Jak długo nagrzewa się 1.6 FSI?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Peugeot z w pełni aluminiowym silnikiem 1.9 benzyna + gaz. Jazda 3,4km ( wieczorem 22-23 godzina -5 do -8st.C mże troszkę więcej ) z prędkością 60-80 km/h z czego ostatnie 300-350m na 1-2 bez gazu ( duże dziury ) i jest 70st.C. ( i ogrzewanie jest już gorące ) a Golf-em Mk3 GTi 2.0 8v ( Pb only ) wskazówka nawet nie drgnie.
Ale 5 min na luzie :/ czy po 1km to trochę naciągane się wydaje.
Ale 5 min na luzie :/ czy po 1km to trochę naciągane się wydaje.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
masz racjęJacek75 pisze:Komedia...
[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 ]
900 metrów jazdy i 90 st. w kabinie gorąco ....... też jeździłem Focusem 1.8 benz i nie zauważyłem żadnej różnicy w nagrzewaniu się niż Mk4 1.6 benz, coś mi tu śmierdzi prowokacją, wiadomo że banzyny nagrzewają się szybciej niż TDI ale po 900 metrach przy -4 st. - niemozliwealf900 pisze:Wyjechałem Focusem 1.6 prod. 2009 z garażu temperatura +2C.
Na zewnątrz temperatura dzisiaj -4C.
Po przejechaniu 0,9 km, co mi zajęło 3 minuty spokojnej jazdy, temperatura silnika osiągnęła 90 C, a ogrzewanie było na tyle skuteczne, że w aucie było przyjemnie ciepło.
Nie wiem jak się do tego odnieść. Albo ogrzewanie focusa jest nadzwyczaj skuteczne, albo w golfie kompletnie skopane.
-
- Nowicjusz
Może kolega wozi farelek 12v? albo ma takie spięcie w kablach w silniku, że się grzeje tak szybko?mettenos pisze:900 metrów jazdy i 90 st. w kabinie gorąco .......
Mam mk4 1.8T... Sprawny termostat, czujnik itd itd. i nie ma opcji żeby po takim krótkim dystansie się aż tak zagrzał!!
Ostatnio zmieniony pn sty 18, 2010 14:05 przez swinkz, łącznie zmieniany 1 raz.
100 %
alf900 pisze:Przypominam, że test focusa nastąpił po wyjechaniu z garażu, gdzie temperatura wynosiła +2C. Na zewnątrz temperatura wynosiła -4C, ale jako temperaturę początkową należy przyjąć +2C.
Może Was to trochę uspokoi...
O tak twój Ford jest najlepszym autem z tego całego forum.
Bez dyskusji.
Witam wszystkich
Powracając do głównego pytania i celu założenia takiego tematu to uważam że 15 min dla "nowego" auta to za dużo !! Golf Mk3 2.0 8v zagrzewa mi się po 3km do tego stopnia że wskazówka się unosi ( po drodze 2x światła i prosta nie ruchliwa jakieś 1.8-2km - i jazda przynajmniej na niej 70-80km/h, a jak wiadomo silnik jest u mnie żeliwny ) no i jest to godzina 22 czy 23 i temperatura jest koło -8st.C. Dla odmiany w starszym Peugeocie ( 1991r. ) 1.9 benzyna + gaz z BLOS-em na tej samej drodze i tych samych warunkach, tam gdzie w Golf-ie deczko podnosi się wskazówka od temp. w Peugeocie mam 70 st.C albo nawet kilka st.C więcej, ale silnik jest cały aluminiowy więc szybciej się nagrzewa.