WEBASTO i GORĄCE FOTELE
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: Golf MK7.5
WEBASTO i GORĄCE FOTELE
Witam
od niedawna mam Golfa 1.9TDI PLUS, zima się co prawda skończyła ale brakowało mi dodatkowego gorąca na moim tyle.. przeszukałem forum i nie trafiłem idealnie w taki temat co prawda jest trochę o webasto ale..
Mam zamiar założyć oryginalne webasto i podgrzewanie w fotelach do WV ze sterowaniem w klimatroniku....i z pilota niestety nigdzie nie ma tego jakoś zebranego (może nie znalazłem proszę o wskazówki gdzie to jest?) czy taki zestaw jak na foto wystarczy, jak to sklecić razem i odpalić, co będzie jeszcze potrzebne?
Webasto znalazłem takie
panel sterowania (są regulatory do foteli) i dolna część środkowego pokrętła włączenie i wyłączenie webasto ?
no i jeszcze maty do grzania
Będę wdzięczny za wskazówki jak to zrobić lub gdzie szukać.
pozdrawiam
od niedawna mam Golfa 1.9TDI PLUS, zima się co prawda skończyła ale brakowało mi dodatkowego gorąca na moim tyle.. przeszukałem forum i nie trafiłem idealnie w taki temat co prawda jest trochę o webasto ale..
Mam zamiar założyć oryginalne webasto i podgrzewanie w fotelach do WV ze sterowaniem w klimatroniku....i z pilota niestety nigdzie nie ma tego jakoś zebranego (może nie znalazłem proszę o wskazówki gdzie to jest?) czy taki zestaw jak na foto wystarczy, jak to sklecić razem i odpalić, co będzie jeszcze potrzebne?
Webasto znalazłem takie
panel sterowania (są regulatory do foteli) i dolna część środkowego pokrętła włączenie i wyłączenie webasto ?
no i jeszcze maty do grzania
Będę wdzięczny za wskazówki jak to zrobić lub gdzie szukać.
pozdrawiam
poczytaj sobie ten topic mistrza Grega:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ane+fotele
coprawda jest to MK4, ale sadze ze schematy wiazek i instalacji Ci sie przydadza!!
Sam 2 dni temu zmienialem przepalone maty pod tylkiem i plecami wedlug instrukcji Grega
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ane+fotele
coprawda jest to MK4, ale sadze ze schematy wiazek i instalacji Ci sie przydadza!!
Sam 2 dni temu zmienialem przepalone maty pod tylkiem i plecami wedlug instrukcji Grega
VW - poprostu DAS AUTO
redshadow mam opis montażu Webasto w Octavii II, ale zdaje się, że to bardzo podobna konstrukcja - jak nie taka sama - jak MK5, więc może coś Ci to pomoże.
Oto ten opis:
Oto ten opis:
P.S. Jak będziesz montował te gadżety (zarówno grzanie tyłków jak i Webasto) to rób fotki i fajnie by było jakbyś sklecił do FAQ jakąś fotoporadę dla potomnychŻeby cieszyć się ogrzewaniem postojowym w Octavii potrzeba:
-agregat grzewczy z pompką wody (najczęściej przykręcona na samym urządzeniu) i wydechem
-pompkę dawkującą paliwo
-przewody paliwowe wraz z trójnikami (ja swoje kupiłem od gościa montującego ogrzewania Eberspachera, wężyk ma wewnętrzną średnicę około 1mm)
-przewody wodne (warto mieć oryginalny, jest elastyczny i łatwo się układa, potrzeba około 2.5m)
-zegar sterujący (ja mam jeszcze dodatkowe sterowanie via tel. komórkowy)
Agregat z pompkami można trafić w rozsądnej cenie na Allegro (koszt około 1000 PLN). Ważne jest żeby kupić urządzenie które może pracować samodzielnie, ostatnio pojawiły się dogrzewacze które są montowane seryjnie np. w Touaregu –wtedy jest sterowane po CAN'ie i nie da rady zmusić go żeby pracowało samodzielnie.
Sam montaż w Octavii nie przedstawia większego problemu. Agregat najlepiej umocować przed przednim lewym kołem. Podłączenie do układu chłodzenia polega na przecięciu przewodu wodnego którym woda z bloku silnika wpływa do nagrzewnicy i podłączeniu szeregowo w obieg agregatu grzewczego (na obudowie agregatu są strzałki w którą stronę ma płynąć woda). Paliwo można dostarczyć na dwa sposoby: w starszych TDI na pompie wstawia się trójnik pomiędzy filtr paliwa a pompę wtryskową, w benzynach oraz TDI na pompowtrysku, trzeba założyć specjalną sondę do zbiornika i paliwo ciągnąć bezpośrednio z niego.
Podłączenie do instalacji elektrycznej jest w sumie proste : urządzenie ma dwie kostki. Na jednej jest stałe zasilanie (bezpiecznik 20A), w drugiej znajdują się odpowiednio (nr pinów):
1-sygnał załączający (po podaniu 12V urządzenie rozpoczyna swoją pracę)
2-diagnostyka
3-czujnik temperatury zewnętrznej (opcjonalnie, wtedy urządzenie może pracować automatycznie jako dogrzewacz silnika po rozruchu)
4-sygnał sterujący dmuchawą w kabinie (gdy woda w układzie chłodzenia osiągnie pewną temperaturę, agregat włącza dmuchawę i rozpoczyna nagrzewanie wnętrza pojazdu)
5-przełącznik lato/zima (opcjonalnie, w trybie „lato” po włączeniu urządzenie włącza dmuchawę w kabinie bez dogrzewania wody w bloku silnika)
6-zasilanie (+) pompy dawkującej paliwo
Jeśli chodzi o podłączenie dmuchawy to w przypadku Climatronica wystarczy założyć przekaźnik przełączający zasilanie panelu climatronica (tzw przewód X) oraz połączyć pin nr 4 z agregatu z pinem D1 w panelu Climatronica. Climatronic automatycznie przechodzi w tryb ogrzewania postojowego i ustawia 22stC. Gdy Climatronica brak wystarczy tylko sam przekaźnik podłączony do obwodu dmuchawy, trzeba też pamiętać by zostawiać dmuchawę na 3 biegu a pokrętło temp przestawić w prawo.
Cykl pracy wygląda następująco : na pin nr 1 podajemy 12V (z zegara sterującego lub pilota), urządzenie rozpoczyna rozruch, gdy woda w układzie chłodzenia osiągnie odpowiednią temperaturę włącza się nadmuch i rozpoczynane jest ogrzewanie kabiny pojazdu. Przy temperaturach -10 do -15 stC w kabinie jest cieplutko(a szybki są odmrożone) po około 15 minutach pracy urządzenia.
Agregat jest wyposażony w elektronikę sterującą która zmniejsza moc grzewczą gdy woda osiągnie 90 stC, posiada zabezpieczenia przed zbyt niskim poziomem płynu oraz braku paliwa. Jeśli mowa o paliwie to przy mocy 5kW pobierane jest około 0,6 l ON/h, przy mocy 2,5kW (w trybie na pół gwizdka) około 0,3l ON/h . Dodatkowo urządzenie mierzy napięcie w instalacji elektrycznej pojazdu i nie dopuści do nadmiernego wyładowania akumulatora.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
-
- Nowicjusz
Dziękuję Kamel !
brzmi dosyć prosto ale jak się wczytać to same dołki. Oczywiście zacznę od zakupu części i już sie boję, że kupię coć nie tak, kolejna sprawa to jakieś fotki, rysunki schematy - przydały by się jak nic - choćby jak tu się wpiąc w zbiornik (mam 1.9 TDI). Zaczynam w weekend od siedzeń może ktoś coś jeszcze wie o webasto... a i oczywiście aparat mam pod ręką szkoda by było zmarnować taki materiał naukowy .. jak się uda i zadziała.
brzmi dosyć prosto ale jak się wczytać to same dołki. Oczywiście zacznę od zakupu części i już sie boję, że kupię coć nie tak, kolejna sprawa to jakieś fotki, rysunki schematy - przydały by się jak nic - choćby jak tu się wpiąc w zbiornik (mam 1.9 TDI). Zaczynam w weekend od siedzeń może ktoś coś jeszcze wie o webasto... a i oczywiście aparat mam pod ręką szkoda by było zmarnować taki materiał naukowy .. jak się uda i zadziała.
redshadow to jeszcze sobie przejrzyj ten temat: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=134795
Tu akurat montaż Webasto w MK4 wykonany również przez kolegę greg.
No i są w nim fotki itp., więc mniej więcej możesz oblukać jak to wygląda
Tu akurat montaż Webasto w MK4 wykonany również przez kolegę greg.
No i są w nim fotki itp., więc mniej więcej możesz oblukać jak to wygląda
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
-
- Nowicjusz
Witam
No tak to przeczytałem ale nadal liczę na jakąś fachową pomocną dłoń ....co do sprzętu jaki mam kupić - podobno webasto brandowane dla VW pod CAN też można montować i odpalać i to ze sterownika z kokpitu takiego jak na foto i zdalnego (pilot plus sterownik - zasięg ok 1km. ale to wszystko co udało mi się pozbbierać plus opisy od kolegi ale to ciągle maaało za mało by zacząć zakupy i monaż....POMOCY
No tak to przeczytałem ale nadal liczę na jakąś fachową pomocną dłoń ....co do sprzętu jaki mam kupić - podobno webasto brandowane dla VW pod CAN też można montować i odpalać i to ze sterownika z kokpitu takiego jak na foto i zdalnego (pilot plus sterownik - zasięg ok 1km. ale to wszystko co udało mi się pozbbierać plus opisy od kolegi ale to ciągle maaało za mało by zacząć zakupy i monaż....POMOCY