Fox 1.4 TDi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czytam to i nie bardzo wiem w czym tu szukacie problemu widzę że nikt nie miał styczności z silnikiem 1.4 tdi , jak byś kolego miał wskaźnik temperatury silnika to byś się zastanawiał przy tych temperaturach dlaczego wskazówka nie rusza się z miejsca otóż silnik ten spala mało paliwa i ogrzewanie wszystko zabiera że ma szansy nagrzania się do normalnej temperatury pracy nie mówiąc o tym żeby termostat się otworzył i puścił płyn na chłodnicę nawet jak jest w aucie zamontowany dogrzewacz to i tak silnik nie trzyma pełnych 90 stopni więc nie wiem czego chcecie od tego auta ??
Witam Cię serdecznie. Gość z filmiku mówi tylko i wyłącznie o temperaturze górnego węża. Czyli jeśli termostat byłby zamknięty górny wąż byłby zimny (zgadzam się z tym). O temperaturze dolnego nic nie mówi, a tylko sprawdza nim, czy pompa wody pracuje.
Masz rację co do tego, że wąż dolny ma być zimny do póki termostat się nie otworzy. W zimie może być zimny przez dłuższy czas i w większych interwałach czasowych. Jeśli jednak wąż dolny cały czas jest zimny (tak jak w tym temacie) to na pewno coś z termostatem jest nie tak. Polecam Ci temat... http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ny+w%B1%BF przestudiuj go dokładnie.
Dodatkowo poparciem tej tezy w temacie Fox 1.4 TDi jest fakt, że koledze nie włącza się wentylator. Typowy objaw zaciętego termostatu. Wąż górny, przy którym znajduje się termowłącznik jest zimny i wentylator nie ma prawa się włączyć.
Oczywiście tu masz świętą rację, ale my nie rozmawiamy co ma się dziać w chłodnicy, tylko na styku węża idącego od chłodnicy do bloku silnika przy termostacie. W momencie otwarcia termostatu ten wąż ma styczność z gorącą cieczą z silnika, która dodatkowo ze względu na temperaturę jest pod ciśnieniem. Dlatego wąż dolny robi się ciepły, i to sam przebadałem na sprawnym układzie.Toledziak pisze:Chłodnica działa jak kaloryfer (tyle że jest jeszcze chłodzona pędem powietrza). Góra to zasilanie, dół to powrót o temperaturze pomniejszonej o wynik oddawania ciepła. Po inżyniersku o pewną wartość delta T.
Masz rację co do tego, że wąż dolny ma być zimny do póki termostat się nie otworzy. W zimie może być zimny przez dłuższy czas i w większych interwałach czasowych. Jeśli jednak wąż dolny cały czas jest zimny (tak jak w tym temacie) to na pewno coś z termostatem jest nie tak. Polecam Ci temat... http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ny+w%B1%BF przestudiuj go dokładnie.
Dodatkowo poparciem tej tezy w temacie Fox 1.4 TDi jest fakt, że koledze nie włącza się wentylator. Typowy objaw zaciętego termostatu. Wąż górny, przy którym znajduje się termowłącznik jest zimny i wentylator nie ma prawa się włączyć.
Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2010 00:39 przez Alex_220, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie pij kiedy prowadzisz, za dużo się rozlewa!!!
-
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7.5 Variant
- Silnik: DGTE
A powiedz mi jeszcze w jakim TDi włączy sie wentylator? Jeżdżę już jakiś czas dizlem i ani w VP ani w PD nigdy sie nie włączył. Normalna temperatura pracy wynosi 90 stopni i czy stoje w korku czy jade wskazówka stoi jak koci ogon. Zwłaszcza latem to widać w mieście. Nigdy nie przekroczyła temperatura 90 stopni. W passacie np, tylko nie wiem czy benzyna czy dizel, jest takie coś że jak auto stoi po trasie to włacza się wentylator powodujący dodatkowe ostudzenie silnika poprzez grawitacyjny obieg wody w układzie.
wskazówka tak ma stać na środku ona uśrednia temperaturę, jak byś odczytywał temperaturę z vaga przykładowo masz 80 stopni a wskaźnik pokazuje już 90 to samo jest w drugą stronę oczywiście do pewnej granicy po przekroczeniu jej wskazówką zacznie się wychylać w jedną bądź w drugą stronę, wentylator w warunkach zimowych praktycznie się nie włącza podczas normalnej eksploatacji, przy wysokich temperaturach w korkach można zauważyć że się załączy ale też rzadko...
Siemana z rana.
I tu kolega GMS mądrze pisze:
I dalej
Autor wątku Fox TDi ma problem z nagrzewaniem motoru.Cały myk w tym temacie polega na tym, aby sprawdzić czy termostat działa poprawnie. To znaczy czy zamyka się i otwiera w momentach w jakich konstruktor tego silnika to przewidział. Jeśli to ustali będzie można postawić stosowne "leczenie" lub myśleć nad dalszymi diagnozami. Pozdrawiam.
Masz całkowitą rację.Toledziak pisze:A powiedz mi jeszcze w jakim TDi włączy sie wentylator? Jeżdżę już jakiś czas dizlem i ani w VP ani w PD nigdy sie nie włączył. Normalna temperatura pracy wynosi 90 stopni i czy stoje w korku czy jade wskazówka stoi jak koci ogon. Zwłaszcza latem to widać w mieście
I tu kolega GMS mądrze pisze:
Właśnie dlatego, w którymś poście zasugerowałem autorowi, żeby postał chwilę i mocniej pogazował. Mimo mrozów, po dłuższym gazowaniu wentylator powinien się włączyć. Jeśli się nie włączy to może być termostat.GMS pisze:wskazówka tak ma stać na środku ona uśrednia temperaturę, jak byś odczytywał temperaturę z vaga przykładowo masz 80 stopni a wskaźnik pokazuje już 90 to samo jest w drugą stronę oczywiście do pewnej granicy po przekroczeniu jej wskazówką zacznie się wychylać w jedną bądź w drugą stronę, wentylator w warunkach zimowych praktycznie się nie włącza podczas normalnej eksploatacji
I dalej
I bardzo dobrze tak powinno być. Silnik ma trzymać 90. I fakt, że diesel nie potrzebuje w zimie do tego pracy wentylatora. Wręcz przeciwnie. Montuje się w dieslach systemy nagrzewające ciecz.Toledziak pisze:Nigdy nie przekroczyła temperatura 90 stopni.
Autor wątku Fox TDi ma problem z nagrzewaniem motoru.Cały myk w tym temacie polega na tym, aby sprawdzić czy termostat działa poprawnie. To znaczy czy zamyka się i otwiera w momentach w jakich konstruktor tego silnika to przewidział. Jeśli to ustali będzie można postawić stosowne "leczenie" lub myśleć nad dalszymi diagnozami. Pozdrawiam.
Nigdy nie pij kiedy prowadzisz, za dużo się rozlewa!!!
-
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7.5 Variant
- Silnik: DGTE
Co do pompy wody to nie mówie o wymianie jej, ale o sprawdzeniu czy chodzi, czy transportuje ciecz.
Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2010 18:07 przez Toledziak, łącznie zmieniany 1 raz.
TheBiSHoP pisze:A ja mam jedno pytanie. Jakie są objawy przegrzania tego silnika? Skąd wiesz, że napewno jest zagorąco?
gdy po jeździe w dłuższym korku wróce sobie do domu i otworze maskę to strasznie paruje i cos syczy w okolicy nagrzewnicy .
gdy odkręcę korek od cieczy chłodzącej to odrazu wywala mi płyn spod niego jest strasznie zassany
jak się dymi to nie jest dobrze jakieś zamieszanie w tym temacie, a temperatura z vag jaka jest ??może tam jakaś nie szczelność jest przy nagrzewnicy chociaż to nie jest pewne tak na odległość co tu można sprawdzić na 100 %bardziej precyzyjna diagnoza była by jak bym to auto zobaczył na żywo tylko wiadomo za daleko...
ale jak paruje? wali parą pod cieśnieniem czy paruje sobie poprostu? płyn ci ubywa? w ta pogode tyle syfu leży na ulicach który odparowuje z silnika, wydechu, ciepłych wężyLeni121 pisze:otworze maskę to strasznie paruje i cos syczy w okolicy nagrzewnicy
zawsze gdy odkręcisz korek na rozgrzanym silniku to wywali ci płyn. poprostu odpuszcza ciśnienie które wytworzyło się w układzie.Leni121 pisze:gdy odkręcę korek od cieczy chłodzącej to odrazu wywala mi płyn spod niego jest strasznie zassany
Brak wskaźnika w aucie nie oznacza, że użytkownik nie ma żadnej kontroli nad jest stanem. Napewno jest kontrolka która zapali się gdy tem zrobi się za wysoka.
Moim zdaniem masz wszystko wporządku.
[ Dodano: Sob Sty 16, 2010 11:30 ]
Widze, że jesteś z gdyni. Więc jak chcesz to możesz podjechać do mnie spróbujemy podpiąć go pod vaga (nie wiem czy napewno sie uda bo mam stary fejs) i zobaczymy co jest grane