Jak przeczyścić czujnik halla
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
Jak przeczyścić czujnik halla
Byłem dziś na kompie i miałem błąd sondy lambda - zaczął mi ostatnio więcej palić.
Komputer wykazał że coś nie tak z czujnikiem halla. Mechanik mi powiedział że wystarczy go przeczyścić. Trzeba w tym związku rozbierać cały aparat zapłonowy? Jeśli tak to jak się za to zabrać.
Komputer wykazał że coś nie tak z czujnikiem halla. Mechanik mi powiedział że wystarczy go przeczyścić. Trzeba w tym związku rozbierać cały aparat zapłonowy? Jeśli tak to jak się za to zabrać.
-
- Ma gadane
sas_gti pisze:no to błąd halla się pojawić na zgaszonym musi bo dostaje napięcie , czyli jest już zasilany a nie odczytuje zmiany pola bo wirnik aparatu zapłonowego pozostaje w bezruchu (tak jak cały silnik)
Tylko nie mów że zapłaciłeś za skasowanie tego błędu halla?
dokładnie a mechanik powinien wiedziec ze trzeba odpalic motor do diagnozy
-
- Ma gadane
Wziąłem dzisiaj przeczyściłem wszystkie styki od sondy lambda, od masy. Odpaliłem auto, wziąłem miernik napięcia i ku mojemu zdziwieniu jest napięcie na sondzie, Na początku pomiaru było 0,56 V, po paru minutach było już 0,76 V.
Ostatnio zmieniony sob lut 06, 2010 12:14 przez sylwekzyla, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane