Nie chce odpalić na mrozie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nie chce odpalić na mrozie
Witam, mam problem a mianowicie z pół godziny temu mój golf nieodpalił tzn, odpaliłem go przez przypadek na gazie pochodził chwilke, zostawiłem go na ręcznym i chciałem szyby poczyścić i po chwili zgasł i już nie chciał odpalić ani na gazie ani na benzynie. czy to może być że reduktor przymarzl??a dlaczego na benzynie nie chcial odpalic?było czuć gazem i benzyna bo wsumie troche go kreciłem co teraz zrobić?jutro w południe powinien reduktor póścić? ps. jest -16stopni
Może być tak jak piszesz ... zapchana odma , zwalony reduktor itp. Zobacz czy iskierka jest na świecach ... jak odpalisz - podjedź do kogoś od gazu i niech wymieni filterki i wyreguluje , przeczyści instalację u Ciebie. Do sprawdzenia jeszcze filtry powietrza i paliwa ....
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Długim kręceniem ... bez iskry mogłeś zalać. Więc pozostaje - wykręcenie świec ,, przeczyszczenie i sprawdzenie czy masz iskrę kolego. Zacznij od podstaw,,, i będziemy dalej szukali.moderns pisze:a czemu na benzynie nie chciał zapalić co ma zarzniety reduktor do paliwa?
[ Dodano: 13 Sty 2010 23:04 ]
a jutro moze odpalic jak postoi przez noc?moglem go zalac i dlatego teraz nie chce?
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Po kolei:
Reduktor mógł zamarznąć i jest to normalna rzecz przy takich mrozach. Na zimnym silniku, ciecz chłodząca nie ma odpowiedniej temperatury by zmienić płynny gaz w postać lotną. Gaz w stanie ciekłym ma bardzo niską temperaturę, dlatego zwłaszcza w zimie trzeba odpalać auto na benie, a gdy się nagrzeje przełączać na gaz.
Co do problemów z odpaleniem: prawdopodobnie elektrozawór gazu zamarzł w takiej pozycji, że podawał małą dawkę fazy lotnej gazu cały czas. A sprawą oczywistą jest to, że na dwóch paliwach auto nie odpali. Najlepiej jak by noc spędził w garażu.
Jeśli jutro temp będzie w okolicach 0* to z pewnością odpali, jeśli nie...
to jest na to sposób: nagrzej w czajniku wodę do ok 50-60 stopni, przekręć kluczyk i polej wodą po parowniku i elektrozaworze. Woda szybko zamarznie, ale na pewno odblokuje elektrozawór gazu żeby nie podawał fazy lotnej jak przełączone masz na bene. Teraz tylko odpal na benzynie i jak się na grzeje daj na LPG.
Sposób sprawdzony dwukrotnie.
Nic nie musisz wymieniać, ani regulować, po prostu pilnuj żeby na mrozie palił na benzynie.

Reduktor mógł zamarznąć i jest to normalna rzecz przy takich mrozach. Na zimnym silniku, ciecz chłodząca nie ma odpowiedniej temperatury by zmienić płynny gaz w postać lotną. Gaz w stanie ciekłym ma bardzo niską temperaturę, dlatego zwłaszcza w zimie trzeba odpalać auto na benie, a gdy się nagrzeje przełączać na gaz.
Co do problemów z odpaleniem: prawdopodobnie elektrozawór gazu zamarzł w takiej pozycji, że podawał małą dawkę fazy lotnej gazu cały czas. A sprawą oczywistą jest to, że na dwóch paliwach auto nie odpali. Najlepiej jak by noc spędził w garażu.
Jeśli jutro temp będzie w okolicach 0* to z pewnością odpali, jeśli nie...
to jest na to sposób: nagrzej w czajniku wodę do ok 50-60 stopni, przekręć kluczyk i polej wodą po parowniku i elektrozaworze. Woda szybko zamarznie, ale na pewno odblokuje elektrozawór gazu żeby nie podawał fazy lotnej jak przełączone masz na bene. Teraz tylko odpal na benzynie i jak się na grzeje daj na LPG.
Sposób sprawdzony dwukrotnie.
Nic nie musisz wymieniać, ani regulować, po prostu pilnuj żeby na mrozie palił na benzynie.

za pół godzinki pojade i sprawdze z 3km piechta musze isc na dodatek:)
[ Dodano: 14 Sty 2010 10:37 ]
problem rozwiązany - odpaliłem na benzynie bez problemu. gdy temp dochodziła do około 70 stopni przełączyłem dopiero na gaz i wszystko dobrze jest. tylko muszę coś z sondą zrobić bo nie jest sprawna i szybko wskazówka ucieka:)dziś w nocy po pracy również na benzynie aby nie było jak tej nocy:)
[ Dodano: 14 Sty 2010 10:37 ]
problem rozwiązany - odpaliłem na benzynie bez problemu. gdy temp dochodziła do około 70 stopni przełączyłem dopiero na gaz i wszystko dobrze jest. tylko muszę coś z sondą zrobić bo nie jest sprawna i szybko wskazówka ucieka:)dziś w nocy po pracy również na benzynie aby nie było jak tej nocy:)