Elektryczne szyby z anglika (odwrotność działania)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dygac
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Elektryczne szyby z anglika (odwrotność działania)

Post autor: dygac » pn lut 08, 2010 00:25

Cześć
Problem wygląda tak. Z anglika przełożona jest wiązka elektrycznych szyb/centralnego zamka. Problem polega na tym, że jak zamknę kluczykiem manualnie to centarlny chce otworzyć zamek. To samo jeśli przytrzymam kluczyk w pozycji zamknij, wówczas szyby automatycznie lecą w dół. Identycznie jest gdy otwieram auto - szyby w dół a popmpka chce zamknąć zamki.
Domyślam się, że będzie trzeba zamienić kabelki we wtyku idącym wewnątrz drzwi do zamków. Nie wiem który kolor zamienić - i tu proszę o poradę. Chyba że ktoś z Was ma inny łatwiejszy sposób.

PozdroVWienia
dygac
Ostatnio zmieniony pn lut 08, 2010 00:26 przez dygac, łącznie zmieniany 1 raz.

[img]http://images24.fotosik.pl/46/b1f4807d10125b17.jpg[/img]
i MK3 US w duecie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lut 08, 2010 00:33

może łatwiej w wiązce drziowej, o ile pamiętam od włącznika w zamku leci szaroczerwony i zielono czerwony i te zamień, będą w jednym rzędzie w gnieździe w słupku, z obu stron to zrób

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kalusp
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kalusp » pt lut 26, 2010 12:23

Witam,
Jama podobny problem tylko u mnie jak zamykam drzwi i przytrzymam to przednia lewa szyba się zamyka a pozostałe otwierają.
Wcześniej miałem tak tylko z szybami tylnymi ale po mojej próbie naprawy dołączyła do nich przednia prawa sprawdzałem wszystko kilka razy podłączyłem tak jak było wcześniej. Dziwne jest to że, nawet jak przyciskam przełącznik na otwieranie szyby to ona się zamyka.
Czego to wina może byc???

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lut 26, 2010 19:25

możesz się nie wgłębiać na razie w kablomanię, odkręć silnik od modułu i obróć o 180 stopni wzdłuż osi i przykręć (4 śrubki). Ale to pod warunkiem że zawsze szyba chodzi odwrotnie tzn i z kluczyka i z przycisków, w przeciwnym razie nie rób tak

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kalusp
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kalusp » wt mar 23, 2010 21:53

Sprawdzałem niestety silniczka obrucic nie mogę ponieważ zasilanie jego jest tak skonstruowane że nie pozwala na to :(

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt mar 23, 2010 23:26

Sam silniczek odkręcasz od modułu, trzyma się 4 śrubkami i obracasz wzdłuż osi o 180 stopni

Awatar użytkownika
Jesionvr6
...
...
Kontakt:

Post autor: Jesionvr6 » śr mar 24, 2010 07:58

kalusp pisze:Sprawdzałem niestety silniczka obrucic nie mogę ponieważ zasilanie jego jest tak skonstruowane że nie pozwala na to :(

samą obudowe silnika ta blaszana obróć i bedzie dobrze też tak kiedyś miałem

[ Dodano: Sro Mar 24, 2010 07:01 ]
dygac pisze:Cześć
Problem wygląda tak. Z anglika przełożona jest wiązka elektrycznych szyb/centralnego zamka. Problem polega na tym, że jak zamknę kluczykiem manualnie to centarlny chce otworzyć zamek. To samo jeśli przytrzymam kluczyk w pozycji zamknij, wówczas szyby automatycznie lecą w dół. Identycznie jest gdy otwieram auto - szyby w dół a popmpka chce zamknąć zamki.
Domyślam się, że będzie trzeba zamienić kabelki we wtyku idącym wewnątrz drzwi do zamków. Nie wiem który kolor zamienić - i tu proszę o poradę. Chyba że ktoś z Was ma inny łatwiejszy sposób.

PozdroVWienia
dygac

może ci sie udało odwrotnie włożyć kostke do samego zamka bo w angliku działa tak samo jak w europie central, czy z dwóch stron tak samo działa? jak tak to bedziesz musiał zamienić kolejnościa kabelki zielony z szarym i powinno być ok.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”