Jaki akumulator?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki akumulator?
Witam.Mam Golfa II 1.6 na gaźniku,silnik PN.Stara bateria padła z dnia na dzień,była już wiekowa.Była to Varta 60 Ah.Udałem się po zakup nowego akumulatora.W sklepie z katalogu wyczytali,że do tego silnika to 45Ah.Wziąłem z zapasem 50Ah i są problemy z rozruchem przy -15 stopniach,nie ma ochoty kręcić.Na starej 60-tce kręcił bez problemu przy -25.Ładowanie 14.1V na wolnych obrotach przy włączonych wszystkich odbiornikach.Klemy nowe.Po pierwszym odpaleniu rano cały dzień pali na dotyk.Gdzie szukać przyczyny?Słabe aku,może kable do rozrusznika a może sam rozrusznik?Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
- FURMAN TDI
- Użytkownik
- FURMAN TDI
- Użytkownik
Nie Wiem na jakiej zasadzie dobierałeś ten aku ale w sklepie powinni uwzglednić model auta i jego wyposażenie. Altek powinien dawać rade nowemu skoro podołał większemu staremu, istnieje podejrzenie, że rozrusznik pocierpiał pod tym starym ale skoro odpalił za pierwszym razem i cały dzień to to podładuj aku i sprawdź ile wytrzyma jak sytuacja powtórzy się to aku do sklepu z powrotem