prosze o pomoc-modul komfortu...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

tomasz b
Nowicjusz
Nowicjusz

prosze o pomoc-modul komfortu...

Post autor: tomasz b » ndz kwie 25, 2010 19:56

witam wszystkich...
mam wielki problem a mianowicie taki:
mam 3-dzwiowego golfa IV z centralnym zamkiem i alarmem...
centralny dzialal z kluczyka(scyzoryk) i oddzielnie z pilota od alarmu(jednoczesnie zalaczajac alarm)...no i przy tym wszystkim dzialalo automatyczne zamykanie szyb...
jakis czas temu jechalem autkiem i cos nagle huknelo(mialem wrazenie jakby cos odpadlo z auta ale w lusterku nic nie widzialem)...po tym zdarzeniu wszystko padlo tj. centralny w kluczyku przestal dzialac(wogole nic nie reaguje),nie dziala takze automatyczne domykanie szyb.zamykajac auto z pilota od alarmu,alarm sie zalacza, rygiel delikatnie skacze w dol ale nie do konca(wciska sie do polowy),dioda w ryglu nie mruga no i raz drzwi sie zamkna a raz nie(loteria) i jedynym rozwiazaniem jest zamykanie auta bezposrednio kluczykiem i wlaczanie alarmu co jest bardzo wkur...szukajac na forum nic nie znalazlem jedynie co to ze jakas dioda moze byc skopana ale szukalem francy i niestety jej nie znalazlem :(:(:(...
bardzo prosze o pomoc co to moze byc badz jak to naprawic bo juz wymiekam przy cotygodniowym rozkrecaniu drzwi...
z gory dziekuje za pomoc ...tomek

Awatar użytkownika
brateq
VWholic ;D
VWholic ;D

Post autor: brateq » pn kwie 26, 2010 18:32

Kolego jechales na prostej? Najechales na cos? Jaki dzwiek mial ten huk? Jak przytrzmasz kluczyk przy zamknieciu ( mocniej go przekrec i przytrzymaj chwile ) to szyby sie domykaja? Ciezko cos powiedziec, jesli chodzi o elektryka to rzadko sie cos dzieje samo z siebie...

3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D

Awatar użytkownika
maciek1431
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: maciek1431 » pn kwie 26, 2010 18:59

dziwny przypadek ,jeszcze nie widziałem takich rzeczy aby przez jakiś huk spowodowany mogła paść elektryka ,moim zdaniem zobacz (sprawdź) moduł,elektrykiem nie jestem ale tak ci radze

Od Kołyski Aż Po Grób Jedna Wiara Jeden Klub - VWGOLF
http://moto.allegro.pl/felgi-bbs-z-oponami-15-4x100-i2171795066.html
http://moto.allegro.pl/kleber-195-65-r15-i2171794219.html

tomasz b
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomasz b » pn kwie 26, 2010 19:42

no dla mnie tez to jest dziwne...huk byl gluchy tak jakby cos w drzwiach sie zerwalo ale jak je rozkrecilem to nic luznego nie znalazlem(jakies fatum chyba)...a mozecie mi jeszcze koledzy napisac w ktorym miejscu jest umieszczeony ten modul???dzieki z gory...

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » pn kwie 26, 2010 20:21

Pod kierownicą > na prawo na wysokości tablicy bezpieczników > musisz zdjąć osłony przy nogach kierowcy.
Modułów jest kilka rodzai > 1, 2, lub 3 wtyczki >>> 1 wtyczka to moduły w wersji bez sterowania centralnym na pilota, 2 wtyczki to moduły z możliwością sterowania z oryginalnego kluczyka.

Moim zdaniem najprościej będzie podpiąć vag i zalogować się do modułu > jeżeli jest komunikacja to będzie dobrze > jeżeli nie ma połączenia to raczej ciężko będzie.
Najważniejsze pytanie > gdzie było podłączenie alarmu do funkcji sterowania zamkiem > tzn gdzie do instalacji były podłączone kable otwieraj i zamykaj (-) oraz kabel domykania szyb (masa 30s).
Sterowniki połączone są ze sobą na 2 kable komunikacyjne (w drzwiach zwykle kable zaplątane za siebie (pomarańczowo zielony i pomarańczowo brązowy) > wszelkie przepięcia lub zwarcia na tych kablach mogą spowodować trwałe uszkodzenie i całej sieci sterowników w aucie.

W golfach produkowanych do połowy 99r może nie występować moduł komfortu > dodatkowo posiadają one ubogi system komunikacji > te z 98r czasami nawet nie miały centralnego.

Jeżeli sama usterka nie wychodzi ponad moduł komfortu do głównej sieci komunikacji > to da się to naprawić praktycznie bez problemu.

Uszkodzenia mogły wystąpić w zamku drzwiowym, sterownikach przy silniczku od szyby (tam sygnał zamieniany jest na szynę komunikacji), moduł komfortu , zasilanie poszczególnych elementów dla modułu komfortu.

Bez problemu można zamienić wersję golasa z 98r w pełną elektrykę z modułem komfortu.

Najważniejsze w twojej sytuacji jest podanie nam błędów z modułu komfortu > skasowanie tych które były > stwierdzenie które się nie kasują > użycie wszystkich funkcji modułu (bo błędy pojawiają się w chwili użycia danej funkcji) > i odczyt ponowny błędów.

Dodatkowo można sprawdzić wszystkie bezpieczniki oraz bezpieczniki topikowe przy tablicy przekaźnikowej.
We wtyczkach połączenia drzwi z instalacją auta > kable > czerwono biały, niebiesko czerwony, żółto czerwony >> ma być +. Kabel brązowy to masa. Kabel szaro niebieski to podświetlenie przełączników po włączeniu świateł (tylko we wtyczce drzwi kierowcy> od strony pasażera realizowane jest po szynie komunikacyjnej).

[ Dodano: 26 Kwi 2010 20:31 ]
2 kabelki dolne we wtyczce to od głośników > no i te zawinięte za siebie (pomarańczowo zielony i brązowy) to komunikacja (tej nie dotykamy chyba że mamy model z 98r to pomarańczowo brązowy będzie realizował funkcje sygnału - dla zapalenia oświetlenia kabinowego, po otwarciu drzwi).

Awatar użytkownika
maciek1431
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: maciek1431 » pn kwie 26, 2010 20:49

fleshu, zgadzam się z kolegą :grin:

Od Kołyski Aż Po Grób Jedna Wiara Jeden Klub - VWGOLF
http://moto.allegro.pl/felgi-bbs-z-oponami-15-4x100-i2171795066.html
http://moto.allegro.pl/kleber-195-65-r15-i2171794219.html

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » pn kwie 26, 2010 20:56

A tak na 95% to spaliły się właśnie moduły sterowania w drzwiach > które to pokaże VAG > nie będą nadawały się do naprawy tylko do wymiany.
Ktoś chyba źle ci ten sterownik podpinał.
Objawy : brak reakcji zamków lub słabe zamykanie/otwieranie, powolne chodzenie szyb/ chodzenie skokami/ brak reakcji szyb.
Brak reakcji osprzętu > lusterka, sterowanie z panelu w drzwiach kierowcy.
Jeżeli np tylko jedne drzwi nie działają to wcale nie świadczy że to właśnie ich sterownik został uszkodzony.

tomasz b
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomasz b » śr kwie 28, 2010 05:26

dzieki wszystkim za zainteresowanie...
szyby chodza dobrze czyli plynnie i dosc szybko.lusterka taz dzialaja...
co zauwazylem jeszcze to to ze w momencie pozostawienia wlaczonych swiatel przy zgaszonym silniku i otwartych drzwiach nie dziala mi brzeczyk i tak jak wyczytalem kilka odpowiedzi wyzej to szyby nie domykaja sie z automatu nawet jezeli mocniej przekrece kluczyk i chwilke poczekam...
a co do do VAG to kolega byl nim w sobote i podlaczyl go ale nie wiem czy program byl do du...czy po prostu nie wchodzil w modul komfortu bo powiedzial mi ze auto nie ma zadnego bledu...i albo on teraz sciemnia albo podlaczyli auto do atari...

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » śr kwie 28, 2010 12:20

Zimne luty wewnątrz zamka > wyłamała się cyna.
FAQ / mikrostyk.
Kolejność rozbierania drzwi tak samo tam jest.

tomasz b
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomasz b » pt kwie 30, 2010 05:11

wielkie dzieki za pomoc...na pewno sie przyda...w sobote zabieram sie za prace i mam nadzieje ze naprawie smerfa...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”