[mk2]który olej wybrać?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
a ja mam takie doswiadczenia - przez prawie 5 lat smigalem Mk II na Quaker State 10W40 i byo bardzo ok.Potem pojawil sie zamiennik rozlewany przez tych samych fach. w Szwajcarii ale po zalaniu z banki 4 ltr po nagrzaniu jarala mi sie kontrolka cisnienia - wylalem toto i zalali mi ten sam 10W40 ale z op. 1 ltr i juz bylo dobrze.Przypadek? Teraz jezdze Mk III GTI/ i uzywam Valvoline DuraBlend 10W40 i po 7000 nie dolalem ni kropelki A tak w ogole to jest takie przyslowie: kazda pliszka swoj ogonek chwali ..: Mimo wszystko jesli jezdziles na mobilu i bylo dobrze to nie szukalbym zamiennikow bo i po co
a ja jezdze na polsyntetyku 10W/40 GM takim jak tu http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=91128038 i polecam - klasa jakosci to SL/CF podobno porzadny olej robiony przez Shella
ja chcialem przejsc z mobila na valvoline bo przy -20 sie kisiel zrobil , ale koles co sprzedaje oleje u mnie w miasteczku powiedzial zebym wziol od niego ale z beczki a nie z banki a jak cos sie bedzie dzialo przy -temp. to odda mi kase za olej . Wtedy wlasnie wyglosil mi mowe ,ze on ma mobila z importu a olej przywoza mu z siedziby mobila w warszawie. Jak narazie wszystko jest ok . A moja rada jest taka zeby nie laszczyc sie na mobila 10w40 w bance co kosztuje 74zl bo to bankowo selektor w srodku , cena musi byc ok 100 + -
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam... co do High Millage to osobiscie nie uzywalem ale ludzie pochlebnie sie o nim wyrazali... ale jest to olej ktory jest przeznaczony do silnikow w srednim ze sie tak wyraze stanie... powstrzymuje wycieki, i ogolnie jak pisza na stronie przedluza 'zycie' silnika... A mam takie pytanie: na czym jezdziles?, czy silnik bierze ci olej?, i czy cieknie? i ile masz przejechane?
Witam, przyłączę sie do tematu. Mo golfik ma nastukane 201 tys i zalany jest Lotosem mineralnym. Od wymiany do wymiany dolewam 1 litr. Chciałem zmienić na coś lepszego, miałem na myśli Mobil, ale po tym co przeczytałem to chba go nie wleję. Zastanawiem się teraz nad Castrolem High Mileage albo Texaco. Co myślicie o olejach mineralnych Texaco? Wszyscy mowią o półsyntetykach, nie wiem nic na temat minerałów.
pozdro!
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
olej
Gdy kupilem samochod zalany byl mineral Mobil(co niektorzy pewnie sie nie zgodza ale moim zdaniem jest to olej do silnikow z bardzo malym zuzyciem).Po pierwszej wymianie zalalem Shell Helix z dodatkiem oczyszczajacym silnik.Momentalnie spadlo zuzycie oleju.Co do tego zuzycia to ok.1 l na 1000 km(przez pierwsze 4000 po wlaniu helixa wlalem tylko pol litra).Wiem za duzo,tyle ze olej mi rzyga z prawie wszystkich uszczelek i to mocno.Uszczelki juz kupilem,za tydzien bede wymienial olej wiec wymienie i je.Tak wiec szczerze mowiac nie wiem ile mi samochod oleju bierze,ale podejrzewam ze po wymianie tych uszczelek bedzie to max 1l od wymiany do wymiany.
[ Dodano: Sob Mar 11, 2006 09:48 ]
Mam na liczniku 239 tys(ale moze tam byc i ze 100tys wiecej),a w roku wyjdzie mi ok.30 tys
[ Dodano: Sob Mar 11, 2006 09:48 ]
Mam na liczniku 239 tys(ale moze tam byc i ze 100tys wiecej),a w roku wyjdzie mi ok.30 tys
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
olej
Ja tez nie zaryzykujepolsyntetyku.A mozesz mi powiedziec Kamil o ktory mineral Texaco Ci chodzi?Na stronie www.texaco.pl jest kilka olejow z oznaczeniem 15W-40.
- vwmadison
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: olej
Własnie, bo tez ogladałem ta stronę i nie wiem ktory wybraćdominik7 pisze:Ja tez nie zaryzykujepolsyntetyku.A mozesz mi powiedziec Kamil o ktory mineral Texaco Ci chodzi?Na stronie www.texaco.pl jest kilka olejow z oznaczeniem 15W-40.
juz mam - wejdz na strone texaco - dział "informacje techniczne" - i "dobierz sobie olej"
[size=150][color=blau][b]powered by VW greenpower[/b][/color][/size]
[size=167][color=red][b] mój golf - 19 lat w dobrym tonie......[/b][/color][/size]
[size=167][color=red][b] mój golf - 19 lat w dobrym tonie......[/b][/color][/size]
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam. jestem juz po wymianie oleju na Castrola 0W40 RS Race... i po przejechaniu 10 km moge stwierdzic jedno... silnik pracuje ciszej... i to duzo ciszej az mnie to zaskoczylo... mam nadzieje ze obedzie sie bez jakis przykrych niespodzianek z cyklu wycieki itp... jak na chwile obecna jestem zadowolony... ale wlasnosci czyszczace ma zabojcze... odkrecilem i wyczyscilem miske z osadu, zalalem nowym olejem, odpalilem na 3 min wyciagam bagnet a olej juz przybrudzony... chyba bedzie potrzebna wczesniejsza wymiana... ale na razie posmigam i zobacze jak bedzie sie zachowywal... a co do texaco mineralnego to wybralbym tego: Havoline extra 15W50, ale dosc dobry powinien byc ten 15W40 Premium...