Fox 1.4 TDi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Fox 1.4 TDi
Witam
strasznie grzeje mi się silnik :(niestety nie mam w jaki sposób sprawdzić jaka jest temperatura bo fox nie został wyposażony w wskaźnik temperatury:( jedno co zauważyłem nie włącza się chłodnica jest zawsze zimna a wiec zacząłem poszukiwania termostatu i niestety za cholerę nie mogę go znaleźć w etce tez go nie widzę na schematach czy to możliwe ze w tych nowych dieslach chłodnica załącza się inaczej niż przez termostat
strasznie grzeje mi się silnik :(niestety nie mam w jaki sposób sprawdzić jaka jest temperatura bo fox nie został wyposażony w wskaźnik temperatury:( jedno co zauważyłem nie włącza się chłodnica jest zawsze zimna a wiec zacząłem poszukiwania termostatu i niestety za cholerę nie mogę go znaleźć w etce tez go nie widzę na schematach czy to możliwe ze w tych nowych dieslach chłodnica załącza się inaczej niż przez termostat
Po primo. Przy tych warunkach pogodowych niewłączanie wentylatora chłodnicy w dieslu to naprawdę nic dziwnego. Silnik wysokoprężne nie nagrzewają się jak benzle i możesz być spokojny bo to żaden nadzwyczajny objaw.
Po drugo. Jeśli chcesz sprawdzić czy chłodnica się załączy to po porostu podczas postoju pogazuj i czekaj. Jeśli się nie włączy to albo termowąłcznik siadł (czujnik przy wlocie do chłodnicy, u góry). Albo, co bardziej prawdopodobne termostat się zaciął (woda krąży przy silniku, a w chłodnicy cały czas jest zimna i termowłącznik nie odpali wentylatora, bo ciecz w chłodnicy jest zimna)
Ultimo. Żeby sprawdzić czy termostat padnięty sprawdź, po rozgrzaniu silnika, czy rura idąca od chłodnicy (koło termostatu) jest zimna. Jeśli jest zimna to znaczy że termostat uszkodzony. Jeśli ciepła to termostat sprawny i przyczyna leży gdzie indziej. Swoją drogą temat wałkowany setki razy. Pozdrawiam
Po drugo. Jeśli chcesz sprawdzić czy chłodnica się załączy to po porostu podczas postoju pogazuj i czekaj. Jeśli się nie włączy to albo termowąłcznik siadł (czujnik przy wlocie do chłodnicy, u góry). Albo, co bardziej prawdopodobne termostat się zaciął (woda krąży przy silniku, a w chłodnicy cały czas jest zimna i termowłącznik nie odpali wentylatora, bo ciecz w chłodnicy jest zimna)
Ultimo. Żeby sprawdzić czy termostat padnięty sprawdź, po rozgrzaniu silnika, czy rura idąca od chłodnicy (koło termostatu) jest zimna. Jeśli jest zimna to znaczy że termostat uszkodzony. Jeśli ciepła to termostat sprawny i przyczyna leży gdzie indziej. Swoją drogą temat wałkowany setki razy. Pozdrawiam
Nigdy nie pij kiedy prowadzisz, za dużo się rozlewa!!!
i termostat odnaleziony w głupiej plastikowo gumowej rurze .Alex_220 pisze:Niemożliwe.Idź od dolnego węża chłodnicy, który wchodzi do bloku silnika, a pewnie znajdziesz. Pozdrawiam
po wymianie na nowy dam znać czy pomogło ale już z góry dzięki za pomoc
[ Dodano: 11 Sty 2010 16:19 ]
to wiec tak termostat wymieniony płyn zmieniony układ odpowietrzony i problem nadal ten sam można przejechać nawet 20km a chłodnica cały czas zimna i wąż od chłodnicy do bloku silnika tak samo
Ostatnio zmieniony pn sty 11, 2010 17:19 przez Leni121, łącznie zmieniany 1 raz.
jeździsz i chłodnica ciagle jest zimna tak? a wskaźnik pokazuje wysoką temp silnika? wg mnie nie ma cyrkulacji wody, albo masz zator lodowy gdzies (ja tak miałem) albo niesprawną pompę wody. nie ma innej opcji, woda nie krąży. i pewnie mało weszło nowego ci płynu jak zlałeś stary co? jak mało to zator, jak nie to pompa
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3315776&highlight=#3315776
problem jest właśnie taki ze fox nie jest wyposażony w wskaźnik temperaturyAllwall pisze:a wskaźnik pokazuje wysoką temp silnika?
caly czas zimna i wąż od chlodnicy do bloku silnika tezAllwall pisze:jeździsz i chłodnica ciagle jest zimna tak
samochód garażowany wiec chyba nie możliweAllwall pisze:, albo masz zator lodowy gdzies (
płynu weszło coś kolo 5 litrów wiec układ cały napełniony i odpowietrzonyAllwall pisze: i pewnie mało weszło nowego ci płynu jak zlałeś stary co
jak wlałem płyn to sprawdzałem ze wszędzie był i w bloku i w chłodnicy
caly czas nie mam pojęcia czemu w ogóle nie grzeje się chłodnica tak jak by ten płyn w ogóle nie krążył w obiegu
[ Dodano: 12 Sty 2010 14:18 ]
aa i jeszcze jedno gdy samochodem po dłuższej trasie przyjadę to z pod maski strasznie paruje !!!!
-
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7.5 Variant
- Silnik: DGTE
Pragnę zauważyć, że wąż dolny od chłodnicy będzie zimny, u góry będzie ciepły. Normalna sprawa. Przy otwarciu dużego obiegu chłodniejszy czynnik idzie do bloku. Jeżeli wąż górny jest ciepły to jest OK. U mnie np w obecnej temperaturze na zewnątrz, chłodnica jest ciepła właśnie w okolicy węża , którym wpływa chłodziwo. Czujnik temperatury cieczy jest na wyjściu chłodziwa z silnika nie na wejściu. Leni121, zerknij na google na schemat obiegu wody w układzie i sie dowiesz co i jak. Chłodnica cieplejsza może być wg mnie gdy temperatury są wyższe, bo w zimie szybciej sie chłodzi płyn. Zatoru raczej nie powinieneś mieć, bo byś nie odpowietrzył układu.
Błąd. To nie jest normalna sprawa!! Jeżeli wąż dolny jest zimny to wskazuje to na uszkodzenie termostatu. W momencie kiedy termostat się otwiera to nie tylko wpuszcza zimną wodę do bloku, ale także powoduje że gorąca ciecz ma kontakt z tym wężem i powinien być on gorący.Toledziak pisze:Pragnę zauważyć, że wąż dolny od chłodnicy będzie zimny, u góry będzie ciepły. Normalna sprawa.
-
- Użytkownik
Sugerujesz,że poniekąd miesza się woda gorąca z zimną, mimo że tuż obok jest pompa wody? Z ciekawości sprawdze też w innym PD, ale wg mnie dolny wąż musi być chłodny, by móc odebrać ciepło z silnika. Po to jest przecież chłodnica, by obniżać temperaturę cieczy z tych 90 stopni. Wtedy odbiór ciepła z silnika jest efektywny. Poza tym w lecie moze być faktycznie cieplejszy wąż, ale w zimie ciepło jest szybciej oddawane.
Ostatnio zmieniony wt sty 12, 2010 19:27 przez Toledziak, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdzone naukowo uwierz Miałem problem z przegrzewaniem silnika. Mechanik dotknął dolny wąż powiedział, że zimny i na 99,9% termostat zacięty. Po wymianie na nowy wszystko okej. Po rozgrzaniu silnika oba węże mam gorące.
Zauważ też, że termostat nie wpuszcza zimnej wody na blok gwałtownie( gdyby ta woda wpływała strumieniem to blok silnika pękł by na pół)
Po otwarciu termostatu ciecze powoli się mieszają i dlatego dolny wąż powinien być ciepły. Pozdrawiam
Zauważ też, że termostat nie wpuszcza zimnej wody na blok gwałtownie( gdyby ta woda wpływała strumieniem to blok silnika pękł by na pół)
Po otwarciu termostatu ciecze powoli się mieszają i dlatego dolny wąż powinien być ciepły. Pozdrawiam
-
- Użytkownik
A ja po zmianie termostatu dolny wąż mam chłodny. A termostat chodzi jak najbardziej OK. Miałem niedogrzane auto wcześniej i teraz jest OK. Zgadza się,że termostat nie wpuszcza gwałtownie wody w blok. Mogę się mylić, bo wszystkiego nie wiem ale z obserwacji własnych wytoczyłem takie sformułowania jak wyżej
Ostatnio zmieniony wt sty 12, 2010 19:41 przez Toledziak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Przemo440
- Forum Master
- Kontakt:
, a jak wygląda sprawa ogrzewania kabiny działa?Leni121 pisze:caly czas nie mam pojęcia czemu w ogóle nie grzeje się chłodnica tak jak by ten płyn w ogóle nie krążył w obiegu
skąd ta para leci? może masz uszkodzony korek w zbiorniczku wyrównawczym i nie trzyma ciśnienia?Leni121 pisze:[ Dodano: 12 Sty 2010 14:18 ]
aa i jeszcze jedno gdy samochodem po dłuższej trasie przyjadę to z pod maski strasznie paruje !!!!
Ostatnio zmieniony wt sty 12, 2010 19:45 przez Przemo440, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
Alex_220, posłuchaj tego ... re=related gość wyraźnie mówi, jeśli termostat byłby zamknięty górny wąż byłby zimny! Wg mnie z dolnym wężem jest wszystko OK. Taka jest kolej rzeczy. Chłodnica działa jak kaloryfer (tyle że jest jeszcze chłodzona pędem powietrza). Góra to zasilanie, dół to powrót o temperaturze pomniejszonej o wynik oddawania ciepła. Po inżyniersku o pewną wartość delta T. Tylko nie pomyślcie,że sie kłócę.
Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2010 00:33 przez Toledziak, łącznie zmieniany 1 raz.