nowy akumulator zwarcie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nowy akumulator zwarcie
Witam
jest mozliwe aby chwilowe zwarcie rozwalilo mi miesieczny akumulator (74AH) klucze mi pospadaly z parapetu i dosyc mocno zaiskrzylo.
Aku mial byc ladowany bo przez te mrozy niestety tez wysiadl i taki pech
Moze sie zepsuc przez takie chwilowe zwarcie?
jest mozliwe aby chwilowe zwarcie rozwalilo mi miesieczny akumulator (74AH) klucze mi pospadaly z parapetu i dosyc mocno zaiskrzylo.
Moze sie zepsuc przez takie chwilowe zwarcie?
- charubin18
- Mały gagatek
Na Twoim miejscu jak miesięczny akumulator dał ciała to bym go oddał tam gdzie kupiłeś..hipek79 pisze:jest mozliwe aby chwilowe zwarcie rozwalilo mi miesieczny akumulator (74AH) klucze mi pospadaly z parapetu i dosyc mocno zaiskrzylo.
Swoją Centrę Futura kupowałem też w zeszłym miesiącu i przy obecnych mrozach odpala z dotyku.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Tak się zastanawiam czy doczytałeś część tekstu który zacytowałeś...Kamel pisze:Na Twoim miejscu jak miesięczny akumulator dał ciała to bym go oddał tam gdzie kupiłeś..hipek79 pisze:jest mozliwe aby chwilowe zwarcie rozwalilo mi miesieczny akumulator (74AH) klucze mi pospadaly z parapetu i dosyc mocno zaiskrzylo.
Aku mógł się zepsuć-zwarcie które wywołałeś mogło uszkodzić celę poprzez zwarcie.Pamiętajcie że klucz to nie kawałek przewodu... Miernik do sprawdzania aku pod obciążeniem prawdę Ci powie
W razie w możesz reklamować ale nie przyznawaj się do tych kluczy pozdro
I nie przeładuj akumulatora na prostowniku...
Ja doczytałem$iwy pisze:Tak się zastanawiam czy doczytałeś część tekstu który zacytowałeś...
A Ty?
Skoro "klucze spadły z parapetu" tzn., że akumulator był już wyjęty z samochodu i stał już pod parapetem np. w domu/garażu itp. ponieważ już padł przez aktualne mrozy.Aku mial byc ladowany bo przez te mrozy niestety tez wysiadl i taki pech
Tak więc podsumowując miesięczny akumulator dał ciała przez mrozy będąc w samochodzie, a zwarcie nastąpiło już po jego padnięciu i wyjęciu z auta.
Co do samego zwarcia, to owszem, jeśli klucze zwarłyby bieguny na dłużej to akumulator mógł się uszkodzić. Choć przy zwarciu nawet na chwilkę pojawiają się dość duże iskry, ale niekoniecznie spowoduje to zepsucie akumulatora.
Ostatnio zmieniony pn sty 25, 2010 23:45 przez Kamel, łącznie zmieniany 1 raz.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
-
- Użytkownik
nowy akumulator zwarcie
Nie wiem nad czym się zastanawiasz?Oddaj do reklamacji i może będzie po kłopocie zależnie od tego co stwierdzą fachowcy.
bogmaj
Swoją drogą producenci akumulatorów oczyszczą sobie magazyny tej zimy i dorobią się kokosów normalnie takiego zainteresowania akumulatorami jak teraz nie było chyba na przestrzeni ostatniej dekady sam też dałem im zarobić bo musiałem kupić nowy i też Centrę. Musze chyba jeszcze świece wymienić, ale ogólnie i tak nie mam większego problemu z odpalaniem po wymianie także się opłaciło bo odszedł poranny stres - czy dzisiaj odpali czy nie
pozdro
pozdro
Mój MK4 ->http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=298948
- enceladus87
- Nowicjusz
Regeneracja rozrusznika nie zaszkodzi, u mnie niby kręcił ale silnik łapał dopiero po kilku obrotach zwłaszcza jak był rozgrzany, wymiana aku nic nie dała, dopiero po zregenerowaniu rozrusznika zaczął dobrze odpalać (w tdi rozrusznik musi chodzić jak szlifierka).
A co do rozładowania nowego aku to koniecznie sprawdź czy nie masz jakichś lewych poborów prądu, bo to raczej niemożliwe żeby tak szybko padł,chyba że jeździsz tylko na "mikro" trasach i często gasisz i odpalasz samochód.
No i można by się też przyjrzeć ładowaniu. Jednym słowem weź miernik do ręki i działaj
A co do rozładowania nowego aku to koniecznie sprawdź czy nie masz jakichś lewych poborów prądu, bo to raczej niemożliwe żeby tak szybko padł,chyba że jeździsz tylko na "mikro" trasach i często gasisz i odpalasz samochód.
No i można by się też przyjrzeć ładowaniu. Jednym słowem weź miernik do ręki i działaj
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 17:25 przez enceladus87, łącznie zmieniany 1 raz.
Mógł byś jakoś dokładniej opisać na czym to "rozwalenie" polegahipek79 pisze:jest mozliwe aby chwilowe zwarcie rozwalilo mi miesieczny akumulator (74AH) klucze mi pospadaly z parapetu i dosyc mocno zaiskrzylo
No właśnie. Dobrze kombinujesz. Próbowałeś np. jak ten aku zachowuje się w innym aucie?musi byc cos co mi go rozladowywuje albo to rozrusznik kleka ???
JaroW
- morfeusz86r
- Forum Master