zależy od przebiegu . . . najlepiej to co było i nie eksperymentowaćMeSiN pisze:syntetyk czy półsyntetyk
Olej FAQ-Czyli wszystko o OLEJACH do samochodów osobowych
oraz przeczytaj artykuł podany w temacie: Artykuł "jaki olej"
odwieczny temat rzeka. . . . . . .MeSiN pisze:...jakiej firmy kupic olej ...
100 osób Ci poleci Motul, bo jak nim zalali to już nic nie stuka i czują sie jak w rajdowym aucie i ktoś na forum taki sprzedaje
100 osób Ci poleci Mobil, bo np Shell'a kiedyś więcej dolewali do 15letniego VW a teraz mają 5latka i Mobila tylko trochę, a Motul to do motocykli dobry
100 osób Ci poleci Castrol, bo taki leją w serwisie
100 osób Ci odradzi Castrol, bo jest do du..y, i w serwisie specjalnie go leją aby silniki popsuć a oni przy pomocy małego chemika w domu przeprowadzili wszystkie testy jakości i wiedzą
100 osób Ci poleci Elf, bo jak pracowali w rozlewni innego oleju, to mieli nienormalnego szefa i z pewnością jego głupota przechodziła na olej
Który olej lepszy CASTROL Magnatec czy MOTUL ?
Rzecz o wymianie oleju
i inne
dobre podsumowanie TU
Spis olejów dostępnych na rynku http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.htmlSzumal pisze:Sprawa z olejami zawsze jest emocjonująca. Naczytalem sie po róznych forach setki stron dyskusji, opinii tych dobrych i złych słowem wszystkich. Na jednym forum ktoś olej chwali na innym ten sam produkt odradza i tak w kółko... Wniosek jest jeden zawsze ten sam ale wg mnie nic nie wnoszący do tematu - każdy chwali to co mu podpasowało i poparte to jest tylko jego subiektywnymi odczuciami lub pojedyńczymi przypadkami awarii. Moim zdaniem awarie te niestety nie mogą znacząco wpływać na opinie oleju na jakim eksploatowano silnik ponieważ nigdy nie da sie na 100% stwierdzić czy zawinił tylko olej czy może coś innego. Bo w zwykłej eksploatacji nie ma możliwości wykluczenia innych czyników wpływających na zużycie silnika takich jak czestosliwości wymiany oleju, źródło pochodzenia, uczciwość serwisów przy samej wymianie, sposób obchodzenia sie z silnikiem (niezrzadko styl jazdy kilku kierowców ktorzy jezdzili autem), pojedyncze wady materiałowe, błedy konstrukcyjne, błędy montażu i wiele innych. Rzetelnych niezależnych badań które obrazowałyby wpływ danego oleju i tylko oleju (wykluczając całą reszte) na zuzycie silnika niestety nie spotkałem. Dlatego tez polecam wam porównanie suchych danych fizykochemicznych olejów które lejemy do naszych silników. Niby papier wszystko przyjmie ale dane te daja jakis obraz o jakosci oleju, wymogach i parametrach jakie olej spelnia a rozbieżność w tej kwiesti jest naprawde w wielu przypadkach ogromna...
Ja zalałem Castrol Magnatec 10W-40, a mój kolega kupuje tylko BP
Filtr oleju Mann W712/39 lub inny . . .