zamulone 1.8 RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zamulone 1.8 RP
Witajcie. z góry powiem, że nie szukałem bo zależy mi na w miarę szybkiej odpowiedzi gdyż pytanie nurtuje mnie już długo a sam nie potrafię do tego dojść. A więc jakieś pół roku temu robiłem silnik(1.8RP90km) zostało wówczas wymienione: pierscienie, uszczelniacze zaworów, wszystkie uszczelki,panewki, kable,świece,palec,kopułka i wiele innych. Samochód docierałem przez ponad 1000km przy naprawdę spokojnej jeździe(więcej niż 2000obr. nie przekraczałem) później zacząłem podnosić stopniowo poprzeczkę i co się okazało, że autko nie jest tak zrywne jak przed całym zajściem. Aktualnie nawet dogania mnie mój kumpel 4 furtkowym golfem3 1.4 60km co wcześniej było nie do pomyślenia, robiłem mu taki przeciąg, że mało co sie na dach nie wywracał ale mniejsza z tym. kolejnym dziwnym zaobserwowanym zjawiskiem jest to, że silnik na 5 biegu nie poleci więcej niż 140-150 i 4500 obr co jest dla mnie nie do pomyślenia gdyż wcześniej leciałem nim jakies 170 kilka i jeszcze miałem naprawdę dużo luzu. Jak myślicie co może być nie tak ? proszę o pomoc
powiem wam szczerze ze nie pamiętam z jakiej firmy były te pierścienie ale mechanik który mi to robił i zamawiał części na pewno nie kupił żadnego badziewia. Powracając do tematu zapomniałem dodać , że przed remontem samochód strasznie szarpał miedzy 2 a 3 tys. obr. po zrobieniu wszystkiego z silnikiem dalej szarpało ale coś tam poczarowane zostało przy kopułce i jest ok tylko ze niestety auto się nie zbiera tak jak powinno, tak jak było przed remontem przy szarpaniu. mam nadzieje ze połapiecie się o co mi się rozchodzi
- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
baloon21, a dlaczego remont robiłeś? Była potrzeba?
Sprawdź może TPS i nastawnik przepustnicy. Pioszukaj na forum o tych rzeczach, ja się za bardzo nie orientuje, ale zorientuj się w temacie tych dwóch rzeczy
Sprawdź może TPS i nastawnik przepustnicy. Pioszukaj na forum o tych rzeczach, ja się za bardzo nie orientuje, ale zorientuj się w temacie tych dwóch rzeczy
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
Piszesz,że coś przy kopułce było "czarowane".Tam jest siłownik mający za zadanie zwiększać kąt wyprzedzenia zapłonu w miarę dodawania gazu.Drugi koniec wężyka podciśnieniowego ma być podłączony do dolnego króćca zaworka znajdującego się z prawej strony wtrysku za TPS-em (wtyczka z dwoma kabelkami).
Nie gram w golfa,jeżdżę nim
Właśnie mi się też tak wydaje. Na 90% zapłon źle ustawiony, bo:agrala pisze:moze kolega ma zle zaplon usatawiony
baloon21 pisze:Powracając do tematu zapomniałem dodać , że przed remontem samochód strasznie szarpał miedzy 2 a 3 tys. obr. po zrobieniu wszystkiego z silnikiem dalej szarpało ale coś tam poczarowane zostało przy kopułce i jest ok tylko ze niestety auto się nie zbiera tak jak powinno, tak jak było przed remontem przy szarpaniu. mam nadzieje ze połapiecie się o co mi się rozchodzi
Wężyk podciśnienia od aparatu zapłonowego idzie do dolnego króćca przy zaworku po prawej stronie wtrysku za TPS-em.Sęk w tym,że podciśnienie ma się pojawiać dopiero po dodaniu gazu,na wolnych nie powinno go być.Ja sprawdzałem to w ten sposób,.ze odczepiłem wężyk od aparatu,przytknąłem do niego kawałek nitki a druga osoba dodawała gazu.Nitka była zasysana czyli zawór jest sprawny.Inż.Etzold pisze,że ustawianie zapłonu w RP powinno się odbywać przy zdjętym i zatkanym wężyku przy aparacie zapłonowym.Wyprzedzenie 6 stopni podobno przy LPG można ze trzy stopnie dołożyć.
Nie gram w golfa,jeżdżę nim
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt: