Wyciek płynu chłodniczego, problem z wężami GTI 16V KR

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

JJacek
Użytkownik
Użytkownik

Wyciek płynu chłodniczego, problem z wężami GTI 16V KR

Post autor: JJacek » wt sty 12, 2010 12:41

Witam
Mam pytanie dotyczące poniższego schematu z ETKA:

Obrazek

Dotyczy to modelu GTI 16V KR, 1989 rocznik.
(numery z ETKA- MODEL: GO; ROK MOD. 1989 GR GL. 1; PG 21; NR RYSUNKU 20-00;)

Chodzi mi o numer 15, który w ETKA jest opisany tylko: 'skrócić do 315 MM'.
Rozumiem, że jest to wąż z zwoju tylko, tylko który:
020 269 1 D wąż w rolkach do 3m 16x3.5
443 121 107 A wąż w zwoju o dł. 5m 7x2.5

Podejrzewam, że ten pierwszy, ponieważ zmierzyłem obwód i pasuje (~7.5 cm). Teraz pytanie gdzie to kupić? Czy wąż o takich wymiarach dostanę w każdym 'motoryzacyjnym' czy może udać się do ASO (czytałem, że niektóre drobne części można dostać tanio)? No i jeśli ktoś może coś polecić w Warszawie to będę wdzięczny, bo w odpowiednim temacie widziałem adresy tylko do dwóch sklepów. Na stronie intercarsu i foty nie udało mi się tego znaleźć (węża w rolkach).
Problem oczywiście polega na tym, że mam wyciek prawdopodobnie na połączeniu 15 z 17 (ewentualnie może być to połączenie kołnierza z 12, tam bym musiał jeszcze dokupić oring, ale to już wszędzie dostanę). Zakupiłem już opaski, takie zwykłe na śrubę. Pozostaje mi kupno węża zanim zacznę to wszystko robić. Wyciek jest raczej pewny chociaż chciałbym to jakoś zweryfikować. Ubytek wyszedł przy dłuższym postoju, plama pod samochodem no i jest mokra ta strona bloku silnika, pod tymi miejscami. Gdzieś ktoś wspominał o metodzie fluorescencyjnej. Czy chodzi o to, żeby dolać do chłodnicy płyn widoczny pod odpowiednim światłem ? Jaki rodzaj płynu można wlać. Z czasów studenckich pamiętam, że mydło na sucho dawało taki efekt na ścianie, ale nie wiem czy do końca tutaj zda egzamin ;-)
Z góry dziękuje za pomoc.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » pt sty 15, 2010 17:22

JJacek, węzę kumplowi w intercarsie brałem

JJacek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JJacek » pt mar 05, 2010 12:59

Kilka uwag odnośnie rozwiązania problemu w drugim temacie: