537-regulacja lambda poza specyfikacj- wartosc górna
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jezeli sonda hodzi miedzy tymi wartosciami co podales to jest dobra i nie wymieniaj jej - wymien mechanika bo sie koles nie zna
jezeli byla by uszkodzona to naieciestaloby w miejscu lub nie byloby go w ogole
jezeli silnik dostawalby lewe powietze to sond pokazywala by wartosci mniejsze niz 0,8 i nie bylo by bledu ze sygnal za wysoki tylko ze na niski
wyglada to w ten sposob ze wtryski zalewaja silnik, badz nie ma iskry i przez to jest zbyt malo tlenu w spalinach
moim zdaniem nie jest to wina przeplywomierza, jezeli bylby brudny i zanizalby wartosci to blby blad na sondzie ze sygnal jest za niski
sprawdz czy nie masz cieknacych wtryskiwaczy badz nie jest zbyt duze isnienie benzyny na listwie wtryskowej
chodzi o to ze komputer podaje zbyt duzo benzyny w sosunku do powietrza
jezeli silnik dostawalby lewe powietze to sond pokazywala by wartosci mniejsze niz 0,8 i nie bylo by bledu ze sygnal za wysoki tylko ze na niski
wyglada to w ten sposob ze wtryski zalewaja silnik, badz nie ma iskry i przez to jest zbyt malo tlenu w spalinach
moim zdaniem nie jest to wina przeplywomierza, jezeli bylby brudny i zanizalby wartosci to blby blad na sondzie ze sygnal jest za niski
sprawdz czy nie masz cieknacych wtryskiwaczy badz nie jest zbyt duze isnienie benzyny na listwie wtryskowej
-
- Mały gagatek
agrala pisze:jezeli sonda hodzi miedzy tymi wartosciami co podales to jest dobra i nie wymieniaj jej - wymien mechanika bo sie koles nie zna
a moze byc tak za mapa lpg nie pokrywa sie z mapa pb i pb sie rozjezdza? choc po adaptacji przepustnicy jezdzilem tylko na pb i tez sie blad wkradl
-
- Mały gagatek
waski1 pisze:Mialem przypadek ze mapa gazu byla do bani.Ale skoro wylaczasz gaz i jezdzisz na samej benzynie to wyklucza to gaz.Rob testy na benzynie jesli na benzynie bedzie oki to i na gazie musi grac.A jak na gazie beda problemy to znaczy ze cos jeszcze jest z gazem.
jak odpale i troche sie nagrzeje to na benzynie chodzi super a na gazie na wolnych obr troche nie rowno chodzi i jak jade i wcisne sprzeglo to obroty strasznie faluja na benzynie tego nie ma. tez podejzewam mapy dlatego w pon jade do gazownika niech to sprawdzi
Identyczna sytuacja byla u mnie. Gdzies miesiac po zalozeniu gazu pupa. Zimny silnik trzasl sie jak galareta. Nie moglem ruszyc na zimnym bo by zgasl. U mnie byl nieszczelny kolektor ssacy. Lapal lewe powietrze. Tez pokazywalo blad sondy ale blad sondy pokazuje nawet jak gazownik podepnie sie pod nia z masa
-
- Mały gagatek
ManieKK pisze:Identyczna sytuacja byla u mnie. Gdzies miesiac po zalozeniu gazu pupa. Zimny silnik trzasl sie jak galareta. Nie moglem ruszyc na zimnym bo by zgasl. U mnie byl nieszczelny kolektor ssacy. Lapal lewe powietrze. Tez pokazywalo blad sondy ale blad sondy pokazuje nawet jak gazownik podepnie sie pod nia z masa
ale po nagrzaniu chodzil ok? bo moj chodzi dobrze jak juz cieply tylko na gazie wtedy obroty faluja i potrafi zgasnac jak wcisne sprzegło.
byłem dzis u gazownika i kazal mi pare dni pojezdzic na benzxynie i powinno wrocic do normy jak wroci tzn ze gaz cos szwankuje a jak nie wroci to cos z benzyna. ale sprawdze ten kolektor moze cos sie tam znajdzie