lampka oleju sie zapala
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
lampka oleju sie zapala
przy 2200 obrotach zapala się lampka od smarowania zdejmę nogę z gazu spadną obroty lampka gaśnie tak się dzieje tylko na rozgrzanym silniku , czujniki mam nowe motor ma 1.6 75 koni . ciśnienie oleju barometr pokazał 0,6 bara na wolnych obrotach .doradzcie co to może być
-
- Nowicjusz
zmieniłem pompę olejowa, filtr i olej wczoraj i nadal jest to samo ale za uwarzyłem ze na starym oleju zrobiłem 200 km i wyglądał jakbym na nim przejechał z 2000km (był czarny ) morze ktoś wie czy to jest normalne ? auto zachowuję się normalnie i po 10 min. jazdy to się zaczyna dziać lampka i brzęczek , co mam robić ?
-
- Nowicjusz
sprawdzałem jeszcze raz ciśnienie i na zimnym pokazało 3 bar ale jak silnik pracował dalej ciśnienie spadało jak był juz nagrzany to tylko pokazywało 0,6 bar. mam olej zalany półsyntety k czy jak zmienię na mineralny czy to coś zmieni? czy wymiana panewek wystarczy czy trzeba robić szlif wału ( przy wymianie pompy zaglądałem na jedna panewkę korbowodu i wyglądała normalnie nie była przypalona, siedzą nominalne jeszcze )