Duze spalanie w 1.3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Duze spalanie w 1.3
Witam! Mam pytanie odnosnie mojej boskiej maszyny. Kupiłem Golfa mk2 rok 1987, poj 1300ccm 54KM fajny zadbany bez rdzy (po zimie porobilo sie kilka wypryskow -do zrobienia) wszytsko cacy golf śmiga ale zaraz po kupieniu palił mi OGROMNE ilosci paliwa!! Poczatkowo spalał po miście 21l/100km!!!! Pojechałem z nim do mechanika, powiedzieli ze trzeba przeczyścic gaźnik (nie mam wtrysku w roku 1987 nie byly jeszcze montowane) przeczyścili, spalanie spadło do 18l/100km. Pojechałem jeszcze raz, do teog golf na zimny silnikiu (a czasem i na rogrzanym) gasł. Wygladało to tak jakby gubił obroty lub dławił sie. Czesto podczas jazdy dodawałem gazu a on jakby zapychał sie benzyna, mogłem jechac albo z gazem do dechy albo golfiacz mi gasł. Pojechałem tym razem do innego mechanika. Porobił co było trzeba ale golf pali mi teraz 11,25l-11,5l/100km, na trasie jest to ok 6l/100km. Mimo tego nadal czasem jak mam zimny silnik "gubi" obroty i mi gaśnie (czasem na swiatłach musze zaciągać ręczny i gazowaać zeby mi nie zgasł). Czy ktoś wie co moze byc przycyzną bo juz kilku mechaników nie moze sie doszukać i czy moze znacie sposob na ograniczenie spalania. Wiem ze stary silnik itd ale to jedyne 1300ccm moze dałoby rade zejść ponizej 10l/100km? Prosze o odpowiedz mam nadzieje ze naświetliłem problem w miare jasno. POZDRAWIAM!!!
Ostatnio zmieniony czw mar 12, 2009 22:04 przez kakaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
2e3
6 litrów na trasie jest ok, ale ponad 11 w miescie to chyba że masz same korki w szczecinie. Trzeba jechać do speców od gaźników, nie do ogólnych mechaników, bo ci się rzadko na tym dobrze znają. Masz zapewne gaźnik 2e3, Tyle że regeneracja w specjalistycznym zakładzie to jakieś 200-250 zeta, a często jakaś jedna bzdurna membranka peka (np pod zaworem oznaczoinym na rysunku nr2) i podnosi sie poziom paliwa w gaźniku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
No kurde ja mam ten sam problem. Bylem na regulacji gaznika i teraz mi nie gasnie tak jak tobie bo ssanie w miare normalnie dziala juz.
Pali duzo bo ok 11-14 l po miescie a tez duzo jezdze i wkurza mnie to bo kupowalem auto jako ekonomiczne a nie zeby palil wiecej niz np. 1.8l
Pali duzo bo ok 11-14 l po miescie a tez duzo jezdze i wkurza mnie to bo kupowalem auto jako ekonomiczne a nie zeby palil wiecej niz np. 1.8l
Ostatnio zmieniony czw kwie 06, 2006 12:59 przez endrju, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
goglami takie coś znalazłem, oczywiście nie znam warsztatów odległuch ode mnie o 600 kmkakaaa pisze: gdzie w Szczecinie znajde takie zakłady
Stybel Dariusz Zakład Regeneracji Gaźników
70-787 Szczecin, ul. Przelotowa 3 - woj. zachodniopomorskie
tel. 091 464 35 81, fax 091 464 35 81
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
a moze masz dziure w baku:P:P
bo 21 litrow to nie lada sztuka!!
nic tylko znalezc kogos kto ci zaplon ustawi i dobrze wyreguluje mieszanke:)
_______________pozdrawiam
PS moj w prawdzie wtrysk ale w miescie 6.5-7.1 poza 5.5-6.0
bo 21 litrow to nie lada sztuka!!
nic tylko znalezc kogos kto ci zaplon ustawi i dobrze wyreguluje mieszanke:)
_______________pozdrawiam
PS moj w prawdzie wtrysk ale w miescie 6.5-7.1 poza 5.5-6.0
SPRZEDAM 4 opony letenie VREDESTEIN 185/60 R14 MODEL HI-TACK z czarnymi felgami stalowymi do golfa
Ponoć jak mi gaźnik regulował gościu to mi mieszanke ustawil. Wlasnie moze zaplon trzeba ustawic... No zobaczymy... Jakieś dalsze sugestie??
Raczej nie mozliwe aczkolwiek sprawdze toa moze masz dziure w baku:P:P
[b]VW Caravelle LONG 2,5 TDI ACV[/b] (2011-...)
[b]Audi A6 C4 Avant 2,5 TDI AEL 6-gear[/b] (2009-...)
[b]Audi 80 GTE[/b] (2006-2009)
[b]VW Golf mk2 1,3[/b] (2005-2006)
[img]http://republika.pl/a_glasgall/Allegro/AUDI.jpg[/img]
[b]Audi A6 C4 Avant 2,5 TDI AEL 6-gear[/b] (2009-...)
[b]Audi 80 GTE[/b] (2006-2009)
[b]VW Golf mk2 1,3[/b] (2005-2006)
[img]http://republika.pl/a_glasgall/Allegro/AUDI.jpg[/img]
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam... co do spalania to na bank cos jest uszkodzone w gazniku... rozumiem ze to 2E3... jest tam kilka rzeczy ktore moga powodowac takie spalanie... a taka moja propozycja... moze zamiast placic 250zl za regeneracje moze wystarczy zrobic ja samemu... nie jest to trudne... reperaturki sa ogolno dostepne a i serwisowka sie znajdzie... mam do 2E2 ogolnie roznia sie tylko wielkosciami regulacyjnymi wiec jesli ktos bylby zainteresowany moge podac do 2E3... i tak jak mowie...
1) dobry stan techniczny gaznika
2) wlasciwa regulacja
i powinny wam palic kolo 8 litrow w miescie... Pozdro
1) dobry stan techniczny gaznika
2) wlasciwa regulacja
i powinny wam palic kolo 8 litrow w miescie... Pozdro
Moj przez zime walil tez czasem ponad 10 ale teraz jak sie cieplo zrobilo to chyba zszedl do 9, a bylem juz dwa razy z tym u mechanika to sprawdzal gaznik i mowil ze wszystko oki. Myslalem, ze to swiece albo kable, albo filtry wszystko wymienilem i dalej to samo. Mam nadzieje, ze jak przyjdzie cieplo to spadnie do chociaz 8 w miescie. Bo na trasie pali mi ok 7,5l
mieczus
ale za to Cie wyprzedzamy:P bo przy takim spalaniu w 1.6 trzeba miec delikatna nozkeKamilW pisze:Chyba was zmartwie panowie... mam 1,6 na 2e2 i spalanie w miescie mam do 7 litrow a w trasie 5 litrow
___________________pozdrawiam
SPRZEDAM 4 opony letenie VREDESTEIN 185/60 R14 MODEL HI-TACK z czarnymi felgami stalowymi do golfa