witam.
Trochę jestem zdziwiony moim wentylatorem, bo mamy jakieś 10 stopni na dworze a już się włącza. Jeżdżę spokojnie obroty do 2tys góra 2,5 na każdym biegu, robię trasę 20km stałej prędkości do 100km/h potem trochę po mieście spokojnie bez butowania a wentylator już się wlącza ( co dopiero gdy przyjdą upały)
wskazówka od temperatury nie stanie na środkowej kresce, w trasie jest norma a w mieście nieco więcej. zastanawiam sie czego to jest wina? gdy wymieniałem pompę wody to założyłem tą od poprzedniego golfa i termostat też z tamtego bo kupiłem nowe i zrobiłem na nowych częściach jakieś 3tys km więc prawie tyle co nic. W tam,tym golfie był silnik 1.6 rf tu mam 1.8 kr, czy termostat ma inne temp otwarcia w tych silnikach?
włączający sie wentylator.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: włączający sie wentylator.
Sprawdź włącznik na chłodnicy - możliwe że jego bimetal włącza przy niższych temperaturach co świadczy o tym że się kończy.matisim pisze:witam.
Trochę jestem zdziwiony moim wentylatorem, bo mamy jakieś 10 stopni na dworze a już się włącza. Jeżdżę spokojnie obroty do 2tys góra 2,5 na każdym biegu, robię trasę 20km stałej prędkości do 100km/h potem trochę po mieście spokojnie bez butowania a wentylator już się wlącza ( co dopiero gdy przyjdą upały)
wskazówka od temperatury nie stanie na środkowej kresce, w trasie jest norma a w mieście nieco więcej. zastanawiam sie czego to jest wina? gdy wymieniałem pompę wody to założyłem tą od poprzedniego golfa i termostat też z tamtego bo kupiłem nowe i zrobiłem na nowych częściach jakieś 3tys km więc prawie tyle co nic. W tam,tym golfie był silnik 1.6 rf tu mam 1.8 kr, czy termostat ma inne temp otwarcia w tych silnikach?
Taka porada praktyczna - gdybyś wymieniał ten włącznik to dodaj sobie przekaźnik uruchamiany tym czujnikiem i przez przekaźnik daj zasilanie na wentylator.
Sam tak zrobiłem gdy "padły" trzy włączniki - teraz mam spokój.

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
-
- Forum Master
- Kontakt:
Temperaturowo - praktycznie niemal jednakowo we wszystkich autkach dowolnego producenta.matisim pisze:a podejdzie z tamtej chłodnicy z tamtego golfa? ogólnie temp włączenia tych czujników w chłodnicy jest taka sama w mk2? nie zależnie od silnika?
Są włączniki na 3 piny - dla dwubiegowych silników wentylatora.
Są na dwa - dla jednobiegowych.
Zależnie od rozwiązania(piny) i rozmiaru gwintu - można zastosować dowolny(niekoniecznie VW).

Ostatnio zmieniony pt kwie 02, 2010 11:14 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
czujnik w chłodnicy jednak jest dobry, gdy trzyma normalną temp to sie nie włączy dopiero gdy wskazówka staje pionowo, i to mnie denerwuje dlaczego tak sie dzieje? w mieście przy tych temperaturach wskazówka stoi pionowo, aż boje sie żeby jakiś wąż nie strzelił znowu. w trasie jest normalnie
.A czy chłodnica od klimy aż tak może zasłąniać dopływ powietrza? narazie klima mi nie działa więc moge wywalić ale jak już będe miał to co wtedy?
jaka chłodnica największa wchodzi do mk2??
.A czy chłodnica od klimy aż tak może zasłąniać dopływ powietrza? narazie klima mi nie działa więc moge wywalić ale jak już będe miał to co wtedy?
jaka chłodnica największa wchodzi do mk2??