Buczenie zależne od prędkości

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sarisa
Nowicjusz
Nowicjusz

Buczenie zależne od prędkości

Post autor: sarisa » sob sty 23, 2010 22:24

Witam wszystkich!

Sluchajcie, mam pewien problem. Jakis miesiac temu w mojej pszczolce zaczal wystepowac dziwny efekt w postaci takiego jakby "buczenia", ktorego natezenie zalezne jest jedynie od predkosci. Auto zachowuje sie kompletnie normalnie i wszystko jest OK - tylko to cholerne buczenie.
Do 40/h buczenia nie ma, a po przekroczeniu nagle sie pojawia zupelnie niezaleznie od silnika, obrotow, etc. Im wieksza predkosc tym buczy mocniej.

Czy ktos z Was spotkal sie z czyms podobnym i moze mnie nakierowac co jest nie tak?

Dodam ze jakies 1.5 miesiaca temu wymienialem opony na nowe. Czy moze to byc efekt ich zlego wywazenia? Chociaz to byloby dziwne, bo to by od razu chyba wyszlo. A moze to efekt mrozow? Poczatkowo myslalem ze to sposob w jaki kola o snieg uderzaja, ale to bylo oczywiscie naiwne przypuszczenie i pewnie czesc z Was sie teraz usmiecha:)... Googlalem troche w tym temacie. Ludzie mieli podobne przypadki, ale od innych predkosci, wielu sugerowalo ze chodzi o jakies "lozyska" czy cos w tym stylu. Ale z drugiej strony taka rzecz wyszlaby od razu w serwisie, ktory mialem 2 tyg temu. Dziwne jest rowniez to, ze buczenia prawie nie slychac od strony pasazera, a ja slysze je dosc dobrze i mam wrazenie ze to jakby ze srodka...

Nie znam sie kompletnie na autach, wiec z gory wybaczcie:) Wystarczy ze mnie nakierujecie abym wiedzial co mowic jakiemus specjaliscie od aut w serwisie:)

dzieki z gory za pomoc!

pozdrawiam
Przemo

emilos
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: emilos » sob sty 23, 2010 23:28

sarisa, przede wszystkim kolego na podnosniku pokrec kazdym kolem i jesli ktorej nie bedzie sie slizgalo ze tak powiem tylko szuralo to znaczy ze w tym kole jest do wymiany lozysko kola. druga sprawa to jakiej firmy masz oponki ?

Audi A4 - http://a4-klub.pl/vb/showthread.php?229722-B5-AFN-Projekt-S4D-By-Siwy

sarisa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sarisa » pn sty 25, 2010 23:45

Dzieki za odpowiedz. Sprobuje zrobic tak jak piszesz i dam wkrotce znac jaki bedzie efekt, a co do opon to sa to calkiem nowe micheliny zimowe:)

Awatar użytkownika
GMS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: GMS » wt sty 26, 2010 01:16

jak się nie znasz kompletnie na autach to jedź do kumatego mechanika wsiądzie przejedzie kawałek i powie ci co i jak

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”