Wyje skrzynia biegow
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wyje skrzynia biegow
Witam. Zacznę od tego, że jakieś 2 m-ce temu zepsuła mi się skrzynia wydając przy tym wyjące dźwięki. Po naprawie (nie wymianie) skrzyni przez mechanika auto ma takie objawy:
- podczas jazdy, po naciśnięciu pedału gazu (nawet lekko) nic nie wyje.
- problem zaczyna się jak tylko puszcze gaz - od razu zaczyna wyć (na biegu i na luzie)
- oczywiście w miarę jak zwiększam prędkość wycie jest coraz intensywniejsze i głośniejsze.
- stojąc na zapalonym silniku wszystko jest ok.
- dodam jeszcze że odgłos tego wycia jest dokładnie taki jak przy cofaniu autem z dość dużą prędkością.
.... Mechanik (raczej samozwaniec) rozkłada ręce .... no a ja nie wiem co mam robić. Co prawda auto jeździ ale to wycie mnie do szewskiej pasji doprowadza.
Proszę o radę fachowców lub laików, którzy zetknęli się z problemem.
- podczas jazdy, po naciśnięciu pedału gazu (nawet lekko) nic nie wyje.
- problem zaczyna się jak tylko puszcze gaz - od razu zaczyna wyć (na biegu i na luzie)
- oczywiście w miarę jak zwiększam prędkość wycie jest coraz intensywniejsze i głośniejsze.
- stojąc na zapalonym silniku wszystko jest ok.
- dodam jeszcze że odgłos tego wycia jest dokładnie taki jak przy cofaniu autem z dość dużą prędkością.
.... Mechanik (raczej samozwaniec) rozkłada ręce .... no a ja nie wiem co mam robić. Co prawda auto jeździ ale to wycie mnie do szewskiej pasji doprowadza.
Proszę o radę fachowców lub laików, którzy zetknęli się z problemem.
Ostatnio zmieniony pt lut 29, 2008 11:14 przez dare3ek, łącznie zmieniany 1 raz.
myśle że " mechaonior "nie wyregulował luzów łozysk wałka głównego lub mechanizmu różnicowego wszystko zalezy w czym on dłubał do tego trzeba posiadac specjalne sprzęty typu mikromierz zegarowy
trudno stwierdzić jednoznacznie co jest przyczyna
trudno stwierdzić jednoznacznie co jest przyczyna
Ostatnio zmieniony pt lut 29, 2008 22:30 przez dziejo, łącznie zmieniany 2 razy.
- Skubik_LKR
- Nowicjusz
- Kontakt:
Posiadam Golfa Mk4 i takiego problemu wprawdzie nie mam, ale tata ma vento, i ze 2 lata temu było dokladnie w nim to samo, i w vento była to tarcza dociskowa SPRZĘGLA!! Proponuje zajrzec do sprzegła
Ostatnio zmieniony wt mar 04, 2008 02:44 przez Skubik_LKR, łącznie zmieniany 2 razy.
Siema, mam taki problem ze skrzynia. Auto pstawilem na kolki, i jak krece kolem to czasami dochodza dziwne dzwieki ze skrzyni, blizej mechanizmu roznicowego, skad wychodza polosie, jest to taki dzwiek jakby jakas guma o cos obcierala, czasami slychac caly czas, a czasami przekrece kolem 2x i cisza... no i jeszcze zauwazylem ze przegub jest zachlapany olejem... to jakies lozysko, simering ?