Problem z załorzeniem zacisku hamulcowego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KuScH
Mały gagatek
Mały gagatek

Problem z załorzeniem zacisku hamulcowego

Post autor: KuScH » śr sty 20, 2010 11:02

Witam. Otóż, zabrałem się za wymianę klocków hamulcowych, rozebrałem obie strony w celu wyjęcia śrub mocujących zacisk i dokupienia ich w ASO. Założyłem nowe klocki i mam mały problem z założeniem zacisków. Tzn nie pamiętam do końca jak one były umiejscowione przed odkręceniem. Założyłem je ale nie jestem pewny czy są one dobrze zainstalowane a że hamulce w aucie są najważniejsze chciałbym się upewnic. Zamieszczam kilka fotek.

Obrazek Obrazek

Na pierwszym zdjęciu widac że zaciski jest zablokowany (zahaczony) przed wypadnięciem do przodu. Na drugim zdjęciu nie jest on niczym zabezpieczony przed wychyleniem. Oczywiście trzymają go śruby mocujące. Wiem że całą siłę hamowania przejmują prowadnice na których zamocowane są klocki a na zaciski ona nie oddziaływuje ale wolę się upewnic, bo nie mam możliwości zajrzec do innego golfa. Czarną linią zaznaczyłem linię styku zacisku z prowadnicami.

gracek1906
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: gracek1906 » śr sty 20, 2010 11:24

Wedle zdjęcia wszystko ok. Jeżeli prawidłowo założyłeś i docisnąłeś te zabezpieczenia zaciskiem to nic nie powinno sie dziać.
Ostatnio zmieniony śr sty 20, 2010 11:25 przez gracek1906, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » śr sty 20, 2010 11:26

KuScH pisze:Wiem że całą siłę hamowania przejmują prowadnice na których zamocowane są klocki a na zaciski ona nie oddziaływuje ale wolę się upewnic, bo nie mam możliwości zajrzec do innego golfa. Czarną linią zaznaczyłem linię styku zacisku z prowadnicami.
No i tak ma być.
Nie da się tego źle poskładać,po prostu nie pasowałoby inaczej i nie wkręciłbyś ślizgów...

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
KuScH
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KuScH » śr sty 20, 2010 11:40

Tak myślałem, ale pewnośc to pewnośc. Rozebrały się w 5minut i dziwne mi to było żeby był problem z ich zamontowaniem. Dzięki wielkie

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”