Zamarzł akumulator, co robić?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zamarzł akumulator, co robić?
Witam.
Mam taki problem że po ok. tygodniu nie uzytkowania samochodu chcialem go odpalic, no i nie dało rady. Wyjęłem aku , odkreciłem korki no i zdziwko? elektrolit zamarznięty?
Nadmieniam iż aku ma ok 2 lata firmy Centra 74Ah i nigdy nie było z nim problemu.
Czy sadzicie ze da się jeszcze odratować ako? Jeszcze zauważyłem ze w niektórych korkach był niski poziom elektrolitu tzn w 2 był poniżej plytek.
Czy elektrolit można kupić w sklepie motoryzacyjnym? Bo myślałem dolać elektrolit do równego poziomu no i sprobować na całą noc naładować (oczywiscie dopiero jak się odmrozi) . Co o tym myślicie?
Z góry dzieki za odpowiedzi. pozdro...
Mam taki problem że po ok. tygodniu nie uzytkowania samochodu chcialem go odpalic, no i nie dało rady. Wyjęłem aku , odkreciłem korki no i zdziwko? elektrolit zamarznięty?
Nadmieniam iż aku ma ok 2 lata firmy Centra 74Ah i nigdy nie było z nim problemu.
Czy sadzicie ze da się jeszcze odratować ako? Jeszcze zauważyłem ze w niektórych korkach był niski poziom elektrolitu tzn w 2 był poniżej plytek.
Czy elektrolit można kupić w sklepie motoryzacyjnym? Bo myślałem dolać elektrolit do równego poziomu no i sprobować na całą noc naładować (oczywiscie dopiero jak się odmrozi) . Co o tym myślicie?
Z góry dzieki za odpowiedzi. pozdro...
- czarnykurczak
- _
- Kontakt:
Witaj oczywiście,kup wodę oraz gruszke z podziałką do sprawdzenia stanu zawartości gęstości elektrolitu ,a to błąd że pozwoliłeś na to aby aku,był bez kwasu do domku zabrać dopełnić ,podładować i powinno być ok.
Tak na przyszłość zawsze sprawdzamy stan aku,a zwłaszcza przed zimą,a unikniesz problemów,
Pozdrawiam i życzę udanej naprawy
Oczywiście ładowanko przy otwartych korkach innaczej aku,wyleci w powietrze!!! :green_fuck:
Tak na przyszłość zawsze sprawdzamy stan aku,a zwłaszcza przed zimą,a unikniesz problemów,
Pozdrawiam i życzę udanej naprawy
Oczywiście ładowanko przy otwartych korkach innaczej aku,wyleci w powietrze!!! :green_fuck:
Elektrolit został na dnie, a na wierzchu prawdopodobnie była sama woda destylowana, tak więc zamarzła sama woda i była to zapewne cienka warstwa lodumiś fazi pisze:ale jakim cudem mógł Ci zamarznąć elektrolit
Zrób tak jak napisał czarek236, znaczy się uzupełnij cele i porządnie naładuj akumulator w domu. Pojeździj trochę i zobacz jakie będą efekty. Istnieje ewentualność, że za tydzień, dwa sytuacja się powtórzy, a wtedy to już raczej czeka Cię kupno nowego akumulatora.walter_x pisze:Czy sadzicie ze da się jeszcze odratować ako?
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
No i wlasnie, prawdopodobnie mogl byc prawie do konca rozladowany bo mialem drzwi nie domkniete przez jakies dwa dni jak zauwazylem i to tez moglo byc przyczyna a samochod stal tydzien a wczesniej tzn przez 2 tyg rzadko i malo jezdzilem, czyli ok 3 tygodni prawie nie jezdzone.filip85 pisze:Jeżeli byłby w pełni naładowany to by nie zamarzł nawet przy minus 30.miś fazi pisze:ciekawe co by było jakby było minus 30
No co do tego postu ze mogl elektrolit osiasc na dnie a woda zostala u gory - to co zrobic ? czy dolac elektrolitu i potrzasnac tym aku zeby sie wymieszalo? i wtedy naladowac czy moze wylac calkowicie i wlac nowy elektrolit ? czy co radzicie?
Moze te moje pyt. sa smieszne alenie znam sie na akumluatorach i stad te pytania?
miś fazi pisze:elektrolit , to nie woda z piaskiem , nie powinno nic osiąść , nie chcę wróżyć z fusów , ale nastaw się na nowy aku , bo jak zamarzł to na pewno powyginało płyty , wodę destylowaną dolewa się bo paruje tylko woda , nie kwas , najpierw to naładuj i zmierz gęstość aerometrem
No tak zamierzam jutro zrobić. Napisze co z tego wynikło.
Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam Wszystkich.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
No właśnie tak: elektrolit wsiąka w płyty akumulatora, takie ma zadanie, woda (w nią się zamienił gdy zamarzł) zwiększa swą objętość. W oczywisty więc sposób porozrywał materiał płyt i taki aku już na śmietnik...miś fazi pisze:ale nastaw się na nowy aku , bo jak zamarzł to na pewno powyginało płyty
cd. problemu
A wiec kupilem dzis aerometr no i elektrolit. Ceny dla zainteresowanych: aerometr 9zl elektrolit 4 zl.
No i sprawdzilem a na probniku nawet ponizej czerwonego poziomu wskazuje , to co w takim razie teraz zrobic? Czy naladowac najpierw akumulator i wtedy jeszcze raz sprawdzic aerometrem, czy moze wylac plyn z akumulatora i zalac nowym elektrolitem i wtedy dopiero naladowac ako?
A wiec kupilem dzis aerometr no i elektrolit. Ceny dla zainteresowanych: aerometr 9zl elektrolit 4 zl.
No i sprawdzilem a na probniku nawet ponizej czerwonego poziomu wskazuje , to co w takim razie teraz zrobic? Czy naladowac najpierw akumulator i wtedy jeszcze raz sprawdzic aerometrem, czy moze wylac plyn z akumulatora i zalac nowym elektrolitem i wtedy dopiero naladowac ako?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Kiedyś w latach PRL regenerowało się akumulatory i "technologia" była taka iż ładowało się akumulator do chwili gdy już gęstość nie rosła, zlewało się kwas (czy raczej to coś co było w środku) i nalewało wody destylowanej. teraz znów się ładowało do chwili gdy gęstość nie rosła i tak kilka razy.
Następnie wlewało kwas i ładowało normalnie.
Nie wiem czy aż taka procedura jest tu opłacalna, ale jeden taki cykl można zrobić.
Czyli naładować najpierw tą zawartość która teraz jest.
Następnie wlewało kwas i ładowało normalnie.
Nie wiem czy aż taka procedura jest tu opłacalna, ale jeden taki cykl można zrobić.
Czyli naładować najpierw tą zawartość która teraz jest.