Ładowanie akumulatora prostownikiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ładowanie akumulatora prostownikiem
witam,
Ładuję aku (Centra Futura77Ah) prostownikiem ok. 10 h, wskazówka na prostowniku wskazuje 1A, czy powinienem go już odłączyć czy czekać aż zejdzie do 0 ?
Ładuję aku (Centra Futura77Ah) prostownikiem ok. 10 h, wskazówka na prostowniku wskazuje 1A, czy powinienem go już odłączyć czy czekać aż zejdzie do 0 ?
nie mam aerometru, ale nawet gdybym miał to nie mógłbym sprawdzić bo ten aku jest "całkowicie bezobsługowy" nie ma w nim dostępu do cel, a wskazówka zeszła już do 0,5APawelM pisze:Raczej nie zejdzie do 0, nie masz czasem aerometru zeby sprawdzic naladowanie? (jesli masz odkrecane cele)
Ostatnio zmieniony ndz sty 10, 2010 14:45 przez slaveus, łącznie zmieniany 1 raz.
Naładowany akumulator
Witam,
Oznaki pełnego naładowania - 3 pomiary wykonane w odstępach godzinnych wskazujące:
stałą wartość napięcia na zaciskach (dla akumulatorów samochodów osobowych to 12-12,5V);
stałą gęstość elektrolitu (1,27 – 1,28 g/cm3);
intensywne gazowanie przy końcu ładowania.
Pozdrawiam
Oznaki pełnego naładowania - 3 pomiary wykonane w odstępach godzinnych wskazujące:
stałą wartość napięcia na zaciskach (dla akumulatorów samochodów osobowych to 12-12,5V);
stałą gęstość elektrolitu (1,27 – 1,28 g/cm3);
intensywne gazowanie przy końcu ładowania.
Pozdrawiam
Jacek R.
Witajcie mam akumulator bosh silver 74ah 680 kupiony w sierpniu dziś znajomy mechanik powiedział żebym podładował jego, mam stary prostownik zrobiony przez jakiegoś elektryka na nim wskaznik pokazuje 12 z hakiem, przekręcony mam na najmniejsze ładowanie, ile czasu mam go ładować ? wyczytałem że przez 11h ale to zależy od stanu akumulatora, nie chcę go przeładować, po 20min przystawiłem ucho do akm i słyszę bulgotanie i nie wiem czy prostownik dobrze ładuje. Pozdrówki
- Paweł Marek
- V.I.P.
zawsze coś delikatnie słychac przy ładowaniu. Nie napisałes jakim prądem, co to znaczy najmniejszym? Ogólna zasada to amperarz ładowania równa się pojemnośc aku przez 10 i czas zalezny od stopnia naładowania i wieku aku. Jak zapala silnik to nie ładuj i tyle.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.