Nie chce odpalić na mrozie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Nie chce odpalić na mrozie

Post autor: moderns » śr sty 13, 2010 23:41

Witam, mam problem a mianowicie z pół godziny temu mój golf nieodpalił tzn, odpaliłem go przez przypadek na gazie pochodził chwilke, zostawiłem go na ręcznym i chciałem szyby poczyścić i po chwili zgasł i już nie chciał odpalić ani na gazie ani na benzynie. czy to może być że reduktor przymarzl??a dlaczego na benzynie nie chcial odpalic?było czuć gazem i benzyna bo wsumie troche go kreciłem co teraz zrobić?jutro w południe powinien reduktor póścić? ps. jest -16stopni

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » śr sty 13, 2010 23:43

Może być tak jak piszesz ... zapchana odma , zwalony reduktor itp. Zobacz czy iskierka jest na świecach ... jak odpalisz - podjedź do kogoś od gazu i niech wymieni filterki i wyreguluje , przeczyści instalację u Ciebie. Do sprawdzenia jeszcze filtry powietrza i paliwa ....

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: moderns » śr sty 13, 2010 23:56

a czemu na benzynie nie chciał zapalić co ma zarzniety reduktor do paliwa?

[ Dodano: 13 Sty 2010 23:04 ]
a jutro moze odpalic jak postoi przez noc?moglem go zalac i dlatego teraz nie chce?

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » czw sty 14, 2010 00:36

moderns pisze:a czemu na benzynie nie chciał zapalić co ma zarzniety reduktor do paliwa?

[ Dodano: 13 Sty 2010 23:04 ]
a jutro moze odpalic jak postoi przez noc?moglem go zalac i dlatego teraz nie chce?
Długim kręceniem ... bez iskry mogłeś zalać. Więc pozostaje - wykręcenie świec ,, przeczyszczenie i sprawdzenie czy masz iskrę kolego. Zacznij od podstaw,,, i będziemy dalej szukali.

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
lukasfenix
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: lukasfenix » czw sty 14, 2010 00:36

Po kolei:
Reduktor mógł zamarznąć i jest to normalna rzecz przy takich mrozach. Na zimnym silniku, ciecz chłodząca nie ma odpowiedniej temperatury by zmienić płynny gaz w postać lotną. Gaz w stanie ciekłym ma bardzo niską temperaturę, dlatego zwłaszcza w zimie trzeba odpalać auto na benie, a gdy się nagrzeje przełączać na gaz.

Co do problemów z odpaleniem: prawdopodobnie elektrozawór gazu zamarzł w takiej pozycji, że podawał małą dawkę fazy lotnej gazu cały czas. A sprawą oczywistą jest to, że na dwóch paliwach auto nie odpali. Najlepiej jak by noc spędził w garażu.

Jeśli jutro temp będzie w okolicach 0* to z pewnością odpali, jeśli nie...
to jest na to sposób: nagrzej w czajniku wodę do ok 50-60 stopni, przekręć kluczyk i polej wodą po parowniku i elektrozaworze. Woda szybko zamarznie, ale na pewno odblokuje elektrozawór gazu żeby nie podawał fazy lotnej jak przełączone masz na bene. Teraz tylko odpal na benzynie i jak się na grzeje daj na LPG.
Sposób sprawdzony dwukrotnie.
Nic nie musisz wymieniać, ani regulować, po prostu pilnuj żeby na mrozie palił na benzynie.
:bajer:

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: moderns » czw sty 14, 2010 07:58

no dziś sprawdze od razu go spróbuje na benzynie odpalić i zobaczymy.

[ Dodano: 14 Sty 2010 07:01 ]
tylko że jest znowu - 12stopni i ciekawe czy benzyna odpali bo wczoraj troche kręciłem aku

Awatar użytkownika
Jesionvr6
...
...
Kontakt:

Post autor: Jesionvr6 » czw sty 14, 2010 08:07

przy takim mrozie zapalaj tylko na benzynie dlatego ze kazda proba na gazie powoduje do zamarzniecia reduktora przez co idzie ze zalewa bardzo silnik gazem i dlatego jest problem z odpaleniem
teraz poczekaj az gaz odparuje i pal na benzynie a odpali na pewno

Obrazek

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: moderns » czw sty 14, 2010 08:12

ostatni raz odpalany byl o 22 wczoraj wiec dzisiaj na benzynie od razu palic?wczoraj wlasnie na gazie jak zgasl to na benzynie nieodpalil mozliwe ze zalany tak?zawsze tak jest ze gaz zaleje?

Awatar użytkownika
Jesionvr6
...
...
Kontakt:

Post autor: Jesionvr6 » czw sty 14, 2010 08:17

tak to jest od gazu i nie probuj palic na gazie bo sytuacja sie powtorzy tylko na benie krec i zapali jak starczy aku

Obrazek

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: moderns » czw sty 14, 2010 08:25

no wlasnie jak starczy aku:)ale powinien za pierwszym

[ Dodano: 14 Sty 2010 07:33 ]
czyli zawsze jak zgasnie na gazie niemożna odpalac krecic na benzynie bo i tak nieodpali?

Awatar użytkownika
Jesionvr6
...
...
Kontakt:

Post autor: Jesionvr6 » czw sty 14, 2010 08:36

dokładnie jak zgasnie na gazie to nie ma mozliwosci odpalenia do momentu rozgrzania reduktora a na benzynie zapali po kilku probach jak tylko lpg odparuje

Obrazek

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: moderns » czw sty 14, 2010 08:40

czyli wsumie moglem i wczoraj z 30 minut poczekac i moglby wtedy na benzynie odpalic:)?

[ Dodano: 14 Sty 2010 07:41 ]
sonda jak jest uszkodzona to wpływu na odpalanie chyba nie ma tylko spalanie duze?

Awatar użytkownika
Jesionvr6
...
...
Kontakt:

Post autor: Jesionvr6 » czw sty 14, 2010 08:43

najprawdopodobniej tak

Obrazek

moderns
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: moderns » czw sty 14, 2010 08:46

za pół godzinki pojade i sprawdze z 3km piechta musze isc na dodatek:)

[ Dodano: 14 Sty 2010 10:37 ]
problem rozwiązany - odpaliłem na benzynie bez problemu. gdy temp dochodziła do około 70 stopni przełączyłem dopiero na gaz i wszystko dobrze jest. tylko muszę coś z sondą zrobić bo nie jest sprawna i szybko wskazówka ucieka:)dziś w nocy po pracy również na benzynie aby nie było jak tej nocy:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”