Dziwna sprawa z ukl. chłodzenia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

skuri
Użytkownik
Użytkownik

Dziwna sprawa z ukl. chłodzenia

Post autor: skuri » ndz kwie 02, 2006 21:56

Wiec mam wielki problem z „znikającym płynem”. W zeszłym roku na jesieni zauważyłem ze płyn mi gdzieś ucieka. Posprawdzałem i okazało się ze dziurawy był jeden wąz-wymieniłem. Po miesiącu znowu-sucho w zbiorniczku-padła pompa(ślady na śniegu)-wymeiniłem.Nie pojeździłem długo jak padł termostat a za jakies 2 tygodnie znowu. Długo sobie nie pojeździłem gdy znowu zaczął mi płyn spier….posprawdzałem wszystkie połączenia-ciekł trójnik(auto jest na gazie). Po miesiącu metalowy przewód(wiecei o co chodzi chyba) przerdzewiał-wymiana. Pare tygodni temu znowu zaobserwałem wyciek-*#cenzura#*…się na maxa. Rozerbralem cały układ chłodzenia(węże, zbiorniczek,chłodnice) wymieniłem WSZYSTKIE węże, chłodnica praktycznie nowa(100% szczelna) czujnik wiatraka. Uszczelka pod głowicą bankowo szczelna płyn nie spierd… do oleju. Wczoraj znów dolałem litra płynu. Szlag mnie trafia, sprawdzałem dosłownie wszystko po kilkanaście razy i pupa. A zjawisko jest ciekawe bo płyn ucieka tak jakby jednorazowo tzn.jezdze sobie bezstresowo 2-3tygonie po czym pewnego dnia odpalam auto i wskaźnik niebezpiecznie przekracza 90c czyli juz wiem ze płynu brak. Umieszczałem siatki pod zbiorniczkiem sprawdzając czy może tam nie leci bo jak wiadomo jak uszczelka padnięta to wywala korkiem-sucho. Przez ostatnie trzy miesiące spieprzyło mi z dobre 12L płynu( nie mowcie ze nagrzewnica bo już bym plywał a pyzatym sucho w kabinie).Juz nie wiem co robic, gdzie szukać. JAkies sugestie????

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz kwie 02, 2006 22:05

skuri pisze:Uszczelka pod głowicą bankowo szczelna płyn nie spierd… do oleju.
ale może do komory spalania. W oleju nie będzie i w układzie też nie. Jeśli wyciek jest niewielki to nie poczujesz , że auto gorzej jeździ

skuri
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: skuri » ndz kwie 02, 2006 22:08

Tez sie tego obawiam.ALe z rury jakos specjalnie na bialo na leci......A orientujesz sie jak to sprawdzic bez robierania gory silnika???

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz kwie 02, 2006 22:11

skuri pisze:......A orientujesz sie jak to sprawdzic bez robierania gory silnika???
nie wiem czy to w ogóle możliwe, raczej nie bardzo, ale pewien nie jestem. To może nawet nie być to, ale wykluczyłeś prawie wszystko, więc tylko to przyszło mi do głowy.

skuri
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: skuri » ndz kwie 02, 2006 22:13

Teraz jest wiosna wiec moge lac to wode co jakis czas ale jak przyjdzie zima to nie bedzie mi wesolo znowu tyle płynu lac :grrr: :grrr: :grrr:

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz kwie 02, 2006 22:18

Nieciekawie to wygląda. :(. Nie wiem jaki może być koszt wymiany uszczelki.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”