Witam kolego. otoz mam problem w sowim t4 po wymianie sprzegla i wlozeniu silnika na swoje miejsce przy zapalonym silniku zalacza sie kontrolka ladowania i swieci sie kotrolka oleju ( nie wiem czy mruga bo brat jest w krakowie z tym samochodem i nie powiedzial czy miga czy swieci.) co moze byc problemem?????
Wszystko przed wymiana sprzegla bylo ok. wszystko jest dobrze podlaczone.
Czy to moze byc wina alternatora????
kontrolka oleju i ladowania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
do alternatora dochadza 2 przewody: - jeden idzie do akumulatora (gruby czerwony, przewaznie jest podlaczony do akumulatora przez zacisk na rozruszniku) a dugi idzie do kontrolki ladowania
najpradopodobniej chodzi o disela wiec dochodzi jeszcze jeden przewod ktory idzie do obrotomierza
niech brat odlaczy te dwa cienkie przy altku i zobaczy czy wtedy sie pali kontrolka od ladowania - jezeli zgasnie to wina alternatora (brak ladowania), jezeli sie bedzie ciagle palila to jest zwarcie w instalacji i przewod ktry idzie do kontrolki dotyka masy
jak odlaczy czujnik oleju to powinna zgasnac kontrolka (nie wiem jak w tym silniku ale czasami sa 2 czujniki oleju) - jezeli zgasnie to uszkodzony czujnik lub zbyt male cisnienie oleju, jezeli nie zgasnie to zwarcie w instalaji i przewod od czujnika dotyka masy
najpradopodobniej chodzi o disela wiec dochodzi jeszcze jeden przewod ktory idzie do obrotomierza
niech brat odlaczy te dwa cienkie przy altku i zobaczy czy wtedy sie pali kontrolka od ladowania - jezeli zgasnie to wina alternatora (brak ladowania), jezeli sie bedzie ciagle palila to jest zwarcie w instalacji i przewod ktry idzie do kontrolki dotyka masy
jak odlaczy czujnik oleju to powinna zgasnac kontrolka (nie wiem jak w tym silniku ale czasami sa 2 czujniki oleju) - jezeli zgasnie to uszkodzony czujnik lub zbyt male cisnienie oleju, jezeli nie zgasnie to zwarcie w instalaji i przewod od czujnika dotyka masy