[mk3]Czujnik temperatury
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3]Czujnik temperatury
Witam! Wczoraj postanowilem wymienic termostat. Zakupiłem podobno dobry Wahlera. Przy wymianie termostatu wymienilem przy okazji płyn chłodzący. I teraz sytuacja wygląda tak: stary wskaźnik temp pokazywał mi niższą temp. niż na poprzednim termostatcie. Wymienilem czujnik na nowy jakas podróbka za 29zł. Ten z kolei pokazuje mi temp dużo za wysoką tj. 110 stopni przy uruchomieniu wentylatora. podjechałem do szrotu i założyłem używany i pokazuje mi w miare dobrze (parę stopni naniża). Czyli w skrócie: 1.nowy termostat wahlera 2.stary czujnik zaniża temp. 3.nowy duuużo zawyża. 4.używany za szrotu pokazuje w miare dobrze (troche zaniża) W czym może być problem?
Ostatnio zmieniony pt mar 10, 2006 14:32 przez naian, łącznie zmieniany 1 raz.
przy termostacie sa dwie czujki temperatury. Ktora idzie do wskaznika? Jest czarna i niebieska czujka. Mam podobny problem. Teraz mi zaniza temperature po wymianie termostatu. Wczesniej to juz w ogole prawie nie dzialalo
[b]VW Caravelle LONG 2,5 TDI ACV[/b] (2011-...)
[b]Audi A6 C4 Avant 2,5 TDI AEL 6-gear[/b] (2009-...)
[b]Audi 80 GTE[/b] (2006-2009)
[b]VW Golf mk2 1,3[/b] (2005-2006)
[img]http://republika.pl/a_glasgall/Allegro/AUDI.jpg[/img]
Ale w mk3 jest chyba jeden, ale za to 4 pinowy.endrju pisze:przy termostacie sa dwie czujki temperatury. Ktora idzie do wskaznika? Jest czarna i niebieska czujka. Mam podobny problem. Teraz mi zaniza temperature po wymianie termostatu. Wczesniej to juz w ogole prawie nie dzialalo
[ Dodano: Pią Mar 10, 2006 14:02 ]
do wskaźnika idzie czarna.endrju pisze:Ktora idzie do wskaznika?
bodzio_j, dzieki. Pojade na shrota wyszarpie moze jakis uzywany czujnik za darmo i zamienie a jak nie podziala to sprobuje z nowym.
Pozdro
Pozdro
[b]VW Caravelle LONG 2,5 TDI ACV[/b] (2011-...)
Oryginalny kosztuje 40 zetanaian pisze:Zastanawiam się nad zakupem orginalnego do vw. Jeszcze nie wiem ile bedzie kosztowal. A swoją droga to niech sie wypowie ktos kto sie bardziej zna jaki wpływ ma zle wskazujacy czujnik na prace silnika i auta? Bo termostat otwiera sie prawidłowo tylko czujni przeklamuje.
Bardzo duży. W mk2 są dwa - czarny który podaje impuls do wskaźnika, i ten nie ma wpływu, oraz niebieski - ten podaje info o temperaturze silnika, a na tej podstawie komp reguluje dawkę paliwa i skład mieszanki, spełnia to rolę ssania. W mk3 czujnik jest jeden - 4 pinowy i spełnia obie te funkcje. Tak więc awaria może skutkować błędnym wslazaniem, lub złym składem mieszanki, za uboga będzie stwarzała kłopoty z odpalaniem zimnego silnika.naian pisze:jaki wpływ ma zle wskazujacy czujnik na prace silnika
- PIIOTER
- Nowicjusz
Pare dni temu przerabiałem ten temat u siebie wiec mam kilka rad dla wielu forumowiczów. U mnie siadł termostat nie otwierał sie myslałem ze to poczatkowo uszkodzony czujnik temeratury wymieniłem go na HP (nie kupujcie go !!!) gdy juz go założyłem rozgrzałem silnik oczywiście termostat też założyłem nowy i wentylator sie nie właczył pomimo 110°C. Założyłem więc stary czujnik i eureka jest dobrze. Tak więć moja rada jeśli już stwierdzicie uszkodzenie czujnika nie żałujcie kasy bo to nie warte ryzyko. U mnie temeratura w jakiej działa czujnik to otwarcie 84°C coś na HP było 110°C i żadnej reakcji gdyby nie zgasić silnika pewnie wyszło by poza skale. Pozdrawiam
Golf III is great