A to bardzo przepraszam za mieszanie się myślałem że benzyna i disel w tym temacie są podobne, jeszcze raz sorki za zamętrydzu pisze:Lukasz_mk2, ale masz silnik benzynowy a temat i pytanie było do silnika 1,9
Obrotomierz zamiast zegara...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Zmiana z Zegara na Obrotomierz
Witam serdecznie wszytskich Mam golfa MK3 silnik 1.4 ABD benzynka licznik z zegarem wyskalowany do 200km/h i mam pytanko bo tam w postach duzo sporow bylo i chce sie upewnic 1. czy nowy licznik z obrotomierzem musi tez byc wyskalowany do 200km/k czy moze byc i do 260km/h i nie bedzie oklamywac 2. czy biale znaczki kontrolek czy jak w nowych typach czarna listwa gdzie widac kontrolki dopiero po zaswieceniu jest jakas roznica czy pasuja obydwa 3.i ostatnie jak wstawil bym od golfa III gti MFA 4 cylindrowy to czy wszytsko bedzie dzialas oprucz mfa bo wie mze musial bym przerabiac ale chce wstawic bez przerabiania i czy predkosciomierz obrotomierz zegarek i wskazniki beda noralnie dzialac ogulnie jak taki wstawie to co bedzie dzialc a co nie z gory dzieki bo zastanawiam sie jaki wstawic pozdrawiam xwidzux
hmm.. już nic nie kumam z tego wszystkiego. mam golfa mk3 1,9 td 1993 i chodzi o to.. ze zamiast zegara chciałbym mieć obrotomierz. czy jak kupie licznik z obrotomierzem to mogę go śmiało zakładać i będzie działać bez problemow? czy to się wiąże z jakimś podłączaniem czegoś?? i czy licznik musi być konkretnie z tego rocznika.?
Ostatnio zmieniony sob gru 26, 2009 17:37 przez remique, łącznie zmieniany 1 raz.
Fire - Walk With Me
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
DPN to jak rozumiem "indeks" licznika, nie samoistne urządzenie
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=270849
Jest to wartość podawana przez producenta, by w zależności od rozmiaru kół i typu skrzyni biegów - wskazania szybkości i przejechanej drogi były poprawne.
T silnikach TD potrzebny jest jeszcze kabelek od licznika do alternatora by obrotomierz działał. Jeśli u Kolegi w złączu na rozruszniku są w wiązce dwa cienkie kabelki to już dużo roboty ma Kolega z głowy. Gdyby nie było trzeba poprowadzić.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=270849
Jest to wartość podawana przez producenta, by w zależności od rozmiaru kół i typu skrzyni biegów - wskazania szybkości i przejechanej drogi były poprawne.
T silnikach TD potrzebny jest jeszcze kabelek od licznika do alternatora by obrotomierz działał. Jeśli u Kolegi w złączu na rozruszniku są w wiązce dwa cienkie kabelki to już dużo roboty ma Kolega z głowy. Gdyby nie było trzeba poprowadzić.
Ostatnio zmieniony sob gru 26, 2009 18:55 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
Rany, czy tak ciężko wpisać DPN w szukajkę??
DPN to wartość wskazywana w menu serwisowym licznika, w pierwszym teście. Sposób włączenia tego menu był wielokrotnie na forum opisywany.
Na liczniku znajdziesz wiele numerów, ale żaden z nich nie będzie DPN, możesz tam znaleźć także numer w formacie 1H0... ... ...X po któym w programach typu ETKA, ETOS sprawdzisz przeznaczenie licznika.
DPN to wartość wskazywana w menu serwisowym licznika, w pierwszym teście. Sposób włączenia tego menu był wielokrotnie na forum opisywany.
Na liczniku znajdziesz wiele numerów, ale żaden z nich nie będzie DPN, możesz tam znaleźć także numer w formacie 1H0... ... ...X po któym w programach typu ETKA, ETOS sprawdzisz przeznaczenie licznika.
http://theresias.com/tutorials/1h_ki.htmremique pisze:a gdzie jest dokładnie ten numer..??? własnie wykręciłem licznik.. i szczerze tam nic nie i tam jest pełno jakiś numerów. ale trzycyfrowego brak.
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM