wiem od czego, wymienil ktorys (chyba bialy) i przestalo mu pikac ale nadal ma 70. bede wdzieczny za rozwiniecie tematu czujnikow.
co do danych technicznych moja wiedza o autach pozwolila mi jedynie wycisnac dane z dowodu rejestr.
pozdrawiam wielce serdecznie
sprobuje z czujnikiem i dam znac czy pomoglo, tylko tak dla pewnosci (bo wiedza moja nikla w ty temacie) czy to ma byc czujnik temperatury oleju? na glowicy jest jakis...to ten? jestjakis czarny i bialy czujnik mi szwagier podpowiedzial tez jest tylko nie wiem od czego, wymienil ktorys (chyba bialy) i przestalo mu pikac ale nadal ma 70. bede wdzieczny za rozwiniecie tematu czujnikow.
co do danych technicznych moja wiedza o autach pozwolila mi jedynie wycisnac dane z dowodu rejestr.
pozdrawiam wielce serdecznie