Zamarzł elektrolit w akumulatorze, pobiera prąd w spoczynku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zico63b, no niestety. Ale myślę że jakby było zwarcie to cały czas, a nie tak że raz jest raz niema chociaż to niewykluczone.. A stary akumulator już słabo kręcił przed tym jak go rozładowywało. Na 3 lata o akumulator nie muszę się martwić, tyle dobrego i kabel porządny dałem w osłonach itd. i już nie pod miską olejową tylko z boku więc golf udoskonalony
ja też się podepnę bo szkoda zakładać kolejnego posta mam podobny problem.a więc od początku: we wrześniu kupiłem nowy akumulator 72Ah bo stary padł całkowicie.w sumie do zimy było wszystko w porządku nawet w te mrozy przed świętami mi odpalał bez problemu(a było około -20)problemy zaczęły się pod koniec stycznia jak były te większe mrozy a mianowicie nie mogłem odpalić samochodu rano mimo że trzymam go w garażu(nieogrzewanym)odpaliłem samochód przez kable i wyjechałem w dosyć długą trasę.około 150km.żeby być pewiwn wyciągnąłem aku z samochodu na noc do domu.ku mojemu zdziwieniu rano raz przekręcił i znowu padł.przedwczoraj miałem tą samą sytuację tylko zostawiłem aku w samochodzie na około 8 godzin. i znów nie mogłem odpalić.czy to mozliwe żeby nowy akumulkator już był na wykończeniu??? mam silnik 1.6d bez turbo. co o tym sądzicie??
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Nie tyle na wykończeniu ile po prostu wada fabryczna. By jednak rozpocząć procedurę reklamacyjną - należy upewnić się, że jest to wina akumulatora. Oczywiście drogą pożyczenia na dwie noce innego o podobnej wielkości i sprawdzić.
Nie zaszkodzi sprawdzenie upływu prądu na postoju i sprawdzenie stanu połączeń przewodów.
Nie zaszkodzi sprawdzenie upływu prądu na postoju i sprawdzenie stanu połączeń przewodów.
okazało się ze to nie była wina akumulatora tylko radia które w spoczynku pobierało prąd.i tutaj moje pytanie: z jakiego powodu tak się może dziać??? radio ma ok pół roku i do tej pory nie miałem z nim problemów.radio jest podłączone bezposrednio do akumulatora.myślałem żeby je podłączyć np wpinając się do gniazdka zapalniczki tylko nie wiem czy tak można i czy nic nie spalę pomóżcie!!
Masz radio podpięte na stałe z pominięciem stacyjki ? Ja tak miałem i radio prąd żarło, nie zauważyłem tego dopóki nie wykończyło akumulatora. Jako że poprzednik coś z elektryką namieszał i nie mogłem znaleść przewodu z +12 od stacyjki to zapożyczyłem sobie prąd z podgrzewania tylniej szyby, też włącza się stacyjką. I wszystko ok, nadmierny pobór prądu zniknął.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae