Stukanie w tylnim nadkolu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- martinezz_pl
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam Panowie
Dziś byłem u mechanika i jego teoria apropos tego stukania jest taka:
Auto w poślizgu udeżyło o krawężnik lub zostało udeżone w bok (dokładnie w koło) co spowodowało skrzywienie czopu + belki co z tym idzie amortyzator "krzywo" siedzi i się zużywa co powoduje stukanie.
To teoria mego mechanika.
Powiedział ze wymiana amortyzatora bedzie na jakiś czas cicho lecz po jakimś czasie będzie dalej to samo. Trzeba wymienić czop + belke. Mikronowe skrzywienie tych elemwntów nie jest możliwe zobaczeniem ludzkim okiem, a amortyzatro nie wytrzymuje i stuka.
Co wy na to ? Czy jest to możliwe ? Czy znalazł problem stukania VWGOLF IV ?
Dziś byłem u mechanika i jego teoria apropos tego stukania jest taka:
Auto w poślizgu udeżyło o krawężnik lub zostało udeżone w bok (dokładnie w koło) co spowodowało skrzywienie czopu + belki co z tym idzie amortyzator "krzywo" siedzi i się zużywa co powoduje stukanie.
Powiedział ze wymiana amortyzatora bedzie na jakiś czas cicho lecz po jakimś czasie będzie dalej to samo. Trzeba wymienić czop + belke. Mikronowe skrzywienie tych elemwntów nie jest możliwe zobaczeniem ludzkim okiem, a amortyzatro nie wytrzymuje i stuka.
Co wy na to ? Czy jest to możliwe ? Czy znalazł problem stukania VWGOLF IV ?
Nigdy się nie tłumacz — przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
- martinezz_pl
- Mały gagatek
- Kontakt:
- mirek99mtg
- Mały gagatek
Ale bajer nie wiedziałem że mam auto w którym zawieszenie jest wykonane z dokładnością do jednego mikronamartinezz_pl pisze:Dziś byłem u mechanika i jego teoria apropos tego stukania jest taka:
- martinezz_pl
- Mały gagatek
- Kontakt:
kolego a kto Ci powiedział ze to 1 mikron ??mirek99mtg pisze:Ale bajer nie wiedziałem że mam auto w którym zawieszenie jest wykonane z dokładnością do jednego mikrona
Ostatnio zmieniony sob lut 20, 2010 21:00 przez martinezz_pl, łącznie zmieniany 3 razy.
Nigdy się nie tłumacz — przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
- mirek99mtg
- Mały gagatek
No dobra żartowałem ale myślę że nawet milimetrowego skrzywienia (to jest tysiąc mikronów) amortyzator specjalnie by nie odczuł, a poza tym większość skarży się na stukanie z prawej strony i nie sądzę żeby każdy miał skrzywienie akurat z tej strony. Panowie byle do wiosny u mnie podobnie jak u kolegi michal_$, w dodatnich temperaturach nic nie stuka
- martinezz_pl
- Mały gagatek
- Kontakt:
Panowie mnie trapi ten sam problem. Jestem po wymianie amorków z tyłu gumy odboje i poduszki. z prawej strony. słysze dzwiek ostry tak jakby cos tam latało w dzwiach tudziesz pod siedzeniem albo jak mówicie w baku kulka grawitacyjna .ale bardziej z okolic dzwi. no równym nic się nie dzieje ale na kostce brukowej tak.
Jakies sugestie?
Borka 99 1.9 mk4 pd
Jakies sugestie?
Borka 99 1.9 mk4 pd
Das Auto
- martinezz_pl
- Mały gagatek
- Kontakt:
A wymieniłeś kolego gniazdo (łożysko) amortyzatora ?
http://allegro.pl/item935000984_lozysko ... _bora.html
http://allegro.pl/item935000984_lozysko ... _bora.html
oczywiście wymieniłem. Mam wrażenie jak słucham tego dźwięku ze jest w okolicy drzwi wewnątrz tak jak gdyby coś latało ale w drzwiach raczej nic nie ma dość upierdliwa sprawa .
Czy jest coś co możne latać między siedzeniem tylnej kanapy a podwoziem?
Dodam ze jest dość ostry dźwięk jak ja to określam (piórnik metalowy a w nim klucz)
jak jakieś propozycje będę wdzięczny.
Czy jest coś co możne latać między siedzeniem tylnej kanapy a podwoziem?
Dodam ze jest dość ostry dźwięk jak ja to określam (piórnik metalowy a w nim klucz)
jak jakieś propozycje będę wdzięczny.
Das Auto
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
myślałem, że tylko to nielicznych trapi ale widze że jest duża grupa użytkowników zmagających sie z tym problemem. Całą zimę jeździłem i raz pukało raz nie, dosłownie szlak mnie trafiał, nie podejrzewałem wogóle amora, rozpatrywałem raczej, że coś puka w tapicerce słupku C, jakieś przewody w okolicach baku, dodam tylko, że jak od paru dni zrobiło się ciepło, tak stukanie te ucichło. Dziwne, że ten problem jest do końca jeszcze nie rozwiązany czyżby kolejne nie dopatrzenie inżynierów ze stajni VW ???