problem z wodą w oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z wodą w oleju
:-k Mam taki problem:vwgolf 2 1.6 benzyna,spraedzając stan oleju zauważyłem,.żecały czas rośnie jego stan.Myślałem że zadużo nalałem,wiec troche sposcilem,ale za jakis czas znow ten sam problem.w koncu zapalila mi sie kontrolka oleju i zaczal silnik szwankowac.zdjalem miske oleju i okazalo sie ze zatkany byl smok przez taka maź.po wyczyszczeniu i wlaniu oleju znow wszystko w porzadku ,ale stan oleju ciagle rosnie,aha jeszscze w trakcie wysiadlo mi ssanie tzn.nie wylacza sie. z poczatku myslalem ze to benzyna w oleju i wymienilem pompe paliwa i dalej to samo.zorientowalem sie ze to woda bo spuszczajac ten olej lał sie jak woda z kranu i na korku pojawila sie gesta maz jak majonez.na pompie paliwa ktora wykrecilem zreszta tez.prosze o pomoc! czy to bedzie uszczelka pod glowica?nie gotuje mi wody,ani nie ma powietrza w zbiorniku wyrownawczym.dziekuje z gory za pomoc.Zeb33
Tak ale..... woda nie rozcieńcza oleju i pierwsza obserwacja to brak płynu w zbiorniczku wyrownawczym - a to nie rzuciło sie pierwsze zebowi33 w oczy.x27 pisze:topic to ""problem z wodą w oleju""
a nie z " benzyna dzis tam :" ;]
Więc zasadne są dwa pytania:
- ile ubyło płynu i w jakim czasie?
- czy olej nie smierdzi benzyną?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
zbychucvc, jak Ty masz silniczek od jedynki - czyli ma juz swoje latka to może być więcej spraw - między innymi pompa paliwa. Ale warto zrobić diagnostykę silnika rozpoczynając od pomiaru ciśnienia sprężania z próbą olejową i dokładnego sprawdzenia układu zapłonowego. To Ci powie czy paliwo ma szanse dostawać się z cylindra do oleju i układ zaplonowy czy sprawny - bo jak wypadają zaplony to benzyna musi coś z sobą zrobić
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....