Gdzie jest czujnik temperatury zewnetrznej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Dziś spróbuję bo znaleźć. W kratce napewno go nie ma. Instalacja jest fabryczna i samochód ma klimatyzację. Może to ma wpływ na położenie czujnika.
W każdym razie już wiem na czym stoję. Jak tylko go znajdę napisze gdzie się znajdował.
Gdyby ktoś miał zdjęcia z której wiązki przy kaumulatorze wychodzi ten kabel to byłbym bardzo wdzieczny.
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 11:30 ]
No i niestety nie znalazłem. Musiałbym wiedzieć z któerej wiązki wychodzi kabelek (razem z kierunkowskazami, czy może z chłodnicą czy jeszcze jakiś inny???)
W miejscu fabrycznym go nie ma. Najłatwiej byłoby po przewodach
POMOCY
Dziś spróbuję bo znaleźć. W kratce napewno go nie ma. Instalacja jest fabryczna i samochód ma klimatyzację. Może to ma wpływ na położenie czujnika.
W każdym razie już wiem na czym stoję. Jak tylko go znajdę napisze gdzie się znajdował.
Gdyby ktoś miał zdjęcia z której wiązki przy kaumulatorze wychodzi ten kabel to byłbym bardzo wdzieczny.
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 11:30 ]
No i niestety nie znalazłem. Musiałbym wiedzieć z któerej wiązki wychodzi kabelek (razem z kierunkowskazami, czy może z chłodnicą czy jeszcze jakiś inny???)
POMOCY
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
budzyn, U mnie jest tak. Stojac przed autem z lewej strony wychodzi wiazka (idzie ona od strony kierowcy, jest przymocowana pod podszybiem i zaslonieta plastikowa podluzna oslona). W dol od niej odchodzi wiazka i dalej dzieli sie na dwie: jedna idzie do przeplywomierza a druga to wlasnie dwa przewody do czujnika temp. zewnetrznej...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=307225 w tym poscie masz fotke czujnika, widac kolory przewodow i sa oznaczenia pinow w skrzynce bezpiecznikow.
Swoja droga to ten czujnik musio byc podobno w climatronic, bo przeciez nie kazdy Golf ze zwykla klima ma MFA i nie musi miec, bo jest od tego inny czujnik przeciez...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=307225 w tym poscie masz fotke czujnika, widac kolory przewodow i sa oznaczenia pinow w skrzynce bezpiecznikow.
Swoja droga to ten czujnik musio byc podobno w climatronic, bo przeciez nie kazdy Golf ze zwykla klima ma MFA i nie musi miec, bo jest od tego inny czujnik przeciez...
Przeciez napisalem "z lewej - stojac przed autem" Nie mam zdjec i nie mam teraz za bardzo dojscia do aparatu...budzyn pisze:Napisałeś, że wychodzi z lewej strony a to jest ta od pasażera a nie od kierowcy. A może jakieś zdjęcie kabla przy podszybiu??
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 13:19 ]
Nie wiem jak sie przedstawia sprawa Twojego silnika, ale przeplywomierz chyba masz.. Jest on polaczony z filtrem powietrza.. powietrze z filtra idzie dalej do przeplywomierza.. jest do niego podlaczona kostka z wiazka.
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 13:25 ]
Chyba jednak nie masz przeplywomierza, ale kit z tym , nie to jest tu istotne. Tu sa dane i fotki silnikow, ja mmam AHU, zaraz postaram sie wrzucic fotke z zaznaczonym miejscem wiazki...
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 13:26 ]
http://www.passatgl5.polnet.biz/golf3/s ... ilniki.htm
Cala gruba wiazke widac na fotke ponizej uszczelki pod szybia - czarna plastikowa obudowa...
W miejscu zaznaczonym strzalka wychodzi wiazka, ktora rozdziela sie pozniej na przeplywke i czujnik temp. zewn - od tego miejsc mniej wiecej kabelek idzie pod filtrem az do miejsca na czujnik w kratce zderzaka..
http://img114.imageshack.us/img114/7536/ahu15cp.jpg
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 13:42 ]
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 13:43 ]
Powodzenia mam nadzieje ze dojdziesz z ta wiazka
W miejscu zaznaczonym strzalka wychodzi wiazka, ktora rozdziela sie pozniej na przeplywke i czujnik temp. zewn - od tego miejsc mniej wiecej kabelek idzie pod filtrem az do miejsca na czujnik w kratce zderzaka..
http://img114.imageshack.us/img114/7536/ahu15cp.jpg
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 13:42 ]
wiem i obawiam sie ze u Ciebie moze byc inaczej..budzyn pisze:ja mam ABF 2.0 16V
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 13:43 ]
Powodzenia mam nadzieje ze dojdziesz z ta wiazka
Witam!!!A co jest w przypadku climatronica??Chyba powinny byc 2 czujniki temp. zewnetrz.??Bo tez mam problem z MFA...jak przecztalem powyzej widocznie sie wypial...ale na wyswietlaczu klimy temp. pwietrza jest ciagle podawana(choc tez czasami wariuje pokazujac -50st.)Moze ktos wie gdzie powinien sie znajdowac ten 2 czujnik od KLIMY???POZDRAWIAM
PIEKNO KTORE NIE PRZEMIJA
Wiec wszystko masz ok, przeczytaj przypis na dole strony w instrukcji http://vw2.info/galerie/mk3/Data/page.htm?45,0LOCO pisze:Bo tez mam problem z MFA...jak przecztalem powyzej widocznie sie wypial...ale na wyswietlaczu klimy temp. pwietrza jest ciagle podawana
Drugi czujnik (jedyny jesli ktos nie ma MFA) jest ponoc gdzies na podszybiu.
Powiem Ci tak. U mnie spod podszybia wychodzi gruba wiazka, czesc z niej idzie w strone przeplywomierza, a od tej znowu cienka wiazka dwoch kabelkow w izolacji (dale jest na nich cienki "karbowany" wezyk az do czujnika). Mysle ze jakby ktos kiedys odcial ta cienka wizke przy wyjsciu z grubej i zaizolowal to ciezko byloby dojsc niewiedzac ze takie cos powinno tam w ogole byc...
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 17:52 ]
Zacznij moze szukac w ogole z odwrotnej strony. U mnie widac ze ta cienka wiazka wychodzi przez dziure w scianie grodziowej pod plastikowym podszybiem po stronie kierowcy. Dalej idzie razem z gruba wiazka pod uszczelka podszybia o ktorej pisalem wczesniej.
[ Dodano: Pon Mar 20, 2006 17:52 ]
Zacznij moze szukac w ogole z odwrotnej strony. U mnie widac ze ta cienka wiazka wychodzi przez dziure w scianie grodziowej pod plastikowym podszybiem po stronie kierowcy. Dalej idzie razem z gruba wiazka pod uszczelka podszybia o ktorej pisalem wczesniej.
orginalnie sa to 2 kable: bialo czerwony wychodzi z kostki G2 w skrzynce bezpieczników pozycja 2 i brazowo bialy z kostki G1 pozycja 2.budzyn pisze:No i niestety nie znalazłem. Musiałbym wiedzieć z któerej wiązki wychodzi kabelek (razem z kierunkowskazami, czy może z chłodnicą czy jeszcze jakiś inny???)
jezeli masz ogrzewanie termotronic wyświetlacz licznika nie wyswietli ci teperatury i bedzie omijał bedzie ona tylko na wyswietlaczu panela ogrzewania
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem