Witam. Mam mały problem ze swoim golfikiem. Pojawia się nie wiadomo skąd metaliczne brzęczenie. Brzęczenie pojawia się jak auto jest na niskich obrotach (przykładowo jazda jakieś 10km/h na 2 biegu) i gwałtownie dodaję gazu. Wczoraj zauważyłem w czasie jazdy na trasie że to brzęczenie pojawia się także przy wyższych biegach (np. 40km/h, 3 bieg i gaz do dechy, 60km/h i 4 biego). Czasem też zabrzęczało przy szybkim odejmowaniu gazu.
Teraz auta nie bedę miał przez kilka dni wiec nie moge sprawdzić czy to coś w układzie wydechowych, czyli nic poważnego, czy też to coś innego ale trochę się martwię?
A jakie moga być jeszcze inne przyczyny brzeczenia przy niskich obrotach i dodawaniu gazu? Jesli to by brzęczały zawory lub wyrobiłaby się panewka to chyba raczej objawiało by się to przy wyższych obrotach a nie przy niskich i na postoju również? Na postoju gwałtowne dodawanie gazu nie powoduje brzeczenia. Tylko w czasie jazdy. Może to być osłona nad katalizatorem? OStatnio na stacji diagnostycznej facet pokazywał mi że jedna śruba ją mocująca jest trochę poluzowana.
Brzęczenie z katalizatora raczej wykluczam bo 2 czerwcu ub.r. wstawiałem nówkę. I jak wtedy padł to brzęczał przy wzroście obrotów.
Metaliczne brzęczenie przy dodawaniu gazu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Być może poduszki silnika są na umarciu i któraś nie tłumi, a w zasadzie przenosi drgania na karoserię? Jednak jestem zdania, że to coś z układem wydechowym, a dokładniej z jego mocowaniem. Jak będziesz miał okazję sprawdzić auto od spodu, to zwróć uwagę na to, czy nie jest gdzieś za sztywno zamocowany i przenosi wibrację na budę.
Pozdro
Pozdro

Poduchy pod silnikiem i skrzynią były niedawno wymieniane. Brzeczeniu nie towarzyszą żadne drgania karoserii. Po prostu brzęczenie.kamlor pisze:Być może poduszki silnika są na umarciu i któraś nie tłumi, a w zasadzie przenosi drgania na karoserię? Jednak jestem zdania, że to coś z układem wydechowym, a dokładniej z jego mocowaniem. Jak będziesz miał okazję sprawdzić auto od spodu, to zwróć uwagę na to, czy nie jest gdzieś za sztywno zamocowany i przenosi wibrację na budę.
Pozdro
A może to metaliczne brzeczenie to spalanie stukowe silnika? Trochę poczytałem i mogłoby to pasować. Zwłaszcza że wydaje mi się że to sie nasiliło jak ostanio zalałem cały zbiornik Pb95. Wczesniej jeździłem tylko na Pb98. A niższa liczba oktanowa sprzyja spalaniu stukowemu. Jakie sa wogóle objawy takiego spalania?
Katalizator ma niecały rok. Będe musiał najpierw dokładnie sprawdzić zawieszenie całego układu wydechowego.beetle pisze:moze wklad w katalizatorze sie kruszy
Później znowu zaleje go całego Pb98 i jak brzęczenie ustapi lub się zmniejszy to bedzie wskazywało jednak na jakieś problemy ze spalaniem stukowym.
A jakby występowało spalanie stukowe to zapaliłaby się jakaś kontrolka (check lub EPC)?
Ostatnio zmieniony pt kwie 23, 2010 10:45 przez pavulon78, łącznie zmieniany 1 raz.