nagle przestał odpalac :(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nagle przestał odpalac :(
Otoz mam nastepujacy problem z moim Golfem III i jako ze stawiam swoje pierwsze kroki w swiecie motoryzacji prosze Was o pomoc:
Auto po prostu przestalo odpalac. Stało sie to w ostatni piatek, jezdzilem nim prawie caly dzien. Wrocilem do domu o 18, a o 22 znow czekala mnie podroz, tyle ze auto juz nie odpalilo. Sprawdzilem poziom oleju - jest OK (wymieniany byl w pazdzierniku). Akumulator tez chyba nie, bo wszystko inne w aucie dziala (radio, szyberdach itp), chyba ze to o niczym nie swiadczy? Auto zawsze odpalało bez zadnego problemu, nawet w najwieksze mrozy obecnej zimy.
Tak jak powiedzialem, jestem nowicjuszem wiec bardzo licze na Wasza pomoc.
Proba odpalenia konczy sie tak jak na ponizszych filmikach:
FILMIK 1 || FILMIK 2
Auto po prostu przestalo odpalac. Stało sie to w ostatni piatek, jezdzilem nim prawie caly dzien. Wrocilem do domu o 18, a o 22 znow czekala mnie podroz, tyle ze auto juz nie odpalilo. Sprawdzilem poziom oleju - jest OK (wymieniany byl w pazdzierniku). Akumulator tez chyba nie, bo wszystko inne w aucie dziala (radio, szyberdach itp), chyba ze to o niczym nie swiadczy? Auto zawsze odpalało bez zadnego problemu, nawet w najwieksze mrozy obecnej zimy.
Tak jak powiedzialem, jestem nowicjuszem wiec bardzo licze na Wasza pomoc.
Proba odpalenia konczy sie tak jak na ponizszych filmikach:
FILMIK 1 || FILMIK 2
Ostatnio zmieniony śr lut 17, 2010 19:54 przez Gessle, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Po wyskalowaniu licznika wnioskuje ze to 1,6 albo 1,4. Sprawdz tak jak kolega Steryd126 pisal czy slychac pompe paliwa jak przekrecisz kluczyk na pozycje ON (zapalone kontrolki). U mnie dwa razy zdarzylo sie tej zimy tak ze auto zapalilo ruszylem do tylu nagle zdechlo i nie chcialo zapalic....dopiero pomoglo wcisniecie kilka razy gaz do oporu podczas krecenia.Gessle pisze:kolego jaki masz silnik w tym golfie
- Leszek Madison
- Użytkownik
Tak jak pisze kolega wyżej najprawdopodobniej zatarła się pompa paliwa.
Jeśli nie słyszysz dźwięku jej odpalenia po włączeniu zapłonu, to pozostają ci opcje:
1. W bagażniku odkręć dekielek osłaniający pompę (3 śrubki) i sprawdź miernikiem czy po włączeniu zapłonu pojawia się na wtyczce napięcie. Jeśli się pojawi to pompa uszkodzona.
2. Jeśli napięcia nie ma to albo uszkodzony jest kabel, albo przekaźnik w skrzynce bezpieczników (rzadsza opcja). Przekaźnik pompy znajduje się w prawym dolnym rogu skrzynki.
3. Wymiana pompy - w tym przypadku szukaj modelu 1.2 Bar
Oczywiście możliwe też, że po prostu zalane są świece i trzeba je wykręcić i przeczyścić.
Zastanów się kiedy ostatnio je zmieniałeś
Jeśli nie słyszysz dźwięku jej odpalenia po włączeniu zapłonu, to pozostają ci opcje:
1. W bagażniku odkręć dekielek osłaniający pompę (3 śrubki) i sprawdź miernikiem czy po włączeniu zapłonu pojawia się na wtyczce napięcie. Jeśli się pojawi to pompa uszkodzona.
2. Jeśli napięcia nie ma to albo uszkodzony jest kabel, albo przekaźnik w skrzynce bezpieczników (rzadsza opcja). Przekaźnik pompy znajduje się w prawym dolnym rogu skrzynki.
3. Wymiana pompy - w tym przypadku szukaj modelu 1.2 Bar
Oczywiście możliwe też, że po prostu zalane są świece i trzeba je wykręcić i przeczyścić.
Zastanów się kiedy ostatnio je zmieniałeś
Ostatnio zmieniony czw lut 18, 2010 13:58 przez Leszek Madison, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek