Rozrusznik nie kręci :(

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

latający
Nowicjusz
Nowicjusz

Rozrusznik nie kręci :(

Post autor: latający » pn sty 25, 2010 12:40

Witam
Wczoraj chciałem odpalić mojego golfika ale rozrusznik zakręcił dwa razy i stanoł ,
pomyślałem ze to może akumulator więc naładowałem i znów to samo przekręcam kluczyk zapalają się
kontrolki ,
rozgrzewają świece i dalej nic nawet nie przygasaja kontrolki jedynie pyknięcie w rozruszniku
(pewnie elektromagnes) :(.
Tydzień temu był robiony rozrusznik wymieniany był : bendix , szczotkotrzymacz wraz ze szczotkami i tulejki i wszystko gadało
aż do teraz . Myślałem ze może szczotki się zawiesiły więc waliłem , jak podłączam na krótko kostkę od rozrusznika pod plus
do akumulatora to zaczyna się cicho kręcić , sprawdzałem przewody i wszystko ok . Samochód chodzi z popuchu a jak zgaszę
to jest znów to samo . nie wiem czy to nie kostka od stacyjki ??? Jak macie jakąś radę co mogła by mi pomóc to będę wdzięczny .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn sty 25, 2010 12:53

latający pisze:nie wiem czy to nie kostka od stacyjki ???
ale napiecie dochodzi :bajer:

latający
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: latający » pn sty 25, 2010 12:56

Napięcie dochodzi bo pyka elektromagnes więc sam juz nie wiem co sie dzieje
Ostatnio zmieniony pn sty 25, 2010 12:58 przez latający, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn sty 25, 2010 13:12

jezeli masa akum. lub silnika jest slaba rowniez moga nastapic taki objawy

latający
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: latający » pn sty 25, 2010 13:23

Szczerzę to nie odkręcałem masy od skrzyni ale tak na oko to wszystko jest git ani nie zaśniedziała , zero korozji trzyma sie a do tego psiknąłem elektrosolem . Choć jak wrócę do domu to odkręcę dla świętego spokój oczyszczę i przykręcę . Jak sie nie powiedzie to na pych i do mechanika , tylko upewniam się ,żeby mnie nie naciągnął na dodatkowe koszta ( kostka przy stacyjce) :D

[ Dodano: 25 Sty 2010 20:20 ]
Więc dalsze losy mojego kochanego golfika , najprawdopodobniej szlak trafił rozrusznik (jakieś spięcie na rozruszniku) tak powiedział znajomy mechanik więc golfik trafił do niego wkońcu mam gwarancje na rozrusznik . O dalszych lisach golfika będę informował na bieżąco .
Pozdrawiam i dziękuję za rady :D

[ Dodano: 27 Sty 2010 00:16 ]
Dla wszystkich zainteresowanych znam już przyczynę , może wyda się to dziwne ale pękł magnes na kadłubie i zablokował wirnik ale mechanik wytrzasną mi z pod ziem używany kadłub i wszystko gra :) Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”