wydech 16v do 8v, czy jest sens?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wydech 16v do 8v, czy jest sens?
witam stoje przed faktem wymiany całego wydechu bo stary to kupa złomu, i teraz moje pytanie czy jest sens zakłądac wydech z 16v do 8 v? nie pytam o trudności związane z montażem bo i tak zakładam kolektor 4:2:1, tylko czy to coś z mieni po za świadomością ze średnica wydechu jest o 5 mm wieksza??
nie nie będzie za głośno jeśli zachowasz oryginalną kolejność i założysz odpowiednie tłumiki. Miałem GTI 16V z oryginalnym tłumikiem, z wyprutym końcowym - pustym, i miałem też opcję tłumik środkowy zamiast kata bo to KR i pusty ostatni i nic więcej. Wtedy było głośno ale to przez ostre załamanie rury pod tylną kanapą. Niestety poprawy osiągów nie odnotowałem, ale to dlatego za krótko miałem to auto.
wkładka z nasączoną odpowiednio włókniną i dedykowana do twojego typu silnika napewno nie da przyrostu 15 koni jak to piszą gdzie niegdzie w internecie, ale zauważysz różnicę. Auto zacznie przyspieszać od niższych obrotów, a resztę będziesz musiał określić metodą testów samodzielnie.
wkładka z nasączoną odpowiednio włókniną i dedykowana do twojego typu silnika napewno nie da przyrostu 15 koni jak to piszą gdzie niegdzie w internecie, ale zauważysz różnicę. Auto zacznie przyspieszać od niższych obrotów, a resztę będziesz musiał określić metodą testów samodzielnie.