Problem z odpalaniem na zimnym silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z odpalaniem na zimnym silniku
Szanowni forumowicze, proszę o pomoc. Może ktoś miał podobny problem i będzie mógł mi pomóc. Problem wygląda następująco: od jakiegoś 1,5 miesiąca mam kłopot z odpaleniem mjego golfika. Wcześniej palił jak to się mówi "od pół obrotu" a od jakiegoś czasu na zimnym silniku muszę kręcić ok 3-4 sekundy. dodatkowo zauważyłem, że w trakcie kręcenia po ok 3 sekundach słychać że któryś przekaźnik się załącza i wtedy silnik odpala. Próbowałem namierzyć ten przekaźnik ale bez rezultatu. problem występuje tylko na zimnym silniku, po zagrzaniu pali "od tyka". Sprawa dotyczy silnika 1,4 16V AHW, rok prod. 1998. Z góey dziękuję za pomoc.
Hmmm... trudno tu jednoznacznie ocenić co może być przyczyną. Zakładając, że aku ma wystarczające napięcie, żeby tak kręcić i kręcić, to może warto byłoby sprawdzić świece jeśli dawno nie były wymieniane? (podjechać do jakiegoś warsztatu, żeby sprawdzili czy są ok) Zastanawia mnie to cykanie przekaźnika o którym piszesz, ale nie umiem określić od czego.
Mój MK4 ->http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=298948
Świece wymieniłem na nowe, zastanawiam się nad przewodami wysokiego napięcia, ale dlaczego na nawet "lekko" ciepłym ilniku pali od strzału. Myślalem jeszcze o stacyjce, no właśnie tylko to "cyknięcie" przekaźnika mnie zastanawia i nie mogę go namierzyć. Może znajdzie się ktoś na forum kto miał taki problem.
Pompa paliwa się załącza jak przekręce kluczyk, ale co mają do tego drzwi? masz na myśli żeby otworzyć drzwi i jak przekręce kluczyk będzie lepiej słychać?
Ostatnio zmieniony pn mar 22, 2010 15:24 przez Rafako, łącznie zmieniany 1 raz.
Sorki, nie chciałem Cię urazić tylko myślałem, że sobie jaja robisz. A wracając do tej pompy to nigdy nie zwracałem na to uwagi, no i choćby tak było to u mnie włącznik w drzwiach nie działa (bo nawet światła mi nie zapala w środku). Poza tym nigdy nie miałem takiego problemu z paleniem a żaden z mechaników u których byłem nie potrafi mi pomóc.zeusmobil pisze:golfy też tak mają,Rafako, no to nie będe ci pomagał radz se sam
Jeszcze raz przepraszam i mam nadzieję, że może jeszcze kiedyś mi pomożesz.
[ Dodano: 16 Kwi 2010 09:18 ]
W dniu wczorajszym golfik odmówił posłuszeństwa i nie pali. Zastanawiam się czy to nie wina przekaźnika pompy paliwa, tylko jak go namierzyć. Może ktoś z kolegów miał taki problem, proszę o porady.
[ Dodano: 19 Kwi 2010 09:35 ]
Problem został namierzony, przekaźnik oznaczony 409, po wymianie wszystko ok.