Zawieszenie. Małe problemu i pytania początkującego.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kamilolo
Nowicjusz
Nowicjusz

Zawieszenie. Małe problemu i pytania początkującego.

Post autor: kamilolo » czw mar 25, 2010 23:12

Mam problem z zawieszeniem. Tył mam bardzo miękki i chce wymienić amorki. Potrzebny jest "scickacz" do sprężyn? Jest z tym jakiś wierzy problem? Z przodu poduszki od amorów. Jak unoszę przód to mogę sobie kręcić amorek w każdą stronę. To jest wina poduszek? Czy taki urok. I pytanko przy 150km/h mam problem z utrzymaniem golfa na pasie? Jakieś sugestie?

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » czw mar 25, 2010 23:18

Sama wymiana amortyzatorów na tyle nie utwardzi ci auta bardzo. Do tylnych sprężyn ściągacz do sprężyn jest niepotrzebny. Poczytaj o zasadzie działania kolumny mcpersona, to będziesz wiedział czy sie powinien obracać.Co znaczy że nie możesz utrzymać auta na pasie?

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

kamilolo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kamilolo » czw mar 25, 2010 23:28

Buda chybocze się. Może dlatego ze jest miękki? Co do zawieszenia to planuje jechać nad może i wpakować 5 osób. Będę dupą szorował o asfalt. Jak pobujam tylną klapę góra dół to auto lata jak głupie. Amory nie trzymają i tyle. Niby szybko się uspokaja chybotanie. Co do przodu to wiem ze powinny się obracać. Ale czy poduszka w kielichu może latać na boki?

[ Dodano: 25 Mar 2010 23:18 ]
A co do tyłu to może wymienię same sprężyny? Jak usztywnić tył? Do 150zł!!
Ostatnio zmieniony czw mar 25, 2010 23:29 przez kamilolo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
don vittorio
rock n roll
rock n roll

Post autor: don vittorio » pt mar 26, 2010 11:28

kamilolo pisze:Ale czy poduszka w kielichu może latać na boki?
nie może.
kamilolo pisze:Jak usztywnić tył? Do 150zł!!
przykład
http://moto.allegro.pl/item959617972_gu ... aniej.html
To rozwiązanie "na szybko" :chytry: . I tak czeka Ciebie wymiana arorów, po tym co opisałeś - i ewtl sprężyn... :hmm:

"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia. Rozsiałem je u twych stóp.

Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach.”

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt mar 26, 2010 12:29

kamilolo pisze:I pytanko przy 150km/h mam problem z utrzymaniem golfa na pasie? Jakieś sugestie?
zwolnij szkoda zycia..

kamilolo pisze:Jak usztywnić tył? Do 150zł!!
jedz na diagnostyke.. niech Ci sprawdza amorki.. bo co z tego ze włozysz gumy.. jak masz niesprawne amorki ?

kolejna sprawa, niech Ci tuleje w belce sprawdzą.. one tez odpowiadają za pływanie tyłka

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

kamilolo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kamilolo » pt mar 26, 2010 13:18

Wymienię chyba sprężyny narazie to i pupa się podniesie trochę bo jest nisko. A amory trzymają jeszcze jakoś. I sprawdzę od razu te tuleje. Jak zrobić żeby poduszki z przodu sobie tak nie latały? Wymiana chyba nic nie da bo nie widać żadnych zniszczeń na nich

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt mar 26, 2010 13:26

kamilolo pisze:Jak zrobić żeby poduszki z przodu sobie tak nie latały?
al jak to latały ?? jak podniesiesz auto.. to normalne ze latają ! poczytaj troszke jak to jest zbudowane i wtedy mów ze masz problem :)

zaraz Ci znajde jak wygladały moje stare i nowe poduszki..

[ Dodano: Pią Mar 26, 2010 12:30 pm ]
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Mavrick » pt mar 26, 2010 13:36

guti pisze:jak podniesiesz auto.. to normalne ze latają !
Raczej to nie jest normalne bo mimo wszystko nie powinny latac. Najlepiej mozesz sprawdzic tak ze podniesc auto do gory zlap za kolo i sproboj je podniesc jezeli nie dasz rady tzn ze jest ok jezeli kolo chociaz minimalnie sie uniesie to poduszki do wymiany. U mnie w starym zawiasie byl 2 cm luz na poduchach.

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » pt mar 26, 2010 13:42

Mavrick pisze:Raczej to nie jest normalne bo mimo wszystko nie powinny latac. Najlepiej mozesz sprawdzic tak ze podniesc auto do gory zlap za kolo i sproboj je podniesc jezeli nie dasz rady tzn ze jest ok jezeli kolo chociaz minimalnie sie uniesie to poduszki do wymiany. U mnie w starym zawiasie byl 2 cm luz na poduchach.
ale, żeś bzdury napisał :bajer: normalne ze sie podniesie, bo jak podnosisz auto w góre to sie mcpherson opuszcza

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt mar 26, 2010 13:45

Mavrick pisze:Raczej to nie jest normalne bo mimo wszystko nie powinny latac. Najlepiej mozesz sprawdzic tak ze podniesc auto do gory zlap za kolo i sproboj je podniesc jezeli nie dasz rady tzn ze jest ok jezeli kolo chociaz minimalnie sie uniesie to poduszki do wymiany. U mnie w starym zawiasie byl 2 cm luz na poduchach.
Boze widzisz i nie grzmisz.. to spójrz laskawie kolego na moje 2 zdjęcie.. jak jest wywalony talezyk w góre... to jest na stojącym aucie.. jak je podniesiesz to talerzyk sie opiera o kielich... masz jeszcze jakies teorie ?

Obrazek

kamilolo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kamilolo » pt mar 26, 2010 15:38

U mnie aż tak tragicznie one nie wyglądają. Jak podnoszę auto to kolumna chodzi mi o 1cm w górę. Czyli wychodzi na to ze to normalne:) Połowa tak ma haha:):) Z tyłu zamawiam powoli sprężyny. http://moto.allegro.pl/item953555244_wz ... o_tyl.html takie wydają mi się w miarę. Bo teraz samemu opierając się o tylna klapę bez problemu 10cm skoku uzyskam:)

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt mar 26, 2010 15:49

kamilolo, od passata sobie załóz :P
bdziesz miał wysoko i twardo :P

Obrazek

Awatar użytkownika
don vittorio
rock n roll
rock n roll

Post autor: don vittorio » pt mar 26, 2010 17:46

Mavrick napisał/a:
Raczej to nie jest normalne bo mimo wszystko nie powinny latac. Najlepiej mozesz sprawdzic tak ze podniesc auto do gory zlap za kolo i sproboj je podniesc jezeli nie dasz rady tzn ze jest ok jezeli kolo chociaz minimalnie sie uniesie to poduszki do wymiany. U mnie w starym zawiasie byl 2 cm luz na poduchach.

ale, żeś bzdury napisał normalne ze sie podniesie, bo jak podnosisz auto w góre to sie mcpherson opuszcza
Tutaj zgodzę się z kolegą Mavrick, Mc Person nie powinien sam tak sobie "wylecieć" z kielicha, chyba, że poduszka jest do :ass:. Przy podnoszeniu auta sprężyna się rozciąga i wypycha amora do góry (na którym jest poduszka). Do momentu kiedy można ściągnąć koło. W tym momencie sprężyna nie osiąga jeszcze max rozciągnięcia i wpycha dalej poduszkę w kielich. Po drugie z dołu Mc Persona wraz ze zwrotnicą trzyma wahacz i stabilizator. Nie spotkałem się jeszcze z "wypadaniem" poduszki z kielicha podczas podnoszenia auta. Chyba że sport - zawias (krótka sprężyna) albo uszkodzona poduszka. Guma poduszki powinna trzymać poduszkę w kielichu. OT sorry.

"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia. Rozsiałem je u twych stóp.

Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach.”

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » pt mar 26, 2010 18:09

don vittorio pisze:Przy podnoszeniu auta sprężyna się rozciąga i wypycha amora do góry (na którym jest poduszka). Do momentu kiedy można ściągnąć koło. W tym momencie sprężyna nie osiąga jeszcze max rozciągnięcia i wpycha dalej poduszkę w kielich. Po drugie z dołu Mc Persona wraz ze zwrotnicą trzyma wahacz i stabilizator.
Sprężyna rozciąga sie tyle na ile pozwoli jej amortyzator, nie każdy ma też stabilizator, który faktycznie troche pomaga utrzymać mcphersona w kielichu dgy podniesiemy auto w górę. Zwróć uwagę że kielich ma kształt stożka więc normalne jest że po podniesieniu auta guma idzie w dół tyle na ile pozwoli jej talerzyk który jest przykręcony jako ostatni u góry (może nie w każdym przypadku, czasem trzeba pomóc ręką nacisnać koło do dołu bo faktycznie guma mocno się wbije w ten kielich, zapiecze sie troche, ale nie jest to żadna usterka, normalna sprawa - prawo grawitacji :bigok: )
Usterka jest wtedy gdy guma jest wepchnięta do końca w kielich i wtedy lata na boki, a to, że idzie w dół jak podniesiesz furke do góry to normalne.
Ostatnio zmieniony pt mar 26, 2010 18:16 przez wojtas4589, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”