piski w okolicach paska wieloklinowego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
piski w okolicach paska wieloklinowego
witam, mam problem z moim mk3 1.9 tdi Ahu, mianowicie jak mam silnik zimny to na wolnych obrotach słychać piszczenie z okolic napinacza paska wieloklinowego, jest to tylko na niskich obrotach, jak się rozgrzeje silnik to pisk ustaje, wymieniłem już pasek wieloklinowy, rolkę napinacza, tulejki w pręcie od napinacza, napinacz cały i nadal są piski, nie mam pojęcia skąd one sie już biorą, zauważyłem że w większości tego modelu silnika (1z, AHU) są te piski w tych okolicach, spotkałem się już z 3 samochodami z identycznymi dolegliwościami w silniku 1Z, a może to pompa wody tak piszczy albo alternator?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
piszczeć może każdy element związany z paskiem, jeżeli dobre ucho nie jest w stanie usłyszeć skąd dochodzi pisk... podejrzane elementy można bardzo delikatnie polewać wodą (po kilka kropel, ze strzykawki np) i obserwować kiedy przestanie piszczeć.inhoss pisze:a może to pompa wody tak piszczy albo alternator?