łożysko przód ? Objawy ? Ryzyko ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

golfikdina
Mały gagatek
Mały gagatek

łożysko przód ? Objawy ? Ryzyko ?

Post autor: golfikdina » wt mar 23, 2010 20:20

Witam , byłem u mechanika dziś i powiedział ze mam rozwalone lozysko na przednim kole.
Jakie są tego objawy ? Od pewnego czasu na nierownosciach dobiega mi z pod maski cos takie jak grzechotka . Pozatym ciezko kierownica w prawo skręca . Mogą to być objawy tego ? I czy łożysko firmy FEBI za 70zł jest dobre , bo myslałem aby je kupic właśnie. Pozdrawiam i dzieki za odp ;]
Ostatnio zmieniony wt mar 23, 2010 20:26 przez golfikdina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cypis876
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Cypis876 » wt mar 23, 2010 20:30

golfikdina pisze:Jakie są tego objawy ?
jak załapiesz koło to powinnes wyczuć luz na łozysku jak podniesiesz auto albo jak koło kręcisz do przodu i stanie to dobrze a jak sie cofnie to znaczy że do wymiany
u mnie w mk2 tez było słychać podczas jazdy takie metaliczne jakby tarcie :bigok:

Awatar użytkownika
Przemo440
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Przemo440 » wt mar 23, 2010 20:35

a o ktróre łożysko chodzi o to w kole czy amortyzatorze?

Awatar użytkownika
zioleks
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zioleks » wt mar 23, 2010 20:39

Łożysko koła kiedy chce być zmienione to wydaje taki męczący dźwiek wycia, najbardziej w czasie skręcania tzn przejedź się troche szybciej i poskręcaj energicznie. Ja mam prawe do zmiany i najbardziej słychać je jak skręcam w lewo. Odnośnie cięzko działającej kierownicy z tego co wyczytałem tu na forum łożysko amortyzatora daje znać o sobie.

golfikdina
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: golfikdina » wt mar 23, 2010 20:40

nie wiem do konca wiem ze lozysko a pozatywał mi ten mechanik ze lozysko , otwozyl maske i w prawym rogu było takie kólko i to jest całe mocowanie koła z tego co wiem , i to mi poruszał na boki i powiedział ze tak nie moze byc to ma byc stabline w jendym miejscu i wysoko z porownaniu do drugiej strony wychodzi do góry jak koło dzwigne

Awatar użytkownika
hard87
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: hard87 » wt mar 23, 2010 20:45

też mnie czeka wymiana łożyska fakt że nie przednie ale tylne czesto wysiadaj w MK3 umnie strasznie szumi jakbym mial opony od terenowki ale tylko jak sie rozpędze np. do 80 i szumi i szumi

Awatar użytkownika
Przemo440
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Przemo440 » wt mar 23, 2010 20:57

golfikdina pisze:nie wiem do konca wiem ze lozysko a pozatywał mi ten mechanik ze lozysko , otwozyl maske i w prawym rogu było takie kólko i to jest całe mocowanie koła z tego co wiem , i to mi poruszał na boki i powiedział ze tak nie moze byc to ma byc stabline w jendym miejscu i wysoko z porownaniu do drugiej strony wychodzi do góry jak koło dzwigne
czyli łożysko amortyzatora, objaw może być dokładnie tak jak piszesz, czyli wiekszy opór przy skręcie, i stuki przy wpadaniu w dziurę
Ostatnio zmieniony wt mar 23, 2010 20:58 przez Przemo440, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » wt mar 23, 2010 20:59

golfikdina, chodzi Ci o łożysko kolumny McPersona. On jest górnym podparciem ruchomym dla obracającej się kolumny wraz ze zwrotnicą przy skręcaniu. Uszkodzenie tego łożyska może powodować utrudnione skręcanie. Przy zablokowanym zamiast obracać sie na łożysku może obraca się sprężyna.

golfikdina
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: golfikdina » wt mar 23, 2010 21:24

mechanik złapał za tą górną czesc i poruszał ją i mowil chyba o tym wiec to jest chyba to o czym mowisz . Dzieki za info

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”