Zgrzyt przy zmianie biegu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zgrzyt przy zmianie biegu
Witam mam problem w moim MK4. Przy wrzucaniu 3 lub 5 przy puszczaniu sprzęgła pojawia się taki dziwny zgrzyt. Co może być przyczyną ? Silnik AHF.
Przyczyn może być wiele. Jeśli przy puszczaniu sprzęgła jest zgrzyt i bieg wyskakuje, to najprawdopodobniej problem jest z wybierakiem. Ja mam tak, że czasami wrzucę bieg, puszczam sprzęgło i słyszę zgrzyt, bo jednak okazuje się, że bieg nie wszedł do końca. Sprawdź, czy masz olej w skrzyni biegów. Masz luzy na wybieraku? Sprawdź poduszki skrzyni biegów, w najgorszym wypadku synchronizatory, ale raczej wątpię.kamil666 pisze:Przy wrzucaniu 3 lub 5 przy puszczaniu sprzęgła pojawia się taki dziwny zgrzyt
Poduszki skrzyni ok, oleju dolałem 150ml. Bieg nie wyskakuje, tylko tak czasem dziwnie "pierdnie".
na tym obrazku tam gdzie czerwona strzałka mam spory luz - może być to przyczyną ?
tam gdzie zielona przestawiłem troszkę tę śrubkę i biegi wchodzą ciut lepiej, innej regulacji nie widzę
[ Dodano: 24 Kwi 2010 15:31 ]
problem rozwiązany, wyrobiła się dźwignia zwrotna, nr części 1J0 711 202 B - przez co biegi wchodziły niedokładnie i dlatego pojawiał się zgrzyt
na tym obrazku tam gdzie czerwona strzałka mam spory luz - może być to przyczyną ?
tam gdzie zielona przestawiłem troszkę tę śrubkę i biegi wchodzą ciut lepiej, innej regulacji nie widzę
[ Dodano: 24 Kwi 2010 15:31 ]
problem rozwiązany, wyrobiła się dźwignia zwrotna, nr części 1J0 711 202 B - przez co biegi wchodziły niedokładnie i dlatego pojawiał się zgrzyt