RP jaka skrzynia biegow
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
RP jaka skrzynia biegow
witam.mam golfika ktory kiedys byl w automacie.ale poprzedni wlasciciel niemogl go sprzedac z tego powodu wiec przerobil go na manual.niestety wstawil tam sedziwa skrzynie.oczywiscie stargowalem z ceny bo juz po przejechaniu jazdy probnej nie chodzila jak nalezy.a wlasnie teraz przyszedl czas na nia poprostu skrzynia klekla:( polowa synchronizatorow do wymiany i lozysko oporowe...nie wspominajac o przeklamaniach licznika.szukam skrzyni do mego RPka czy musi byc jakas konkretna typ model?pomocy bo nie idzie juz jezdzic
-
- Ma gadane
Re: RP jaka skrzynia biegow
a jakie oznaczenie masz tej skrzyni?? ja u siebie mam skrzynie o oznaczeniu 4T najczęsciej pakowana do RP
u mnie wzrosly obroty silnika dla poszczegolnych predkosci prawie o 500obr/min przy 120km/h bylo 3000obr/min jest 3500obr/min (na 5 biegu) zerknij pod skrzynie tam jest jej numer wybity razem z oznaczeniem gdzies na tym forum jest dostepna tabelka ze specyfikacjami wszystkich skrzyn biegow do golfa (srednice poszczegolnych przelozen)
Do RP najczęściej dawali skrzynie 4T , to jest fajna skrzynia na trasy , długie przełożenia , mozna lecieć 120-140 na trasie silnik ma niskie obroty w aucie jest cichutko, do wersji GT trafiały się skrzynie AUG lub AEN , maja o wiele krótsze przełożenia zwłaszcza na 3,4 i 5 biegu, na takiej skrzyni niesamowicie auto przyspiesza, ale stała jazda z prędkościami powyżej 130 jest troche meczaca ze względu na wysokie obroty silnika, za to na kręte górskie drogi skrzynia taka jest idealna. Musisz wybrac jaka skrzynia cie interesuje i co chcesz uzyskac przez to, symbol skrzyni zazwyczaj jest nabity od spodu skrzyni, a tu masz tebele z porównaniem osiagów na poszczególnych skrzyniach , predkości maksymalne na poszczególnych biegach przy obrotach 5500
[ Dodano: Nie Kwi 02, 2006 16:54 ]
Dla porównania jeszcze jedna tabelka, predkości jakie sie uzyskuje na poszczególnych skrzyniach jesli silnik ma 3000obr - czyli takie typowe obroty na których sie leci w trasie
[ Dodano: Nie Kwi 02, 2006 16:54 ]
Dla porównania jeszcze jedna tabelka, predkości jakie sie uzyskuje na poszczególnych skrzyniach jesli silnik ma 3000obr - czyli takie typowe obroty na których sie leci w trasie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dzieki za tabele pomogla mi mysle o skrzyni 4s lub 4t ciekawe ktora bedzie lepsza tylko czy nie bedzie za slaby na nich i wyprzedzanie pewnie na 3 biegu
[ Dodano: Nie Kwi 02, 2006 17:54 ]
kwiatekt11, jak ci sie jezdzi na te skrzyni chodzi mi bardziej o wyprzedzanie na 5 biegu homsky, a jaka ty masz i jak na 5 sie zachowuje?
[ Dodano: Nie Kwi 02, 2006 17:54 ]
kwiatekt11, jak ci sie jezdzi na te skrzyni chodzi mi bardziej o wyprzedzanie na 5 biegu homsky, a jaka ty masz i jak na 5 sie zachowuje?