Benzyna w oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Benzyna w oleju
Napiszę to w punktach:
-jest benzyna w oleju, centymetr ponad max
-czuć tą benzynę w oleju
-autko pali sporo... przejechałem 140 km na połowie baku... z reszta od paru miesięcy mi pali tak z 16l/100
-nie bierze oleju
-nie ma utraty mocy
-kontrolka oleju nie piszczy
-sprężanie na cylindrach w okolicy 1,2 MPa
-płyn do chłodnicy nie ucieka
-ciśnienia oleju nie sprawdzałem - sprawdzę w następnym tygodniu
-obroty nie szaleją
-odpala elegancko
-prawdopodobnie czujnik temperatury i termostat do wymiany...
-mechanik nie może się podłączyć pod kompa...ponoć jakaś usterka ze sterownikiem
Co robić
-jest benzyna w oleju, centymetr ponad max
-czuć tą benzynę w oleju
-autko pali sporo... przejechałem 140 km na połowie baku... z reszta od paru miesięcy mi pali tak z 16l/100
-nie bierze oleju
-nie ma utraty mocy
-kontrolka oleju nie piszczy
-sprężanie na cylindrach w okolicy 1,2 MPa
-płyn do chłodnicy nie ucieka
-ciśnienia oleju nie sprawdzałem - sprawdzę w następnym tygodniu
-obroty nie szaleją
-odpala elegancko
-prawdopodobnie czujnik temperatury i termostat do wymiany...
-mechanik nie może się podłączyć pod kompa...ponoć jakaś usterka ze sterownikiem
Co robić
Ostatnio zmieniony czw lut 11, 2010 21:25 przez jarekddz, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.ngkntk.pl/Sondy_lambda_w_tes ... 530.0.html
zamiast oscyloskopu można zastosować zwykły miernik
zamiast oscyloskopu można zastosować zwykły miernik
A czy nie prędzej za dużej ilości paliwa nie wywalał by silnik w wydech, albo w postaci sadzy ?
Bo nie spotkałem się, ani nie słyszałem że jak auto dostaje za dużo paliwa to ono przeciekać może do oleju ( nawet kiedyś w Peugeocie znajomy mechanik jak robił głowice i była zdjęta to wlał benzyny do cylindrów i sprawdzał czy nie przecieka - szczelność pierścieni. Próby olejowej nie dało się zrobić bo głowica była już zdjęta ). Natomiast spotkałem się z czymś takim jak pierścienie były nie szczelne i paliwo przedostawało się do oleju ( nawet jakiś czas temu był taki przypadek na forum - chyba to było Mk4 1.4 )
Ja mam Mk3 GTi 2.0 silnik 2E ( ciśnienie 13.7-13.8 na 3 cylindrach i na 1 było 13.4 ) i u mnie spalanie było na poziomie 15 - 15.5L i okazała się walnięta sonda ( 5 miesięcy temu wymieniona na oryginał BOSCH-a ).
I jakoś nic benzyny do oleju się nie dostawało, tylko sadza na końcówkach tłumika i trochę świece no i duże spalanie.
Bo nie spotkałem się, ani nie słyszałem że jak auto dostaje za dużo paliwa to ono przeciekać może do oleju ( nawet kiedyś w Peugeocie znajomy mechanik jak robił głowice i była zdjęta to wlał benzyny do cylindrów i sprawdzał czy nie przecieka - szczelność pierścieni. Próby olejowej nie dało się zrobić bo głowica była już zdjęta ). Natomiast spotkałem się z czymś takim jak pierścienie były nie szczelne i paliwo przedostawało się do oleju ( nawet jakiś czas temu był taki przypadek na forum - chyba to było Mk4 1.4 )
Ja mam Mk3 GTi 2.0 silnik 2E ( ciśnienie 13.7-13.8 na 3 cylindrach i na 1 było 13.4 ) i u mnie spalanie było na poziomie 15 - 15.5L i okazała się walnięta sonda ( 5 miesięcy temu wymieniona na oryginał BOSCH-a ).
I jakoś nic benzyny do oleju się nie dostawało, tylko sadza na końcówkach tłumika i trochę świece no i duże spalanie.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
pierscień zgarniający może puszczać a te od ciśnienia trzymają...
[ Dodano: Pią Lut 12, 2010 16:19 ]
[ Dodano: Pią Lut 12, 2010 16:19 ]
a próbowałeś kiedyś miernikiem? Tutaj na stronce ngk podają czas reakcji 300 milisekund. Nie wątpię ze są mierniki o takiej szybkości jednak 99% forumowiczów dyspouje najtańszymi miernikami marketowymi (w tym także ja) i nim osclylacji dokłądnie nie zmierzysz bo są za wolne.
Ostatnio zmieniony pt lut 12, 2010 17:19 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
- kontrolka oleju nie piszczy
- nie było sprawdzane ciśnienie oleju, z powodu braku czasu mechanika ;/
I jeszcze coś. Od jakiegoś czasu już mi sporo spalał, ale nic do oleju się nie lało... dopiero od miesiąca stwierdziłem, że benzyna zaczęła iść do oleju, a spalanie jeszcze bardziej wzrosło...
Tak więc panowie krótka piłka - co najpierw mam zrobić?
- nie było sprawdzane ciśnienie oleju, z powodu braku czasu mechanika ;/
I jeszcze coś. Od jakiegoś czasu już mi sporo spalał, ale nic do oleju się nie lało... dopiero od miesiąca stwierdziłem, że benzyna zaczęła iść do oleju, a spalanie jeszcze bardziej wzrosło...
Tak więc panowie krótka piłka - co najpierw mam zrobić?
- dominik528
- Nowicjusz
dominik528 pisze:Jest to możliwe jak świeca nie spala dobrze mieszanki.Gawior pisze:A czy nie prędzej za dużej ilości paliwa nie wywalał by silnik w wydech, albo w postaci sadzy ?
Bo nie spotkałem się, ani nie słyszałem że jak auto dostaje za dużo paliwa to ono przeciekać może do oleju
To co? Świecie do wymiany?
Witam
Ja obstawiam na lejący wtryskiwacz.
Pozdro
Chłopaki... no ogar co ma świeca do spalania? Chyba nie świeca ustala dawke paliwa, jak nie spala dobrze to po prostu mniej mocy itp, a nie więcej paliwa. :green_fuck: chyba prostejarekddz pisze:dominik528 pisze:Jest to możliwe jak świeca nie spala dobrze mieszanki.Gawior pisze:A czy nie prędzej za dużej ilości paliwa nie wywalał by silnik w wydech, albo w postaci sadzy ?
Bo nie spotkałem się, ani nie słyszałem że jak auto dostaje za dużo paliwa to ono przeciekać może do oleju
To co? Świecie do wymiany?
Ja obstawiam na lejący wtryskiwacz.
Pozdro
- dominik528
- Nowicjusz
U mnie świeca była powodem przedostawania się benzyny do oleju ale też miałem na jednym cylindrze 4 atmosfery. Nie odczuwałem spadku mocy a i spalanie było ok.
Teraz po remoncie niby wszystko w porządku ale spalanie średnio 9/100 i nie mogę tego zdzierżyć bo wcześniej przy spokojnej jeździe spalał 7/100 (w zimie)
Teraz po remoncie niby wszystko w porządku ale spalanie średnio 9/100 i nie mogę tego zdzierżyć bo wcześniej przy spokojnej jeździe spalał 7/100 (w zimie)