Witam Szanowną społeczność. Mam pytanie do ekspertów aporpos Golfa 5 1.6 FSI 116 KM 2004 Grudzień, przebieg 105 tys. km..
Golf został kupiony w salonie jestem 2 właścicielem.
Ostatnimi czasy golf ma kłopoty z nierówną pracą zimnego silnika. Nie jestem żadnym ekspertem samochodowym lecz na "słuch" mogę ocenić, iż silnik nie pracuje na optymalnych obrotach. Auto jest przed zmianą oleju oraz filtrów przy 110k powinna nastąpić zmiana oleju. Następnym objawem jest kłopot przy zapaleniu, kiedy nie zostanie jednostka rozgrzana do optymalnej temperatury. Autu trzeba pomóc gazem aby nie zgasło.
Silnik kiedy jest rozgrzany pracuje optymalnie i nie ma problemów.
Bardzo proszę o ocenę co może być prawdopodobnym problemem, ponieważ planuje udać się do mechanika poza granicami kraju dlatego chciałbym być przygotowany chociaż minimalnie technicznie. Dziękuję z góry za pomoc.
Nierówna praca zimnego silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Najpierw podpięcie pod vaga i diagnoza zapisanych błędów, czesto silnik FSI na zubożona mieszankę maja charakterystyczna prace na jałowym jakby czasami wypadały zapłony, powodem może byc nadmiar nagaru na kanałach ssących i zaworach w związku z pracą na zubozonej mieszance. Pierwsze objawy po ok 80 tys km, żeby to wyczyscic trzeba pruć głowicę, czasami pomaga zmiana softu na bardziej zaktualizowany
Ostatnio zmieniony sob kwie 03, 2010 17:20 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.