czy tak można ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czy tak można ??
Mam pytanie posiadam mk3 cabrio z 95r z silnikiem 1.8 kat ABS
do chłodzenia producent przewidział wiatrak z silnikiem na 2pin z jednym biegiem chłodzenia... Wiatrak żył do tego roku.. ale w lato złapał luzy i jest strasznie hałaśliwy... wiec postanowiłem go wymienić ale...??
właśnie to ale to niemożność dostania takowego wiatraka na rynku wtórnym nie mówiąc o zamienniku... pozostał tylko salon a tu 980zł trzeba wyrzygać...
Pytanie mam czy nie można wymienić czujnika przy chłodnicy na żeby podawał dwa biegi czy coś tam bo sie nie znam... i wiatrak na 2 biegi??? i wtedy wiatrak będzie pospolity na 2pin...??
proszę o poradę profesjonalna a może to ktoś juz przerabiał bo nie chce czegoś popsuć...
do chłodzenia producent przewidział wiatrak z silnikiem na 2pin z jednym biegiem chłodzenia... Wiatrak żył do tego roku.. ale w lato złapał luzy i jest strasznie hałaśliwy... wiec postanowiłem go wymienić ale...??
właśnie to ale to niemożność dostania takowego wiatraka na rynku wtórnym nie mówiąc o zamienniku... pozostał tylko salon a tu 980zł trzeba wyrzygać...
Pytanie mam czy nie można wymienić czujnika przy chłodnicy na żeby podawał dwa biegi czy coś tam bo sie nie znam... i wiatrak na 2 biegi??? i wtedy wiatrak będzie pospolity na 2pin...??
proszę o poradę profesjonalna a może to ktoś juz przerabiał bo nie chce czegoś popsuć...
- Paweł Marek
- V.I.P.
dostaniesz amatorską. Oczywiście że możesz założyć wiatrak dwubiegowy tylko trzeba przerobić wtyczkę żeby pasowała, i będziesz wykorzystywał tylko jeden z dwóch biegów do wyboru - zależy jaki wybierzesz podłączając przy silniku. Mase kabelek brązowy podajesz na pin 3 silnika. Drugi kabel z wtyczki na pin 2 - masz wówczas niższy bieg do dyspozycji, a jak podłączysz go na pin 3 - to wyższy bieg. Możesz od razu przerobić instalację na dwubiegową - wystarczy włącznik do chłodnicy dwubiegowy.PRUSAK pisze:proszę o poradę profesjonalna
Trochę wątpię żeby silnik u ciebie oryginalnie miał tylko jeden bieg - ale skoro tak twiedzisz to nie dyskutuję.
Silniki entylatorów maja różne moce - ale tym się nie przejmuj zbytnio
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Może być ale nie musi. Zreszta u ciebie pod ten jeden bieg przekaźnik pewnie jest, chociaz różne sa rozwiązania. Ale włączniki w chłodnicy sa przystosowane pod duże obciążenie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
PRUSAK pisze:ale nie chce kombinowac chcialbym miec 2 biegi ale musze przerobic wtyczke inaczej kable ulozyc bo do wtyczki ida 3 kable a wiatrak moj ma 2 blaszki .. heh i dolozyc ten czujnik i bedzie git rozumiem...
skoro piszesz że do wtyczki idą Ci trzy kable , to prawdopodobnie instalacje masz gotową , tylko ktoś założył silniczek wiatraka na jeden bieg , bo nie miał innego pod ręką , jeśli masz do wtyczki wentylatora doprowadzone kable - brązowy , czerwono - czarny i czerwono - biały , a do wtyczki termowyłącznika w chłodnicy tak samo trzy kable , to masz instalacje na dwa biegi wentylatora i nie ma co kombinować tylko dobrać silniczek