alternator? a falujące obroty
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
alternator? a falujące obroty
Witam
Z falującymi obrotami walczę już od dawna. Drgania nasilają się przy włanczaniu kolejnych odbiorników.Dzisiaj odłączyłem przewód od alternatora i zauważyłem że wtedy silnik pracuje idealnie .Dlaczego nie falują obroty jak idzie przez sam akumulator?
Gdzie siedzi tego przyczyna?
w alternatorze czy regulatorze napięcia?
czy powinien być jakiś filtr przeciwzakłóceniowy (kondensator).
proszę o pomoc od czego zacząć.
Z falującymi obrotami walczę już od dawna. Drgania nasilają się przy włanczaniu kolejnych odbiorników.Dzisiaj odłączyłem przewód od alternatora i zauważyłem że wtedy silnik pracuje idealnie .Dlaczego nie falują obroty jak idzie przez sam akumulator?
Gdzie siedzi tego przyczyna?
w alternatorze czy regulatorze napięcia?
czy powinien być jakiś filtr przeciwzakłóceniowy (kondensator).
proszę o pomoc od czego zacząć.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=324502
mam ten sam problem! i dojść nie moge co to jest i czego to wina a grzebie przy aucie dobre poł dnia.. powiem Ci ze u mnie regulator napiecia jest OK, napiecie rowniez OK jak i ładowanie a jednak coś stwarza problem. ech
mam ten sam problem! i dojść nie moge co to jest i czego to wina a grzebie przy aucie dobre poł dnia.. powiem Ci ze u mnie regulator napiecia jest OK, napiecie rowniez OK jak i ładowanie a jednak coś stwarza problem. ech
Mam to samooo, identycznie to samo.dragon111 pisze:dziwne jest to ,że jak odłącze przewód od alternatora (ten gruby zasilający i ładowanie nie idzie na aku to jest git
Nie wymieniałem bo mierzyłem napiecie u wyjscia i na aku i jest takie jak być powinno bez skoków, a wiec szkoda pieniedzy. Sprawdz u siebie miernikiem tez jakie masz napiecie i jakie skokidragon111 pisze:wymieniałeś regulator napięcia na nowy?
zastanawiam się czy to nie wina szczotek(sprawdzałeś ich stan?)
zastanawiam się czy to nie jest jakieś wewnętrzne uszkodzenie altka(może uszkodzenie diody jakiejś czy co - brak zmiany z napięcia zmiennego na stałe)
sam nie wiem od czego zacząć
może jakiś filtr powinien być przeciwzakłóceniowy?
zastanawiam się czy to nie jest jakieś wewnętrzne uszkodzenie altka(może uszkodzenie diody jakiejś czy co - brak zmiany z napięcia zmiennego na stałe)
sam nie wiem od czego zacząć
może jakiś filtr powinien być przeciwzakłóceniowy?
Ostatnio zmieniony śr kwie 21, 2010 18:13 przez dragon111, łącznie zmieniany 1 raz.
u mnie szczotki sa ok, były wymieniane wraz z łozyskami jakies 3/4 roku temu.dragon111 pisze:zastanawiam się czy to nie wina szczotek(sprawdzałeś ich stan?)
Uszkodzenie diody to, to na pewno nie jest, gdybysmy mieli uszkodzone diody alternatora to by nam sie ciagle paliło na liczniku "brak ładowania" i by był rzeczywisty brak ladowania, a nam jednak ładuja.dragon111 pisze:zastanawiam się czy to nie jest jakieś wewnętrzne uszkodzenie altka(może uszkodzenie diody jakiejś czy co - brak zmiany z napięcia zmiennego na stałe)
Mozesz sprawdzić u siebie szczotki, ale raczej to nie po tej stronie problem bo mamy ten sam problem ktory nie wskazuje na szczotki. yhhh.dragon111 pisze:sam nie wiem od czego zacząć