Witam!
Dzis rano przy probie ruszenia okazalo sie, ze akumulator nie zyje. Jest to o tyle dziwne, iz samochod ma dopiero trzy lata i co roku daje go do przegladow w salonie.
Akumulator wlasnie sie laduje ale przy jego wykrecaniu zdziwl mnie odglos bzyczenia dochodzacy z silnika co jakas minute i trwajacy okolo 2 sekund. Dziwne w tym wszystkim jest to, ze oczywiscie w stacyjce nie bylo nawet klucza. Odglos to zapewne przepustnica ktora slychac po kazdym zapaleniu stacyjki. Czy ktos moglby mi odpowiedziec czego moge sie spodziewac po naladowaniu akumulatora? Cos ze stacyjka, elektryka ??? Raczej nie sadze, ze tak poprostu sie rozladowal poniewaz prawie codziennie pokonuje nim 30km droge.
Martyw akumulator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Podepnij aku, przekręć kluczyk do pozycji zapalenia kontrolek, odczekaj 10 sekund wyłącz i dopiero zapalaj - to pomaga uniknąć chec związanych z odpięciem aku. Jak skasowało nastawy podstawowe to będzie dziwnie chodził, może trzeba będzie pomóc mu w nastawach VAGiem. Sprawdź alternator, przegląd co 150kkm. Albo coś żre prąd np. alarm, bo słabą markę aku wykluczam i brak elektrolitu...
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Po naładowaniu aku sprawdź jaki masz pobór prądu w aucie...może coś pożera prąd.
Naładuj aku, jak będą problemy to napisz...nie ma co gdybać na zapas
Książki mówią, że trzeba adaptować przepustnicę...osobiście jeszcze nie spotkałem się z takim przypadkiem.y_polo pisze:Czy ktos moglby mi odpowiedziec czego moge sie spodziewac po naladowaniu akumulatora?
Naładuj aku, jak będą problemy to napisz...nie ma co gdybać na zapas