Prblem z akumulatorem- prosze o porade.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Prblem z akumulatorem- prosze o porade.
Witam.
Mam golfa 3 kombi 1.9TDI z 1995 roku.Rozładował mi się akumulator firmy Centra Plus 12V 80ah 600A, jakim prądem z prostownika ładować ten akumulator ? Nie jezdzilem swoim golfem juz 3 dni, czy ropa mogła zamarznac ? Kolega mi mówił aby polać ciepłą wodą pompe paliwa, czy to pomoze w razie problemow ? Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
Mam golfa 3 kombi 1.9TDI z 1995 roku.Rozładował mi się akumulator firmy Centra Plus 12V 80ah 600A, jakim prądem z prostownika ładować ten akumulator ? Nie jezdzilem swoim golfem juz 3 dni, czy ropa mogła zamarznac ? Kolega mi mówił aby polać ciepłą wodą pompe paliwa, czy to pomoze w razie problemow ? Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
- maryjan
- Gadatliwa bestia

yarko25, co do aku najlepiej ładować niskim prądem ale przez dłuższy czas. Z tego co piszesz akumulator jest dużej jak nawet na diesla pojemności także conajmniej 12h ładowania ciebie czeka. Nie więcej jak 10% pojemności czyli 7-8 A.
Co do ropy, rzeczywiście może zamarznąć jak autko stoi na dworze i nie ma zalanej odpowiedniej ropy - tzw zimowej, choć i ona potrafi zamarzać (wytrąca parafine, która blokuje filtr)
Naladuj aku i sprawdź co z odpalaniem.
P.S aku i tak będzie pewno do wymiany, bo sam z siebie pojemności nie stracił.
Co do ropy, rzeczywiście może zamarznąć jak autko stoi na dworze i nie ma zalanej odpowiedniej ropy - tzw zimowej, choć i ona potrafi zamarzać (wytrąca parafine, która blokuje filtr)
Naladuj aku i sprawdź co z odpalaniem.
P.S aku i tak będzie pewno do wymiany, bo sam z siebie pojemności nie stracił.
Ostatnio zmieniony sob sty 23, 2010 23:21 przez maryjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziki
prąd ładowania powinien wynosić 10% pojemnosci czyli 8A w twoim przypadku, a ropa nie powinna zamarznąc o ile jest odpowiednio przygotowana na zamarzanie
nie polecam polewania silnika ciepłą woda ponieważ woda może sie dostać tam gdzie nie trzeba i zamarznie, lepiej polać filtr paliwa przed uruchomeniem dla rozrzedzenia ropy
nie polecam polewania silnika ciepłą woda ponieważ woda może sie dostać tam gdzie nie trzeba i zamarznie, lepiej polać filtr paliwa przed uruchomeniem dla rozrzedzenia ropy

Dzięki za pomoc.. prostownik ma max 6A prąd ładowania, więc takim ładuje i z 14 godzin bede go ładował. Gdzie moge znaleść ten filtr paliwa ( nie jestem mechanikiem, moze jakies foto poglądowe)
Ostatnio zmieniony ndz sty 24, 2010 00:18 przez yarko25, łącznie zmieniany 2 razy.
- Bbrutus (Burex)
- Ma gadane

- Kontakt:
- maryjan
- Gadatliwa bestia

Bbrutus (Burex), u mnie rano -27, golf II 1.6 TD, dwa grzania świec jedno odpalenie i jazda do kościółka... Nic do ropy nie dodawane.
Aku sprawne +świecie grzejące jak sie patrzy + ropa z dobrej stacji = no problemo.
problem jest jak autko stoi kilka dni na mrozie, wtedy można powalczyć...
P.S filtr znajduje się z lewej strony komory silnika - ta puszka z wężykami po drugiej stronie aku.
Aku sprawne +świecie grzejące jak sie patrzy + ropa z dobrej stacji = no problemo.
problem jest jak autko stoi kilka dni na mrozie, wtedy można powalczyć...
P.S filtr znajduje się z lewej strony komory silnika - ta puszka z wężykami po drugiej stronie aku.
Ostatnio zmieniony ndz sty 24, 2010 12:07 przez maryjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziki
Hej!!! ja tez dzisiaj rano nie moglem odpalic mojego mk3 1.6 benz. akumulator nowy od lipca i obrucil trzy razy ledwo co, kontrolki zgasly i pojechane ...a bylo minus 25stopni w nocy.co to moze byc???pomozcie
[ Dodano: 24 Sty 2010 12:17 ]
A jeszcze jedno pytanko!!!!jak mozna sprawdzic z ktorego roku jest akumulator ja mam CENTRA FUTURA...wie ktos???
[ Dodano: 24 Sty 2010 12:17 ]
A jeszcze jedno pytanko!!!!jak mozna sprawdzic z ktorego roku jest akumulator ja mam CENTRA FUTURA...wie ktos???
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Pewnie był niedoładowany przy -25 C akumulator traci dużo z pojemności - fizykaPiter26 pisze:Hej!!! ja tez dzisiaj rano nie moglem odpalic mojego mk3 1.6 benz. akumulator nowy od lipca i obrucil trzy razy ledwo co, kontrolki zgasly i pojechane ...a bylo minus 25stopni w nocy.co to moze byc???pomozcie
Pozostaje wyjęcie akumulatora - ewentualne uzupełnienie elektrolitu wodą destylowaną i naładowanie go prostownikiem zgodnie ze sztuką.
Potem można sprawdzić napięcie co godzinę jak trzyma... zainstalować w aucie i sprawdzić prąd ładowania oraz czy nic go nie rozładowuje na postoju
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic601856.htmlPiter26 pisze:A jeszcze jedno pytanko!!!!jak mozna sprawdzic z ktorego roku jest akumulator ja mam CENTRA FUTURA...wie ktos???
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jeśli akumulator jest bezobsługowy i na gwarancji to oczywiście nic nie ruszaj, bo stracisz gwarancje..Piter26 pisze:dzieki kolego z odpisanie ale ja mam akumulator jeszcze na gwaranji i ten bezobslugowy wiec nie cce go otwierac aby gwarancji nie stracic ale chyba go zawioze na gwaranje i po problemie tylko niewiem czy mi przyjma!!!
Ewentualnie możesz go naładować, tego gwarancja nie za brania a nawet zaleca w konkretnych przypadkach..
Oddać zawsze możesz od tego jest gwarancja, powinni sprawdzić sprawność akumulatora testerem i potwierdzić to wydrukiem..
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster